8 wandelingen door de Koloniën van Weldadigheid

Als ex-gevangenisdirecteur ken ik natuurlijk Veenhuizen en de geschiedenis van deze plek. Ooit begonnen als kolonie voor armen en wezen die daar tewerk werden gesteld. Het complex is later een gevangenis geworden. Het museum in Veenhuizen is een echte aanrader en daar rondwandelen ook, dat wist ik al.

Maar dat er meerdere Koloniën van Weldadigheid door Johannes van den Bosch zijn gesticht, was compleet nieuw voor mij. Er zijn er in totaal zes in Nederland en twee in België. Met heel veel interesse heb ik deze wandelgids gelezen; het geeft zoveel prachtige cultuur-historische achtergrondinformatie. Elke Kolonie van Weldadigheid wordt uitgebreid beschreven. Dan heb ik het over Willemsoord, Frederiksoord, Boschoord, Wilhelminaoord, Ommerschans en Veenhuizen in Nederland, en Merksplas en Wortel in België. Elke beschrijving biedt achtergrondinformatie, een wandelbeschrijving met routekaartje waarop de bijzondere plekken zijn gemarkeerd, die verder ook beschreven worden. Een zeer compleet werkje met informatie ook over openbaar vervoer, parkeergelegenheid en horeca. De wandelroutes zijn tussen de 13 en 18 km lang.

Toen ik deze wandelgids opende met de bedoeling er even doorheen te scrollen werd ik op de eerste bladzijde al gegrepen door de geschiedenis van de koloniën van Weldadigheid en de visionair Johannes van den Bosch; het heeft mij het eerste uur niet meer losgelaten. Ik heb er met veel interesse in gelezen en genoten van al het oude en nieuwe fotomateriaal. Wat een mooi boekje! Hier ben ik nog niet klaar mee. Hier ga ik snel eens iets uit wandelen.

De wandelgids is voor € 16,95 te koop bij de betere boekhandel in Nederland en België en op de website van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Of bestel de gids via deze link en ik krijg er een kleine provisie van. Het maakt voor de prijs niets uit.

PS Je kunt trouwens alle wandelgidsen van Uitgeverij Onregelmatig winnen. Ik schreef er over in deze blogpost: Wandelgidsen met een thema; win ze allemaal