Kronkelende rivieren, historische stadjes en sprookjesachtige kastelen in een bosrijk heuvellandschap. Tsjechië is een ultiem land om te wandelen. Er zijn prachtige wandelroutes die perfect aangegeven zijn en door dichte bossen, romantische valleien en bergen voeren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mooie tocht langs metershoge zandstenen rotsformaties of volg een van de oudste wandelpaden vanaf het populairste kasteel van Tsjechië. Deze vijf wandelingen zijn schitterend en voeren door de mooiste natuur van wandelland Tsjechië.

 

De Lužnice riviervallei

De Lužnice Valley Trail werd in 2020 als eerste route in Tsjechië verkozen tot Leading Quality Trail, Best of Europe en zette daarmee het land verder op de kaart als wandelbestemming. Het 55 kilometer lange wandelpad in Zuid-Bohemen voert in vier etappes door de Lužnice vallei en heeft als vertrekpunt Planá nad Lužnicí. Vanaf hier volgt de route in grote mate de gelijknamige rivier de Lužnice naar het eindpunt Týn nad Vltavou, waar de Lužnice zich samenvoegt met de rivier de Moldau. Het is een idyllische, sprookjesachtige wandeling door bossen, langs rotsen en kabbelend water. Onderweg kun je overnachten in de charmante plaatsen Tábor en Bechyně, waar je het Hussietenmuseum, chocolademuseum, een chateau en een uitzichttoren kunt bezoeken.

Deze perfect aangegeven wandelroute liep ik in de herfst, waar ik volop genoot van de herfstkleuren en de rust. Ik schreef er dit dag tot dag verslag over, met daarin alle info om de trail ook zelf te kunnen lopen.

De Bechyně Rainbow brug
De Bechyně Rainbow brug over de rivier Lužnice.

De rotsen van Adršpach-Teplice

In het noordoosten van Bohemen ligt het beschermde natuurgebied Adršpach-Teplice. Het is een adembenemende wildernis met honderden zandstenen rotsformaties waar je foto’s van kunt blijven maken. In de zomer wordt Adršpach druk bezocht, maar buiten het hoogseizoen kun je volop genieten van dit spectaculaire stukje natuur. In deze rotsstad is het fantastisch wandelen en je hebt keuze uit diverse routes. Het gebied heeft een ingang bij Adršpach en bij Teplice waar zich enkele restaurants en kraampjes bevinden. Vanaf Teplice kun je de gele route volgen en vervolgens de groene route door de Adršpach rotsen. Dit laatste stuk is het meest indrukwekkend met trappetjes, smalle doorgangen tussen de rotsmuren en de fotogenieke gotische poort. Deze decoratieve poort werd in 1839 gebouwd als portaal tot het rotslabyrint. De locatie komt je misschien bekend voor, want hier werd de film “The Chronicles of Narnia” opgenomen. De hele wandeling door Adršpach-Teplice is zo’n 9 kilometer, waarbij het laatste gedeelte langs het natuurgebied gaat. Een online kaart van de wandeling kun je hier vinden.

Ik liep de wandelroute een paar jaar terug en het heeft veel indruk op mij gemaakt. Benieuwd naar mijn wandelavonturen in Adršpach-Teplice? Zie hier het verslagMagisch wandelen door het Tsjechische rotslandschap van Teplice en Adršpach.

Wandelland Tsjechië, Adršpach-Teplice

Deze gotische poort geeft toegang tot het rotslabyrint van Adršpach.

Wandelland Tsjechië, Adršpach-Teplice

Wandelen tussen de indrukwekkende rotsen van Adršpach en Teplice. 

De Boheemse Karst nabij Praag

Op slechts een uurtje rijden ten zuiden van Praag ligt het spectaculaire kasteel Karlštejn in het beschermde landschapsgebied van de Boheemse Karst (Tsjechisch Český Kras). De burcht Karlštejn is het meest bezochte kasteel in Tsjechië en is het gehele jaar open. Het bijna 700 jaar oude bouwwerk is omringd door een heuvelachtig bosgebied met eikenbomen, karstcanyons en kloven. Er zijn hier enkele schitterende wandelpaden waaronder de route naar de ondergelopen steengroeves Malá Amerika, Lom Mexico en Velká Amerika. De steengroeves werden in 1963 gesloten en zijn sindsdien meren geworden. Om bij de meren te komen moet je vanaf kasteel Karlštejn de gele route volgen, deze is 6 km. Volg je vanaf Karlštejn de rode route dan wandel je naar het pittoreske plaatsje Svatý Jan pod Skalou, waarna de wandeling verder gaat naar de stad Beroun. In 1889 werd dit wandelpad aangelegd en dat maakt dit één van de oudste routes van Tsjechië. Op de top Kříž in Svatý Jan pod Skalou heb je een waanzinnig uitzicht, vooral met zonsondergang! De rode route van Karlštejn naar Beroun is 13,5 km, dit is de online kaart.

Wandelland Tsjechië, Boheemse Karst

Bilá Opava in Jeseník gebergte

In het noordoosten van Tsjechië in Moravië liggen de bergen van Jeseník. Een bergketen dat minder bekend is als het Reuzengebergte, maar zeker niet minder mooi. In Jeseník bevindt zich de op een na hoogste berg van Tsjechië: Praděd (1491 m). Om naar deze bergtop te gaan kun je een prachtige wandeling volgen vanuit Karlova Studánka, een pittoresk kuuroord met houten folklore gebouwen. Vanaf deze plaats gaat er een gele route langs de Bilá Opava rivier. De levensader van dit gebied. Tijdens de wandeling stijg je ongeveer 500 meter en bedwing je rotsenpartijen, glibberige paden en steek je geregeld de rivier over via houten vlonders of bruggen. Het maakt de wandeltocht afwisselend en avontuurlijk. Het laatste stuk naar Praděd gaat over een geasfalteerd pad, waar elk half uur een bus naar de top gaat vanaf de parkeerplaats Ovčárna. De wandeltocht door de natuur van Jeseník is 9 kilometer.

Wandelland Tsjechië


Boheems Zwitserland

Aan de grens van Duitsland ligt het nationale park Boheems Zwitserland. Het is een van de bekendste natuurparken van Tsjechië, vanwege de indrukwekkende kloven en de adembenemende rotsbrug Pravčická brána. De populairste wandeling begint in Hřensko en gaat door de Edmund kloof langs de rivier Kamenice. Je kunt er ook voor kiezen om in de plaats Jetřichovice te starten met een wandeling door de schitterende natuur van Boheems Zwitserland. Het is even klimmen naar de drie uitzichtpunten Mariina, Vilemíniny en Rudolf maar je krijgt er een spectaculair panorama voor terug. Je ziet machtige rotspartijen, puntige heuvels ontstaan door vulkanische activiteiten en loofbomen waar herten en reeën zich verstoppen. Het wandelpad, aangegeven met een rode markering, vervolgt naar het hoogtepunt van Boheems Zwitserland. De Pravčická brána is 16 meter hoog en 26 meter breed en wordt vergeleken met de Amerikaanse Owachomo Bridge in Utah. De wandeling is in totaal 21 kilometer, voor een indruk kun je deze online kaart bekijken.

De rotsbrug Pravčická brána in Boheems Zwitserland.
De rotsbrug Pravčická brána in Boheems Zwitserland.

Meer info: www.visitczechrepublic.com/nl-NL

flavicon wandelvrouw

⇒ Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met CzechTourism Benelux