Wandelweekend in het Teutoburgerwoud

Ben je toe aan een paar dagen weg, lekker wandelen, bijzondere routes, compleet andere omgeving, heerlijk eten en drinken en vooral niet te ver weg en niet te moeilijk, dan heb ik een geschikt wandelrecept voor je. In het Teutoburgerwoud heb je 7 bijzondere wandelingen: de Teutoschleifen. Ze liggen maar 3 kwartier over de Nederlandse grens. Zoek een hotelletje, kies je wandelingen uit en je hebt zeker weten, een heerlijk uitje. Hans en ik gingen je voor.

Hotel Hinterding

Op uitnodiging van ‘Geheim over de Grens’ reden Hans en ik op een vrijdagmiddag naar het plaatsje Lengerich. Daar was een kamer voor ons gereserveerd in Hotel Restaurant Hinterding. Op de website had ik al gezien dat het een ontzettend mooi hotel was, helemaal in oude jugendstil stijl. Het leek me ook een leuk hotel. Grappig zoals met de naam gespeeld werd. Er was ons geadviseerd om er te gaan dineren. De tafel was al gereserveerd. Bij aankomst zag ik een Michelin sticker naast de deur. Het zal toch niet?

We hebben een mooie tafel in het sfeervolle restaurant. In Duitsland blinkt de entourage meestal niet uit, maar wat is dit een mooie plek! Ook de kaart is geweldig. Wij bestellen een Chefding (menu van de chef met 4 gangen) en een Wijnding (een bijpassend wijnarrangement) en laten ons heerlijk verwennen. Als de chef later bij ons komt zitten kunnen we hem oprecht complimenteren.

Lengerich Hotel Restaurant Hinterding
Lengerich - Hotel restaurant Hinterding

Tecklenburger Bergpfad/ Dörenther klippen

Zaterdagochtend genieten we eerst van een overweldigend ontbijt bij hotel Hinterding. We pakken onze spullen in, want we slapen vanavond in een ander hotel in hetzelfde plaatsje Lengerich. Spulletjes in de auto en we rijden naar Tecklenburg om daar te starten met het Tecklenburger Bergpfad, om aansluitend de Dörenther Klippen te wandelen. Super wandelingen! Wil je er meer over zien en lezen kijk dan bij deze blogs: Tecklenburger Bergpfad en Dörenther Klippen.

Tecklenburger Bergpfad:

Teutoburgerwoud - Teutoschleifen - Tecklenburger Bergpfad
Teutoburgerwoud - Teutoschleifen - Tecklenburger Bergpfad
Teutoburgerwoud - Teutoschleifen - Tecklenburger Bergpfad

Dörenther Klippen:

Teutoburgerwoud - Teutoschleifen - Dörenther klippen
Teutoburgerwoud - Teutoschleifen - Dörenther klippen

Hotel zur Mühle

Na de wandelingen checken we in bij Hotel zur Mühle. Een compleet ander soort hotel als Hinterding. Het is moderner en groter. We hebben een mooie ruime kamer met fijne badkamer.

We besluiten om in Hotel zur Mühle te blijven eten en niet meer de stad in te lopen. Genoeg gewandeld vandaag. Op foto’s heb ik gezien dat Lengerich een leuk stadshart heeft met een mooi vakwerkgebouw met een grote poort eronder. Ik heb ook het aanbod laten lopen om een Monty Python Musical te zien in de Freilichtbühne Tecklenburg. Als ik Hans er later over vertel is hij teleurgesteld. Hij had het graag willen zien.

Zijn teleurstelling verdwijnt snel als we heerlijk en uitgebreid dineren in Restaurant zur Mühle.

Hotel Restaurant zur Mühle Lengerich

Canyon Blick

Na ons tegoed te hebben gedaan aan het ontbijtbuffel bij Hotel zur Mühle gaan we op pad om de Teutoschleife Canyon Blick te wandelen. Feitelijk hadden we vanuit ons hotel de wandeling kunnen aanvangen. De aanlooproute begint in het centrum van Lengerich en is maar 1,6 km tot de echte route. Dat doen we niet. Wij parkeren onze auto bij de Friedhofskapelle en wandelen de lange rondweg. Meer foto’s en info vind je in dit blog: Geheim over de grens: De Teutoschleifen Canyon Blick & Canyon Tour

Teutoburgerwoud - Teutoschleifen - Canyon Blick
Teutoburgerwoud - Teutoschleifen - Canyon Blick

Na de Canyon Blick stappen wij weer in onze auto en rijden naar huis. We hebben een heerlijk weekend gehad. Het hoofd fris gelopen, mooie natuur gezien, lekker gegeten, fijn bijgepraat en onder de indruk van de mooie omgeving zo vlak over de grens. Dit is voor herhaling vatbaar. Enne…. we hebben nog 4 Teutoschleifen tegoed.

flavicon wandelvrouw

Goed om te weten:

  • Teutoschleifen zijn rondwandelingen door het Teutoburgerwoud. Dat is een tamelijk hoge maar heel smalle heuvelrug, met toppen tot ruim 400 meter. Het is er bosrijk met zowel loof- als naaldbos en plaatselijk ook graslandjes. Het zijn super goed gemarkeerde wandelingen tussen de 6,5 en 13 km, die je langs de mooiste plekjes leiden.

  • Er zijn 7 Teutoschleifen. Je vind ze hier.

  • Het stadje Lengerich is een mooie uitvalsbasis om de Teutoschleifen te wandelen. Zowel in Hotel Hinterding als in Hotel zur Mühle kun je goed terecht.

  • Vanaf de Nederlandse grens is het maar 3 kwartier rijden naar het Lengerich

  • Het stadje Tecklenburg staat bekend om zijn romantische steegjes en trappen, grootse vergezichten en een grote hoeveelheid geschiedenis en cultuur. Met veel liefde gerestaureerde vakwerkhuizen uit de 16e – 18e eeuw bepalen het gezicht van de stad en geven een indruk van hoe de graven van Tecklenburg en hun families hier honderden jaren geleden woonden.

  • Ook leuk is een bezoek aan Waterslot Haus Marck. Het ligt aan de zuidkant van Tecklenburg. De open rondleiding begint om 10 uur. Een bezoek aan Haus Marck is goed te combineren met een van de kortere Teutoschleifen.

  • De FreitlichspielenTecklenburg is een openluchttheater gehuisvest in een burcht ruïne. Van april tot half september wordt er een zeer interessant musicalprogramma opgevoerd. In 2018 waren dat Les Miserables, Monty Pythons Spamalot en Peter Pan. Kijk op de website voor het actuele aanbod.