Een wandeling rondom Zuid-Limburg is wandelroute van het jaar 2018

Elk jaar wordt op de Fiets en Wandelbeurs de wandelroute van het jaar bekend gemaakt. Ditmaal was de winnaar ‘Een wandeling rondom Zuid-Limburg’. Volgens de jury “een afwisselende en grotendeels onverharde drielandentocht door een grote verscheidenheid aan landschappen”. Ik feliciteer de routemaker Alex Buis en de uitgevers van Uitgeverij Gegarandeerd onregelmatig met dit eerbetoon voor hun wandelgids met grensoverschrijdend wandelplezier. 

Juryrapport

De jury was lovend. De route die bedacht werd door Alex Buis is geen bewegwijzerde route, maar is volgens de jury beschreven in een aantrekkelijke gids met veel achtergrondinformatie. Het zuidelijkste stukje Nederland staat bekend als een heus wandelparadijs. De route laat zien dat dit heuvelende landschap zich ook voorbij de landsgrenzen verderzet. De lus van 277 km doet in 11 pittige etappes drie landen aan: Duitsland, Nederland en België. Voor de jury “hebben die niet alleen hun eigen taal, maar ook hun eigen cultuur en natuur, wat de wandeling tot een echte ontdekkingsreis maakt”. Behalve de route en het grote aandeel onverharde paden wordt ook de informatie in de gids geprezen.

De route

In 11 etappes van gemiddeld 25 kilometer komt de wandelaar terecht op plaatsen waarvan hij het bestaan niet had kunnen vermoeden. Zorgvuldig vermijdt de routemaker in deze gids de platgetreden wandelpaden van ons toeristische Limburg. Het is een op en top internationale wandeling waarbij alle begin- en eindpunten rechtstreeks met de bus of met de trein vanuit Zuid-Limburg bereikbaar zijn.

De aantrekkelijke wandelgids met veel achtergrondinformatie is noodzakelijk om de route te lopen. De gids is voor € 16,95 te koop bij de betere boekhandel in Nederland en België en op de website van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Of bestel de gids via deze link en ik krijg er een kleine provisie van. Het maakt voor de prijs niets uit.

PS Je kunt trouwens alle wandelgidsen van Uitgeverij Onregelmatig winnen. Ik schreef er over in deze blogpost: Wandelgidsen met een thema; win ze allemaal