Trek je wandelschoenen aan en stap vanuit je Landal vakantiehuis een prachtig natuurgebied in. Dat kan bij Landalpark De Amerongse Berg. Tussen huisje 40 en 43 loop je zo het Amerongse bos in. Daar staat het eerste gele bordje al van de wandelroute Landal De Amerongse Berg. Een route van 4,5 of 8,5 km die je langs de Elsterkop (met 63 m het hoogste punt van Utrecht) en het Egelmeer brengt. Een heerlijke route over heuvels, langs heide en door het bos.

Landal de Amerongse Berg ligt op de Utrechtse Heuvelrug, pal aan het Amerongse bos. In Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug kun je het hele jaar door de mooiste wandelingen maken. Er zijn wel 56 gemarkeerde wandelroutes, van 5 tot 21 kilometer. Daarnaast zijn er klompenpaden, themaroutes, kinderwandelpaden en nog heel veel meer. Er zit voor iedereen wel een geschikte route bij. Je wandelt langs landgoederen, kastelen, een kronkelende rivier, door eeuwenoude bossen, langs zandverstuivingen of over een uitgestrekt heideveld. Als de heidevelden bloeien is de Utrechtse Heuvelrug op zijn allermooist.

Wij waren eind maart bij Landal De Amerongse Berg. Hoewel het dan al heerlijk zacht weer kan zijn, troffen wij een nat weekend. Tussen de buien door konden we natuurlijk toch naar buiten. Eenmaal buiten valt het namelijk altijd allemaal reuze mee met het weer. Toch is het dan lekker dat je niet met de auto naar een opstapplek hoeft, maar gewoon zo het park kan aflopen. Dichtbij je huis zijn is ook fijn als je onderweg toch wordt overvallen door een plensbui, dan keer je zo weer om.

Wandelen vanaf het Landal park

Het eerste stukje van de route lopen we op de grens van bos en weiland, tot het pad over een soort bruggetje het bos induikt. Vanaf dan ben je meteen helemaal ondergedompeld in de natuur van de het Amerongse Bos. De route kan niet missen. De gele bordjes zijn strategisch geplaatst en vallen goed op in het verder nog wat kale bos.

Wandelen vanaf Landal De Amerongse Berg
We wandelen het Amerongse bos in.

Pril groen in het Amerongse Bos

Hier en daar zie ik al wat pril groen van bomen die uitlopen. Het is wachten tot de lente hier vol inzet en het hele bos lichtgroen kleurt. We wandelen door verschillende soorten bospaden. In het Amerongse Bos is ook een groot mountainbikepad aangelegd. Dat merk je wel, want op sommige wat bredere bospaden deel je de beschikbare ruimte met mountainbikers. Dat gaat overigens heel goed. Op andere paden is het expliciet verboden voor fietsers. Dat is ook wel fijn, omdat die paden smaller zijn.

Wandelen in ht Amerongse bos
Hutten bouwen in het Amerongse bos

Kiezen tussen 4,5 en 8,5 km

Het leuke van deze route is dat je na ruim 2 km kunt kiezen of je het lange of het korte rondje doet. Ik zeg: lange rondje, omdat je dan het uitzicht krijgt vanaf de Elsterkop en langs het Egelmeer gaat.

korte of lange wandeling
Wij kiezen voor de lange route.

De Elsterkop op de Utrechtse Heuvelrug

Ongemerkt zijn we toch flink omhoog geklommen. We staan op de Elsterkop, het topje van de Elsterberg die met 63 meter het hoogste punt van Utrecht vormt. Precies daar ligt een groot heideveld, waardoor je kilometers ver kan kijken. Ik pak mijn verrekijker erbij en zie heel duidelijk de top van de Lange Jan in Amersfoort en de witte windmolens aan de dijk in de Flevopolder.

Amerongse bos, Elster kop.
Uitzicht vanaf de Elsterkop.
de Eden XP 8x32
Blij met mijn nieuwe verrekijker, de Eden XP 8×32

Utrechtse heuvelrug, gevallen boom

wandelpad langs heide

Het Egelmeer

Vanaf de Elsterkop dalen we met een wijde boog af naar het Egelmeer. De naam van het meer wordt verklaard op het bord dat bij het meer staat. Het heeft niets met egeltjes te maken. Dit meer bestond al in de tijd dat de Romeinen hier huisden. Zij noemden het meer Aegel Marum. Dat werd later door de plaatselijke bewoners verbasterd tot Engelenmeer of engelmeer, en weer later tot Egelmeer.

Vroeger was het meer veel groter, maar sinds er in de negentiende eeuw een scheur in de komvormige kleilaag is ontstaan, sijpelt het water gewoon door naar diepere aardlagen. In droge zomers kan het meer nu gewoon droog komen staan.

Het Egelmeer
Het Egelmeer

Heide in maart op de Utrechtse Heuvelrug

Terug naar Landal De Amerongse Berg

Vanaf het Egelmeer is het nog een klein stukje terug lopen naar het Landal Park De Amerongse Berg.

Wandelen vanaf Landal De Amerongse Berg

flavicon wandelvrouw

Alles op een rijtje:

  • Wandelroute:  Landal De Amerongse Berg

  • Lengte: Er is een korte (4,5 km) en lange (8,5 km) variant. Halverwege kan je kiezen of je voor de lange of korte route gaat.

  • Kenmerk: Rondwandeling door het bos met hoogteverschil. Wandelen over zand- en modderpaden. Niet geschikt voor rolstoelers of wandelwagens.

  • Route: Staatsbosbeheer heeft de route uitverkozen tot Boswachterspad. Dat wil zeggen dat de boswachter van het gebied de route speciaal heeft uitgekozen. Wil je meer info dan kun je die vinden op de website van Staatsbosbeheer. Deze PDF kun je downloaden.

  • Bewegwijzering: Volg de gele bordjes. De route wijst zich vanzelf.

  • Start: Vanaf Landal De Amerongse berg. Je kunt ook starten bij de Slaperdijk, 3906 XN Veenendaal. GPS-coördinaten: 52.022956, 5.515676 Halverwege de Slapersdijk kan je parkeren langs de kant van de verharde weg (tot aan de Dijkstraat). Loop vanaf de zijweg Dijkstraat het onverharde pad op. Na ca 400 meter start de route aan je rechterhand. 

  • Horeca: Langs de route is geen horeca.

  • Honden: Honden aan de lijn zijn welkom op deze routes.

Wandelgidsen – Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug

Wil je meer wandelen over de Utrechtse Heuvelrug, dan raad ik je deze gids aan:

cover gids wandelen over de Utrechtse HeuvelrugWandelgidsenschrijvers Rob Wolfs en Ab Snelderwaard hebben een geweldige gids gemaakt met 15 rondwandelingen over de Utrechtse heuvelrug. Met 85% zandpadgarantie, dus bijna nergens opzij voor auto’s of elektrische fietsers. Deze wandelroutes brengen je op je mooiste plekjes. Allemaal met openbaar vervoer bereikbaar.

Bestel bij Uitgeverij GO ⇒

Bestel bij Bol.com ⇒

Over het verblijf:

We wandelden de wandelroute Landal de Amerongse berg vanaf het gelijknamige Landalpark De Amerongse Berg. We verbleven hier in het kader van de serie 12 maanden, 12 provincies, 12 korte wandelvakanties vanuit 12 Landal Vakantieparken. Het was maart en Utrecht was aan de beurt. Ik was heel blij met de keuze voor dit park. De Utrechtse Heuvelrug is geweldig om te wandelen. Dichtbij ligt het plaatsje Amerongen met het leuke kasteel en waar ook meerdere mooie wandelroutes starten. We brachten ook een bezoek aan de Piramide van Austerlitz. Echt leuk! Zondagmiddag is hij open om te beklimmen. Het Landalpark is top. Het is kleinschalig en alle accommodaties zijn fris en nieuw. Er valt veel te kiezen; van speciale kinderwoningen tot extra luxe verblijven met sauna en een luxe bubbelbad buiten.

exterieur huisje Landalpark De Amerongse Berg

Sauna, Landalpark De Amerongse Berg
slaapkamer, Landalpark De Amerongse Berg