In Porto móet je gewoon wandelen. Het is de manier om de stad te ontdekken en te ervaren. Het mooie is: In Porto is alles te voet te bereiken. Het is een compacte stad waar de ene bezienswaardigheid de andere opvolgt. Of je nu voor een stedentrip in Porto bent, of begint aan een rondreis door Portugal, of zoals ik eerder, aan het begin staat van de Camino Portugese, deze stad is zo de moeite waard om doorheen te wandelen.

Het is gemakkelijk vliegtickets kopen naar Porto bij Transavia en te genieten van één van de drie manieren om deze bruisende stad, met zijn vele highlights, wandelend te ontdekken.

Wandelen met een gids

Wat is leuker dan met een gids op stap gaan, die je allerlei dingen laat zien die je in je eentje nooit gevonden zou hebben of gewoon straal aan voorbij gelopen zou zijn, omdat je geen idee hebt. In Porto zijn verschillende gidsen actief en is er een scala aan begeleide wandeltochten. Voor de mensen die kort in Porto zijn en wel alle hoogtepunten willen zien is er de highlight wandeltour. Een mooie wandeltocht door het oude centrum van Porto, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staa. De tocht brengt je langs de bekende hoogtepunten als de Ponte de Dom Luis I, Porto’s iconische ijzeren brug, de kathedraal Sé do Porto en het beroemde treinstation São Bento met zijn 20.000 keramieken tegels.

treinstation São Bento in Porto
Het beroemde treinstation São Bento.
treinstation São Bento in Porto
Op de wanden 20.000 keramieken tegels.
treinstation São Bento Tegeltableau
De tegels verbeelden de geschiedenis van Portugal.

Ben je erg geïnteresseerd in de rijke geschiedenis van Porto, ga dan mee op een historische wandeltour. Wat dacht je trouwens van de ‘Taste of Porto Food Excursie’? Een wandeling met een gids biedt je een perfecte gelegenheid om de culinaire kant van de stad te ontdekken. En natuurlijk zijn daar de vele wijnwandelingen. Die wandeltochten leiden je langs verschillende portwijnhuizen en laten je onderweg proeven. Een deskundige gids vertelt je alles over de Portugese wijncultuur.

Langs de kades van de Douro met de iconische ijzeren brug, vind je vele portwijnhuizen.

Rondzwerven in het oude centrum van Porto

Een andere manier om Porto te ontdekken is om er gewoon rond te zwerven. Start bij het treinstation São Bento. Neem even de tijd om te genieten van deze prachtige stationshal voordat je begint aan je zwerftocht door de stad. De blauwe tegels, die de geschiedenis van Portugal vertellen zijn indrukwekkend. Buiten het treinstation zie je de kathedraal al liggen. Loop die kant op. De deur van de kathedraal is open. Je kunt altijd even binnen kijken. Vandaar loop je de trappen naar beneden en kom je in de wijk Ribeira, een prachtig begin van je zwerftocht. De wijk Ribeira is één van de leukste wijken van Porto om gewoon lekker rond te dwalen en een indruk te krijgen van het dagelijks leven in Porto.

De kathedraal Sé do Porto
De kathedraal Sé do Porto. Vanaf hier loop je zo de wijk Ribeira in.
Wandelen in Porto door de wijk Ribeira

Zwerven door de leuke wijk Ribeira.

de Funicular dos Guindais

Wandelen in Porto of toch met het treintje naar boven?

Volg een wandelroute

Wil je op je eigen houtje door Porto wandelen en niets missen, volg dan een van de vele uitgewerkte wandelroutes die je op internet kunt vinden. Een mooie route, waar je echt alle bezienswaardigheden van het oude en nieuwe centrum langs gaat en ook langs de oevers van de Douro loopt, is die van Reisroutes. Op de website kun je een gids met de wandelroute aanvragen en het  GPX-bestand downloaden. Maar er nog veel meer leuke stadswandelingen in Porto te vinden. Alleen KOMOOT heeft er al 20, er zijn er dus genoeg.

Wandelen in Porto
Wandelen in Porto is stijgen en dalen.
de betegelde kerk van St. Ildefonso
Je komt vele highlights tegen, zoals deze: De betegelde kerk van St. Ildefonso.

Goed om te weten

  • Porto is een heel veilige stad. De misdaadcijfers zijn bijzonder laag in vergelijking met het gemiddelde in andere Zuid- en West-Europese steden. Maar zoals altijd in grote steden moet je bedacht zijn op zakkenrollers en oplichters. 

  • Haast je niet. Wandel door de straten, geniet van alles wat je ziet, maak een praatje met een local en relax. Als je van de ene bezienswaardigheid naar de andere rent, dan kan je niet goed van de stad genieten.

  • Hou er rekening mee dat Porto nogal wat hoogteverschillen kent. Vanaf Sé do Porto loop je bijvoorbeeld via vele trappen dor de wijk Ribeira naar beneden naar de Douro. Een mooi hoog uitzichtpunt over de stad heb je vanaf Mosteiro da Serra do Pilar. Je kunt er gemakkelijk met de kabelbaan, de Funicular dos Guindais komen. Naar boven wandelen is natuurlijk stoerder. 

  • Wat is leuker dan je stadswandeling af te sluiten met een lekker glas wijn in een van de vele Portwijnkelders van Gaia.

  • Wil je nog meer tips om alles uit je stadswandeling door Porto te halen, lees dan het blog: 5 tips voor een geslaagde stadswandeling

Wandelen in Porto - street art
Porto heeft geweldige street art.
Wandelen in Porto - street art
Tijdens het wandelen kom je overal grote portretten tegen.

flavicon wandelvrouw

⇒ Dit is een gesponsord blog