Ik laat me graag inspireren door de mooie plaatjes en teksten die voorbij komen op Facebook. Anja en ik zouden eigenlijk in het bos gaan wandelen maar toen er een Facebookbericht van het Wandelnetwerk Noord-Holland voorbij kwam over de Landgoederenroute Heiloo waren we snel om: We gaan wandelen in Heiloo. “Vanaf startpunt Station Heiloo volg je de groene pijlen van het Wandelnetwerk Noord-Holland voor een prachtige wandeling langs Landgoed Ter Coulster en Nijenburg. Warm onderweg lekker op in de theeschenkerij van Landgoed Willibrordus.” Kijk, dat klinkt toch goed. Wij gingen op weg.

Wandelen in Heiloo

App Wandelnetwerk NH

Voor de zekerheid had ik de wandelroute alvast in de App van het Wandelnetwerk NH geladen. Voor het station haal ik mijn telefoon tevoorschijn en roep de wandeling op. Ik dacht dat ik een soort interactief kaartje zou krijgen, maar wat ik ook probeerde, het deed niets. Behalve dan alle kanten heen en weer schieten als ik het probeerde te vergroten. Gelukkig zagen we wel gewoon de groene pijlen, dus de telefoon ging weer in de tas.

Landgoed Ter Coulster

Al snel zien we de enorme toegangslaan naar Landgoed Ter Coulster. Mooi! Leuk zijn ook de borden waarop uitgelegd wordt dat hier vroeger een kasteel heeft gestaan. Op de plek van het kasteel is later een prachtig landhuis gebouwd, maar ook dat is verdwenen. Wat nog rest is een boerderij en de theekoepel.

Wandelen in Heiloo - Toegangslaan Landgoed Ter Coulster

De toegangslaan naar Landgoed Ter Coulster

Wandelen in Heiloo - infobord landgoed ter Coulster

Het infobord maakt veel duidelijk.

Wandelen in Heiloo - Theekoepel Landgoed Ter Coulster

De theekoepel op Landgoed Ter Coulster is in 1891 gebouwd.

Wandelen in Heiloo - Boerderij Landgoed Ter Coulster

Alleen deze boerderij is nog over. Het kasteel en landhuis zijn al lang verdwenen.

Landgoed Willibrordus

Vanaf het landgoed Ter Coulster wandelen we naar de kanaalweg. De groene pijlen zeggen rechtsaf, dus dat doen we. We lopen gezellig pratend over het fietspad. Bij het kruispunt aangekomen is er geen pijl die ons verder wijst. We pakken de app er maar weer bij. Ja hoor, verkeerd gelopen. We gaan weer terug. Blijkt dat de pijlen niet langs het fietspad staan maar aan de andere kant van de weg, zeer verdekt opgesteld staan. ( ???!!)

Theeschenkerij

Het is al weer snel vergeten want we wandelen over het terrein van Willibrordus. De theeschenkerij blijkt pas om 12 uur open te gaan. Het is 10 voor 12. We mogen toch binnen komen. Top! Na een heerlijke kop koffie vervolgen onze weg. Beeldbepalend op het terrein is de kapel van Willibrordus. Daar willen we wel even binnen kijken. Er blijkt een manifestatie te zijn.

Wandelen in Heiloo - Kapel Willibrordus

De kapel van landgoed Willibrordus

Coffee bij Willibrordus

Wij hebben net koffie gehad bij de theeschenkerij. Jammer.

Einde Landgoederenroute

Vanaf Landgoed Willibrordus is het nog maar een klein stukje naar het station. Hoe kan dat nou. Deze wandeling zou ruim 7 km zijn maar we na 4 kilometer al weer bij ons beginpunt. We lassen een pauze in voor de lunch en besluiten dan om naar het Heilooer bos te lopen om toch nog wat beweging te krijgen. In het bos is het natuurlijk super. Al met al toch heerlijk gewandeld.

Heilooer Bos

Wandelen in Heiloo - Heilooer Bos
Wandelen in Heiloo - Heilooer Bos -klimmen in boom
Wandelen in Heiloo - Heilooer Bos - gooien met herfstbaderen
Wandelen in Heiloo - Heilooer Bos
Wandelen in Heiloo - Heilooer Bos

Naschrift:

Thuisgekomen zie ik op de computer dat we al helemaal in het begin fout zijn gelopen. We hadden beter het rondje de andere kant op kunnen maken. Nu hebben we ons af laten leiden door de prachtige laan die naar het landgoed Ter Coulster loopt. Het lag zo voor de hand dat we daar naar toe moesten dat we de pijlen die ons eerst naar Landgoed Nijenburg zouden brengen, helemaal gemist hebben. Jammer, want dat zou nu net het mooiste gedeelte van deze wandeling zijn.

flavicon wandelvrouw

Goed om te weten: