Hoe duurzaam zijn wandelschoenen? Die vraag kwam bij mij op toen ik nadacht over wandelen en duurzaamheid. Wandelen is een duurzame sport, je hebt er immers bijna geen hulpmiddelen voor nodig, je hoeft er niet voor te reizen en mits je je aan de regels houdt, hoef je de natuur niet te belasten als je wandelt. Als het gaat om de hulpmiddelen die wel moet aanschaffen, wil ik in dit artikel de wandelschoen onder de loep nemen. Hoe kun je daar duurzaam mee om gaan en welke tips zijn er? Ik sprak erover met schoenspecialist Gert van den Berg van Wandelschoen op Maat en we kwamen tot de volgende zes tips:
1. Koop een kwalitatief goede wandelschoen
Om het meteen maar te benoemen: duurzaam is vaak duurder. Duurdere schoenen zijn over het algemeen kwalitatief beter, waardoor je er langer mee kunt doen. Je hebt minder schoenen nodig, waardoor er minder grondstoffen nodig zijn en het productieproces minder vervuilt, er minder transport nodig is om nieuwe schoenen te vervoeren etc. etc. Een lange levensduur van wandelschoenen is een wezenlijk ecologisch voordeel.
2. Kies voor wandelschoenmerk dat duurzaam produceert
Het zijn over het algemeen de duurdere merken die meer kunnen en willen investeren in duurzaamheid en er ook meer aan doen.
Neem bijvoorbeeld Meindl, die heeft een Identity-serie gelanceerd: Schoenen met de hand gemaakt van traceerbaar leer dat komt van biologisch vee van gecertificeerde boerderijen rond Kirchanschöring. Meindl geeft volledige transparantie van het productieproces van deze collectie.
Het merk Hanwag claimt dat de bescherming van het milieu en de mens centraal staat in hun handelen: maatschappelijke verantwoordelijkheid, zorgvuldig gebruik van grondstoffen, korte transportwegen en hoogwaardige materialen vormen hun basis. Zij vinden dat niet winstmaximalisatie op korte termijn, maar de eenheid van economie, ecologie en sociaal handelen Hanwag de basis geeft voor een zekere toekomst.
Verdiep je in hoe duurzaam het merk dat jij wilt kiezen de wandelschoenen produceert en vraag het na bij je schoenspecialist.
3. Voorkom miskopen
Hoe vaak gebeurt het niet: die schoenen die er in de winkel zo mooi uitzagen en toch echt lekker zaten, blijken bij de eerste de beste wandeling forse blaren op te leveren. Of die wandelschoenen die je via internet kocht, blijken knie- en rugklachten te veroorzaken. Daar kom je pas later achter en je kunt ze niet meer terug sturen. Ga in plaats daarvan naar een specialist die je helpt de juiste schoenen aan te meten.
Dat voorkomt dat er meerdere paren wandelschoenen werkeloos is de kast staan te verstoffen. Dat is echt niet duurzaam.
Van den Berg Sport is zo’n specialist die met ‘Wandelschoen op Maat’ de perfecte schoen voor jou aanmeet.
4. Geef oude schoenen een tweede kans
Heb je nu toch een miskoop gedaan, maak er dan iemand anders blij mee. Verkoop ze op Marktplaats, via Facebook, met Koningsdag of via speciale tweedehands verkooppunten zoals bijvoorbeeld bij Bas Buitensport in Wageningen. Deze outdoorwinkel heeft een ‘tweedehands-buitenkans’ hoekje waar goede outdoorspullen een tweede kans kunnen krijgen.
Zijn je schoenen stuk, dan kan er toch nog heel wat aan gerepareerd worden. De hielvoering is bijvoorbeeld een van de meest belaste plekken van een schoen. Is die versleten en stuk, dan hoeft natuurlijk niet meteen de hele schoen te worden vervangen. Ook naden, zolen, hakken, randen en haken kunnen gerepareerd worden. De gerenommeerde wandelschoenmerken als LOWA en Hanwag hebben bijvoorbeeld een eigen reparatieservice. Heeft je schoen een nieuwe zool of een andere reparatie nodig? Neem contact op met je schoenspecialist waar je de wandelschoenen kocht, die helpt je verder.
5. Zorg voor een langere levensduur
Goed onderhoud verlengt de levensduur van je wandelschoenen. Laat ze na elke wandeltocht goed drogen. Niet bij de kachel, maar gewoon geleidelijk aan in een goed geventileerde ruimte. Haal het zooltje er uit voor een goede droging. Zijn je schoenen erg nat, dan kan je de schoenen volstoppen met papier en dat regelmatig wisselen. Gebruik geen krantenpapier, want de inkt tast het Goretex membraan aan.
Er zijn speciale schoendrogers in de handel. Het apparaat verwijdert snel vocht en helpt de groei van schimmels en bacteriën te voorkomen. Hierdoor worden nare geuren voorkomen en slijtage minder. Het verlengt de levensduur van je wandelschoenen. Helaas kost het wel energie.
Borstel altijd prut en zand van de schoen. Het grove werk gaat heel gemakkelijk met een schoenborstelmat. Maak ze vervolgens schoon met warm water en een borstel. Als de schoenen erg vies zijn, kun je lauwwarm water met zeep of een schoenreinigingsmiddel (bijvoorbeeld Nikwax Onderhoud Footwear Cleaning Gel) gebruiken. Behandel ze regelmatig met de juiste producten voor jouw schoen: impregneren doe je met PVC-vrije spray bijvoorbeeld Hanwag Waterproofing Spray of Nikwax Fabric & Leather Proof. Leren schoenen houd je goed met onderhoudsmiddelen als een waxcreme (bijvoorbeeld Granger’s G-Wax). Mijn favoriete schoenonderhoudsmiddelen komen van Nikwax. Van dit merk weet ik zeker dat ze al vanaf hun oprichting streven naar het weglaten van schadelijke stoffen, verantwoord gebruik van grondstoffen en een veilige productie voor mens en milieu. De range aan onderhoudsproducten van Nikwax vind je bij Bever.
Ik schreef meerdere blogs over de onderhoudsproducten van Nikwax. Lees over hoe ik mijn leren wandelschoenen weer waterdicht kreeg en over mijn regenjas die een opknapbeurt nodig had.
Bewaar je schoenen rechtopstaand. Het gebruik van schoenspanners is helemaal top.
Tip: Houd je schoenen ver weg van benzine, diesel, petroleum en ook van gier. Reinig je schoenen meteen nadat ze met deze vloeistoffen in contact zijn geweest.
6. Gebruik je schoenen regelmatig
Hoe gek het ook klinkt, je wandelschoenen gaan langer mee als je ze regelmatig gebruikt. Als ze schoenen werkeloos in de kast staan versnelt het proces van afbraak van de tussenzool, die daarmee harder en poreuzer wordt. Dan kan het zomaar voorkomen dat als je weer gaat wandelen je rubberen buitenzool loskomt van de tussenzool. Daar sta je dan. Alleen ducktape kan je dan nog helpen om thuis te komen.
Verantwoording:
⇒ Iedereen maximaal laten genieten van wandelen, dat is mijn drijfveer én die van Gert van den Berg van Wandelschoenopmaat. Daarom zijn we een samenwerking aangegaan en maken we dit soort blogs. Wandelschoenopmaat is dé plek waar een team van experts wandelaars optimaal adviseert in de keuze van de wandelschoen die bij hen past.
misschien ook eens aandacht geven aan de producten van vaudé met het green shape label.?
Mijn vriendinnen wonen in Zuid-Holland en Utrecht en ik op de Veluwe. We maken er al jaren een gewoonte van om niet tegenover elkaar op de bank koffie te drinken, maar om ergens tussenin al wandelend bij te kletsen. Deze gids belooft nieuwe inspirerende wandeltochten waar we nu al naar uitzien!