Ineens herinnerde ik me iets over een wandeling met waterwerken. Ik was op zoek naar een leuke themawandeling voor de zondag en we keken een beetje richting Flevoland. Daar was nog veel te ontdekken voor ons. Ik googelde waterwandeling en Flevoland en kwam uit bij de website van Natuurmonumenten en het Waterloopbos. Ja, dat bedoelde ik! Maar de wandeling die erbij stond was 3,3 km, daar rijd ik niet helemaal voor naar Marknesse.

Toen bedacht ik dat Mari Smits een aantal mooie routes gemaakt heeft in Flevoland. Zou hij ook iets gemaakt hebben in en rond het Waterloopbos? Ik keek op zijn website MariWandelt en vond wat ik zocht bij de Groene Routes Flevoland 1-15: Waterloopbos, een wandelroute van 15 km. Ik printte de routebeschrijving en daar gingen we.

Het Waterloopbos ligt aan de rand van de Noordoostpolder. Hier was tussen 1950 en 1996 het Waterloopkundig Laboratorium gevestigd, een openlucht laboratorium. Er zijn op deze plek honderden onderzoeken uitgevoerd naar het gedrag van water. Je vindt er restanten van onder meer de Deltawerken, de Nieuwe Waterweg, de haven van Bangkok en de kust van Denemarken. Na sluiting van het Laboratorium in 1996 kon de natuur zijn gang gaan. Dat ziet er prachtig uit. Toch gaat het nu gerestaureerd worden. De waterwegen worden uitgebaggerd en tien schaalmodellen worden gerestaureerd, zoals de haven van IJmuiden, het model Maascentrale en de Libische oliehaven. Ook komt er voor kinderen een groot waterspeelmodel.  

Wandelroute Waterloopbos

De wandelroute van Mari bestaat eigenlijk uit 3 delen. We starten in het Waterloopbos en wandelen langs de waterwerken die hier te vinden zijn. Dan gaan we door naar het Voorsterbos om uiteindelijk uit te komen in het Wendelbos. De drie bossen hebben ieder hun eigen karakter. Als kers op de taart keren we aan het einde van de wandelroute terug in het Waterloopbos en zien we de Deltawerken. We sluiten af bij het Paviljoen ‘t Proeflab voor een koffie to go. In betere tijden is dit een geweldige plek om te zitten.

Waterloopbos

Vanaf de nieuwe parkeerplaats loop je zo het Waterloopbos in en het duurt niet lang voor we het eerste waterbouwwerk tegenkomen. Het bos ligt er vol mee. De route is afwisselend en aantrekkelijk; over bruggetjes, kronkelpaadjes, over dijken en heel veel water en overal waterwerken.

Waterloopbos brug
De brug over en onze wandeling begint.
Wandelroute Waterloopbos
Hier is in 1973 de Maasvlaktecentrale getest.
Wandelen in het Waterloopbos
Bruggetjes, dammen, stuwen, er is veel te zien.
Wandelroute Waterloopbos
Ook interessant om te zien wat de tijd met de waterwerken doet.
Uitrusten in het Waterloopbos
Zitten en kijken. Dat kan ook.

De informatieborden doen je verbazen: Huh, is dit de haven van Libië? Aan de andere zijde van de informatieborden vinden we info over de natuur. Welke dieren leven hier, welke bijzonder planten kan je hier vinden?

Ondertussen begint het een beetje te regenen. Niet genoeg om in de regenkleding te gaan. Gelukkig heb ik een lichtgewicht paraplu bij me. Dat houdt me droog.

Wandelen in het Waterloopbos
De paraplu gaat omhoog.
Oude bezoekerspaviljoen waterloopbos
Het oude bezoekerscentrum op de achtergrond. Op de voorgrond een golvenmaker.
Wandelroute Waterloopbos
Het bos zelf is ook prachtig gevarieerd.
Waterwerken in Waterloopbos
Detail van een watersluis.
Wandelroute Waterloopbos
De haven Marsha-el- Bregha in Libié nagebouwd.
Wandelroute Waterloopbos
Stapstenen. Ik zou het niet proberen.
Wandelen in het Waterloopbos
Ondanks de regen vermaak ik me prima.
Wandelen in het Waterloopbos
We zijn niet alleen op deze wandelroute, maar druk kun je het ook niet noemen.

Voorsterbos

Via het wandelpad aan de oever van de Zwolse Vaart wandelen we naar het Voorsterbos. Dit bos is best indrukwekkend. Raar om te bedenken dat we hier wandelen op de voormalige zeebodem van de Zuiderzee. Het Voorsterbos werd tussen 1941 en 1961 aangeplant, maar is nu al een ware natuuroase. Ooit was het een houtproductiebos, maar in 1997 nam natuurmonumenten het beheer over en sindsdien mag de natuur zijn gang gaan. Dat zie je aan alle omgevallen bomen die rustig de tijd krijgen om te vergaan. Het is een gevarieerd bos, waar de lente heel voorzichtig begonnen is.

Ook hier weer kronkelpaadjes en veel bruggetjes.

Langs de Zwolse Vaart richting Voorsterbos.
Langs de Zwolse vaart richting Voorsterbos.
Langs de Zwolse Vaart richting Voorsterbos.
Paraplu weer omhoog.
Nat bos
Het bos is behoorlijk nat.
Wandelen in het Voorsterbos
Het lijkt wel herfst qua kleur, maar het is toch echt lente.
Voorsterbos
Zo leuk met al die bruggetjes en kronkelende paadjes.

Het Wendelbos

Het Wendelbos ziet er weer heel anders uit. Het is begin deze eeuw aangelegd als nat loofbos met populieren, wilgen en elzen. Op de drogere gronden staan eiken, kersen en essen. We wandelen eerst langs de buitenrand van het bos, een scherpe grens tussen landbouwgrond en bos.

Wandelbankje bij het Wendelbos
Bij dit herdenkingsbankje is de overgang van het Voorsterbos naar het Wendelbos.
De grens tussen Wendelbos en Landbouwgrond
Het Wendelbos was nog niet zo heel lang geleden ook landbouwgrond.
Open plek in het Wendelbos.
Open plek in het Wendelbos.

Hoewel het bos nog niet zo oud is, maakt het toch al een volwassen indruk. Het heeft meer open plekken dan de andere twee bossen en is veel natter. Zo nat, dat het op een tweetal plekken bijna onbegaanbaar was. Maar, vertrouwen op de waterdichte enkelhoge wandelschoenen en het toch proberen. Ik kwam droog over, Hans niet.

Wendelbos natte plekken
Teruglopen is niet mijn hobby. Dan maar rechtdoor.
Wendelbos
Teruggaan is nu geen optie meer.
Grote stenen op de waterloopbos wandelroute
We zijn bijna terug in het Waterloopbos

De Uitsmijter

Terug in het Waterloopbos heeft de routemaker nog een klein rondje voor ons in petto. Dit is te mooi om over te slaan (hoewel het nu behoorlijk regent). Een grote betonnen constructie was het proefmodel voor de Deltawerken. Nu is het een kunstwerk met mooie zichtlijnen.

Na een koffie to go bij Paviljoen ’t Proeflab besluiten we het rondje helemaal af te maken. Nog 1 proefopstelling en we komen weer uit bij de parkeerplaats.

Horeca op de wandelroute Waterloopbos
Paviljoen ’t Proeflab.
De Deltawerken in het Waterloopbos
Daar liggen de Deltawerken.
De Deltawerken in het Waterloopbos
Indrukwekkende betonblokken. Vroeger een proefopstelling, nu een kunstwerk.

De Deltawerken in het Waterloopbos

Wandelen Waterloopbos

Misschien dat we pech hadden met het weer, maar ons deerde het niet. Dit was een ontzettend leuke wandeling. Een echte aanrader voor jong en oud. Vind je 15 km te lang, dan kun je de route op meerdere plekken inkorten. Kom je echt alleen voor de waterwerken, dan kun je de groene wandeling van 3,3 km van Natuurmonumenten doen.

Alles op een rijtje:

  • Wandelroute: Waterloopbos

  • Afstand: 15 km

  • Kenmerk: Rondwandeling uit de serie Voetstappers, wandelroutes gemaakt door Mari Smits. Deze route is 75% onverhard. Niet geschikt als je lastig ter been bent of voor kinderwagens/rolstoelen. 

  • Routebeschrijving: De routebeschrijving met kaart kun je downloaden van de website Mariwandelt.
  • GPX: Aanwezig. Ook te downloaden van de website MariWandelt.
  • Start- en eindpunt: Parkeerplaats Waterloopbos, Voorsterweg 34, 8316 PT Marknesse.

  • Openbaar vervoer: Buslijn 71 vanuit Emmeloord of Zwolle, halte Voorsterweg aan de Repelweg. Loop van hieruit naar punt 2 van de route. 

  • Horeca: Vlak bij de parkeerplaats vind je Paviljoen ’t Proeflab. Je kunt hier terecht voor een kopje koffie, maar ook voor een een lunch of een drankje met heerlijke bittergarnituur. De wandelroute Waterloopbos komt langs het Paviljoen vlak voordat het eindigt, maar je kunt er natuurlijk ook naar toe voordat je start met je wandeling. In het paviljoen is ook het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten gevestigd. 

  • Honden: kunnen aangelijnd mee

flavicon wandelvrouw