Nederland heeft het wandelen ontdekt en waar kan je nu meer afwisselend wandelen dan in Zuid-Limburg. Het lijkt zo niét op de rest van Nederland, dat je er al snel in een vakantiemodus bent. Tenminste, die uitwerking heeft Zuid-Limburg op mij. Ik kom er graag. Daarin ben ik niet uniek. Het wordt steeds drukker en drukker op de Limburgse wandelroutes. Tijd om eens op zoek te gaan naar de onbekendere, en dus rustigere wandelroutes in het o zo mooie Zuid-Limburg.

 

Het idee om verder te kijken dan de routes die alom bekend zijn en meer dan voldoende belopen worden, kwam toen ik met Wanda van WandaWandelt en Antonette van We12travel 4 dagen over de Dutch Mountain Trail liep. We hadden contact met Visit Zuid-Limburg en zij vroegen of we zin hadden om  nog eens terug te komen om in het kader van de zomercampagne ‘Paradijs in je Achtertuin’ een paar onbekendere wandelingen te maken. Nou, dat wilden we wel!

wandelvriendinnen
Wandelen met Antonette (links) en Wanda (rechts)

Wandelen met een thema

Het leuke van Zuid-Limburg is dat er rond een aantal thema’s, die specifiek zijn voor deze regio, verschillende wandelroutes ontwikkeld zijn. Zo is Zuid-Limburg dé wijnprovincie van Nederland. Dat levert een aantal mooie wijnwandelroutes op. Met 11 camini’s (bezinningswandelingen van 1 dag) heeft de regio een hele eigen draai gegeven aan het pelgrimeren en bezinnen. Een ander thema is mergel, krijt en kalk,. Waar anders vind je dat in Nederland? Van elk thema koos ik één wandeling uit om je te laten zien en geef ik je de themawandelingen als tip mee.

Wandelen in het Geuldal

Onze pleisterplek werd het Geuldal tussen Meerssen en Berg & Terblijt. Daar vonden we een plekje voor onze tentjes bij Camping ‘t Geuldal. (daarover later meer). Het was de perfecte plek om vanuit te wandelen. De drie thema’s komen hier mooi samen. De mergelgroeven en de steile wanden, de zacht glooiende heuvels met wijnranken en de indrukwekkende basiliek van Meerssen. En, precies wat zochten; het is hier nog lekker rustig.

Rustige wandelroutes Zuid-Limburg: De 3 beste tips

Tip 1: Wandel een wijnroute

Wel 32% van alle Nederlandse wijndruiven wordt op Limburgse bodem geteeld. Je kunt het dus met recht dé wijnprovincie van Nederland noemen. De verschillende wijnhuizen liggen vaak dicht bij elkaar. Dat inspireerde tot het maken van mooie wijnwandelroutes: de Routes des Vins. Er zijn er nu vier helemaal bewegwijzerd. Volg de druifjes en je komt langs verschillende wijngaarden, je leert iets over het wijnmaken, wandel je met de mooiste views en met een beetje geluk valt er ook nog iets te proven onderweg. Je kunt de beschrijvingen en GPX wandelroutes downloaden of gratis ophalen bij een Visit Zuid-Limburg Punt

Nieuwe wandelroute

De vijfde Route des Vins is bijna klaar. De routemarkering en het verhaal van de jonge wijngaarden en de passie van de wijnboeren om deze te ontwikkelen, wordt naar verwachting eind juli 2021 geplaatst. Maar we kunnen hem alvast lopen en dat is precies wat ik ga doen.

De route heet: Route des Vins Berg en Terblijt – Houthem st. Gerlach Vi6. Ik start bij Burgemeester Quicx dat voor het Château St. Gerlach ligt. Dat is niet het officiële beginpunt, maar wel het beste. Ik geniet er van een heerlijke lunch (echt top met verse streekproducten), maar kom natuurlijk voor het thema wijn. Hier is namelijk een nieuwe samenwerking ontstaan tussen St. Gerlach, St. Martinus en Burgemeester Quicx. Samen maken zij een witte wijn en een rosé van de druiven die aan de overkant van weg groeien. Een mooie start van de wandeling.

Burgemeester Quicx

Wandelroutes Zuid-Limburg, wijnwandelen

Wandelroutes Zuid-Limburg, wijnwandelen

Wijnwandelen

De wandelroute is 11,7 km lang en brengt mij langs verschillende wijngaarden, maar ook langs een fruitbedrijf en een geweldig leuke belevingsboomgaard, dat onderhouden wordt door de inwoners van Vilt, genoeg horeca om even pauze te houden, meerdere natuurgebieden en ik kom weer uit bij Château St. Gerlach met haar indrukwekkende beeldentuin. Super leuk allemaal. Alleen voor de wandelroute zou je het al moeten doen en straks wordt het allemaal nog leuker als de borden er staan.

wijnwandelen

De geul, wandelroutes geuldal
Hier stroomt de Geul

wijnwandelen

Wijngoed Lenoire
Wijngoed Lenoire
groeve Blom
Groeve Blom
Chateau st. Gerlach
Château St. Gerlach

Tip2: wandel een camini

In het devote zuiden met de imposante kerken en de kleine kapelletjes langs de weg is het heerlijk onthaasten en bezinnen. Het grote Pelgrimspad naar Santiago de Compostela loopt er, maar voor wie niet zoveel tijd heeft is het wandelen van een camini een geweldig alternatief.

Een camini is een mini camino. Oftewel een heel korte pelgrimswandeling. Om de ervaring toch intensief te maken heeft elke camini een eigen thema. Rondom dit thema zijn er teksten, gedichten, overdenkingen en vragen verzameld. Die vormen opdrachten die je, samen met de route, op de website van Visit Zuid-Limburg kunt vinden. Er zijn 11 camini’s. Net zoals met een echt camino kun je stempels verzamelen. Heb je ze alle 11, dan kan je een cadeautje ophalen bij één van de Visit Limburg shops.

De route van jezelf ontmoeten

In het Geuldal lopen 2 camini’s: De route van de overgave (4,3 km) en de route van jezelf ontmoeten (9,2 km). We kiezen voor de laatste. We gaan proberen hoe het is om zo’n bezinningsroute met z’n drieën te lopen. Dat pakken we serieus aan. Voor we vertrekken nemen we de spreuk voor onderweg door. Tijdens het wandelen bespreken we de vragen en teksten die de camini ons geeft. Dat vraagt om vertrouwen. Door elkaar verhelderende vragen te stellen, komen we tot mooie inzichten. Het is waardevol om dat zo met elkaar te doen.

De route zelf past helemaal bij deze camini. Imposant is de Basiliek van het Heilige Sacrament Meersen. We zien hem al van verre, maar eenmaal binnen worden we voor het eerst even stil. Meersen is een indrukwekkende plek, met de basiliek, het Proosdijpark en een interessante synagoge. Koffie met vlaai op het plein en verder naar Waterval, waar de Watervalderbeek ontspringt. Een fijne afwisselende route om te lopen.

camini wandelroute in Zuid-limburg
We starten bijna
Wandelroutes Zuid-Limburg, camini's
Op weg
de basiliek van Meerssen
De basiliek van Meerssen
Wandelroutes Zuid-Limburg, camini's
De basiliek van Meerssen
de Watervalderbeek
De Watervalderbeek

kruisbeelden langs de weg

Wandelroutes Zuid-Limburg

Wandelroutes Zuid-Limburg, camini's

Tip 3: wandel een mergelroute.

Limburg is een uniek gebied als het gaat om mergel, krijt en kalk. Al 4.000 jaar maken de inwoners van dit gebied gebruik van de grondstoffen die hier zo aan de oppervlakte liggen. Er valt van alles te beleven rondom het thema mergel en krijt. Je kunt grotten bezoeken, door enorme gangenstelsels lopen en wist je dat er zelfs kerstmarkten onder de grond gehouden worden. Wij zijn hier om te wandelen. Visit Zuid-Limburg heeft 7 mergelroutes verzameld.

Nieuwe wandelroute Zuid-Limburg

Hier in het Geuldal valt iets nieuws te ontdekken. Een voormalige mergelgroeve, die tot voor kort afgesloten was voor publiek vanwege het gevaar van vallende stenen, is onder het beheer van het Limburgs Landschap gekomen, die de groeve deels toegankelijk heeft gemaakt. Ik heb het hier over de Curfsgroeve. Wij nemen een middag om de groeve en het bijbehorend gebied De Dellen te verkennen.

Een goede route om te lopen is:  Valkenburg aan de Geul – Berg en Terblijt B1 Berg de Dellen & Geul. Je volgt dan de blauwe paaltjes. Maar omdat deze route overlapt met routes die ik eerder heb gelopen, geven we er een beetje onze eigen draai aan. We starten bij Herberg de Geulhemermolen (niet overslaan als je in het Geuldal bent!) Het molenaarsbrood is overheerlijk en kijk ook even bij het waterrad, die aan de achterkant van gebouw draait, daar waar de Geul stroomt.

Herberg de Geulhemermolen

De Curfsgroeve

We wandelen met z’n drieën naar de Curfsgroeve. De groeve zelf is niet toegankelijk, maar vanaf het pad dat er bovenlangs omheen loopt, kun je de groeve prima zien. Er is zelfs een uitzichtplateau. We wandelen verder door het hellingbos van de Dellen en gaan op zoek naar het meertje. Dan dalen we af via een enorme trap en vragen aan Wanda om ons met haar navigatie via de kortste route terug naar de herberg te leiden. Dan blijkt maar weer eens dat de kortste route niet altijd de snelste route is. Ze leidt ons over een niet bijgehouden pad met brandnetels en bramendoorns. Zo hebben we toch nog ons gevaarlijke avontuur bij de mergelgroeve.

curfsgroeve

Wandelroutes Zuid-limburg, mergelroutes

Wandelroutes Zuid-limburg, mergelroutes

wandelen in Zuid-Limburg

Wandelroutes Zuid-limburg, mergelroutes

meertje De Dellen

Wandelweekend in het Geuldal

Met deze wandeltips is het gemakkelijk om een leuk wandeltripje te plannen in het Geuldal. Alle benodigde informatie vind je via de linken in dit blog en voor nog meer inspiratie ga je naar:  Ontdek het paradijs in je achtertuin.

Hou je van kamperen? Dan is Camping ‘t Geuldal een echte aanrader. De Geul meandert letterlijk om de camping heen en je zit helemaal centraal als uitvalsbasis. Wij stonden met onze drie tentjes op een afgesloten trekkersveldje aan het water. We waanden ons er bijna alleen, terwijl we alle goede voorzieningen bij de hand hadden.

Hou je niet van kamperen, maar wel van lekker eten. Kom dan ook naar Camping ‘t Geuldal, want daar vind je Brasserie Bie de Groeve. Sfeervol binnen en super gezellig buiten onder de grote parasols met warmtelampen. Wat was het lekker!

camping het geuldal

Nog een laatste tip: Ga je een route wandelen, laad dan het GPX bestand in, in je telefoon of neem een goede routekaart mee. Door het nieuwe bermbeleid zijn sommige paaltjes moeilijk te vinden.

flavicon wandelvrouw

Verantwoording:

Zoals eerder in dit blog uitgelegd waren we in Zuid-Limburg op uitnodiging van Visit Zuid-Limburg. Deze samenwerking heeft geen invloed op de dingen die ik schrijf. Zoals altijd vertel ik precies wat ik er van vind.