Je hoeft niet ver om er even helemaal tussenuit te zijn. Dat merkten wij weer toen we voor een korte break naar het Rijk van Nijmegen afreisden. Als je aan de oever van de Waal staat en de grote schepen voorbij ziet komen en al het natuurschoon rondom ziet, weet je al dat dit een bijzonder uitje gaat worden. Dat werd het: het zat boordevol wandelingen, mooie plekken en vooral leuke en interessante ontmoetingen. Want de mensen in het Rijk van Nijmegen zijn super aardig en vertellen graag over hun bijzondere omgeving waar natuur, cultuur en geschiedenis de boventoon voeren. Ik neem je mee in onze belevenissen en weet zeker dat je er tips uithaalt voor jouw bezoek aan het bruisende Rijk van Nijmegen.

Ik ging samen met Hans naar het Rijk van Nijmegen om te wandelen en er even helemaal tussenuit te zijn. We deden dat in samenwerking met VisitNijmegen. Zij maakten een programma voor ons wat hielp om in korte tijd veel van de omgeving te zien en met een lading aan inspiratie thuis te komen. Leuk om nu aan jou te laten zien hoe we het beleeft hebben.

Oortjeshekken als uitgangspunt

Oortjeshekken is een gezellig dijk-hotel, dat ligt tussen de heuvelrug en de rivier de Waal, midden in het natuurgebied ‘De Gelderse Poort’. Dit hotel (tevens huiskamercafé en restaurant) is onze uitvalsbasis. We zijn er vroeg en kunnen nog niet inchecken, maar dat is geen probleem. Onze auto heeft een goed plekje op de parkeerplaats die gereserveerd is voor gasten en starten met koffie op het geweldige terras. De zon schijnt en het is genieten op dit bijzondere plekje. Hier begint ook onze wandeling voor vandaag.

Oortjeshekken is een perfect rust- en startpunt voor wandelaars én fietsers. Wij krijgen na onze wandeltocht een sfeervolle kamer waar het goed thuiskomen is. Even douchen en hup het romantische terras weer op voor een heerlijk diner. In het huiskamercafé kijk ik ’s avonds de voorronde van het Songfestival. Hoe gezellig is dat!

Nog even een compliment voor het ontbijt. Daar word je echt blij van als het gebracht wordt.

Oortjeshekken in Ooij

Wandel de Berg- en Dalse Kroegjesroute

“Beter goed gestolen dan slecht bedacht”, zegt eigenaresse Margreet Hertsenberg van Oortjeshekken, die de Berg- en Dalse kroegjesroute uitwerkte, naar Limburgs voorbeeld. Negen gezellige en bijzondere kroegjes in de omgeving van Berg en Dal doen mee. Alle wandelroutes starten bij een kroegje en lopen naar een ander kroegje en daarna wandel je via een andere weg terug. De afstanden variëren. In elk van de gelegenheden kan je een A-viertje met de routebeschrijving krijgen. Je vindt ze ook op de website, inclusief GPX tracks.

Wij wandelen van Oortjeshekken naar de Thornsche Molen (5,5 km) en via een andere route (8,5 km) weer terug. Het is prachtig wandelen door de Gelderse Poort. Lekker afwisselend, zowel verhard als hele stukken onverhard over mooie sluipdoor paadjes met delen alleen geschikt voor wandelaars.

Berg- en dalse kroegjesroute

Lunch bij De Thornsche Molen

We wandelden met de Berg- en Dalse Kroegjesroute van Huiskamercafé Oortjeshekken naar Restaurant De Thornsche Molen. Het restaurant bevindt zich aan de voet van de Molen die op een heuvel staat.

We hadden ongelofelijke mazzel. Bestuurslid Wim Jansen van de Stichting Thornsche Molen was net in de molen toen wij aankwamen. #durftevragen En ja hoor, we mochten de molen van binnen zien. Fantastisch om het enthousiasme te ervaren waarmee verteld wordt over de molen en haar geschiedenis. De molen is nieuw. De oude molen die op deze plek stond is samen met het gelijknamige buurtschap helemaal verwoest bij de gevechtentijdens Market Garden in de Tweede Wereldoorlog. en de vrijwilligers die het voor elkaar hebben gekregen om de molen zoveel jaar naar dato weer helemaal opnieuw op te bouwen.

We mogen zelfs de trap op om het bovenste deel van de molen te bekijken. Van daaruit hebben we een goed uitzicht over de omgeving. Wil je de molen ook bezichtigen? Naast de Nationale Molendag – die altijd het tweede weekend in mei plaatsvindt – zijn er ook regionale molendagen.

Thornsche Molen

Na deze leuke ontmoeting en bezichtiging strijken we neer in Restaurant De Thornsche Molen voor een uitgebreide lunch. Ook hier weer een heerlijk terras. Regelmatig stoppen er wandelaars en fietsers om hier op te steken. Hier begint ook de herinneringsroute Thornsche Molen. Lees snel verder over deze route.

restaurant de Thornsche molen

Doe de Herinneringsroute Thornsche Molen

In de omgeving van de Thornsche Molen liep in de Tweede Wereldoorlog een zwaar bevochten frontlinie. Dat leidde tot enorme verwoestingen van de omgeving en daarmee tot erg veel leed voor de bevolking. Om te vertellen wat er is gebeurd is de grensoverschrijdende  herinneringsroute gemaakt.

Langs een traject van 6 km staan 14 panelen die ons 80 jaar terug brengen in de tijd. Op de panelen foto’s van verwoestingen en kaartjes van de feitelijke situatie en een korte tekst in het Nederlands en Duits. Het gaat leven als we de QR-code scannen. We horen betrokkenen vertellen hoe zij het beleefd hebben. Indrukwekkend!

De route zelf is niet echt een wandelroute. Hij gaat over lange fietspaden en de openbare weg. Het is denk ik handiger om hem op de fiets te doen. Dan wel goed opletten dat je de panelen niet voorbij fietst.

De route eindigt met het kunstwerk ‘Menschenkinder’ van kunstenares Anne Thoss. Deze sculpturen staan voor alle vervolgden, verdrevenen, geëvacueerde en onbeschermde mensen. Dit zowel uit het verleden, het heden als uit de toekomst. Om het even van welke nationaliteit, religie of huidskleur. Ze zijn toonaangevend voor een lijdende burgerbevolking die hulpeloos en willekeurig aan het geweld overgeleverd is.

Hoe actueel.

herinneringsroute Thornsche molen

Informeer je bij Citystore Nijmegen

Het is tijd om de bruisende stad Nijmegen te bezoeken. Wist je dat Nijmegen de oudste stad van Nederland is? Dat zie en voel je overal in de stad. ‘Old city, young vibe’, is de slogan, en dat klopt. Wij willen een stadswandeling maken en gaan naar Citystore Nijmegen op de Grote Markt. De Citytore is een soort van opvolger van de oude VVV. Maar dit bruist. Overal unieke producten uit Nijmegen en omgeving, maar ook mooie wandelgidsen, folders en ander inspiratie materiaal waarmee je de omgeving kan verkennen. Dit is ook een super leuke plek om een origineel cadeautje te scoren.

We worden vrolijk ontvangen door een medewerker en hij heeft alle tijd voor ons. Hier kan je dus terecht met al je vragen. Hij raadt ons de historische stadwandeling van 5 km aan. Die staat beschreven in de Cityguide. We gaan op weg.

citystore Nijmegen

Maak de historische stadswandeling Nijmegen

We zijn er helemaal klaar voor, we gaan op weg om een stadswandeling door Nijmegen te maken. Hans heeft de Cityguide in zijn handen en ik zet KOMOOT aan, waarop ik de stadswandeling heb gedownload. Het is dat we een goede relatie hebben, anders zou dit toch voor problemen kunnen zorgen, de GPS-route en de beschreven route komen namelijk niet helemaal overeen.  Maar geen probleem hoor, de verschillen zijn klein en we komen langs alle 10 highlights.

De leukste vind ik wel Sint-Nicolaaskapel, die ook wel de Valkhofkapel genoemd wordt. In de kapel staat een vrijwilliger die de enthousiast over de kapel vertelt. Ik ben dol op extra achtergrondinformatie en vind het geweldig dat er mensen zijn die dit op zich nemen zodat de kapel ook van binnen bezichtigd kan worden.

De route brengt ons langs zoveel bijzondere punten. Ik verbaas me over de nieuwe woonwijken, zo pal tegen het stadscentrum aan. Wat een perfecte plek om te wonen! De verschillende historische gebouwen langs de wandelroute zijn prachtig. Het uitzicht bij de Belvédère over de Waalbrug en richting Ooijpolder moet je gewoon even vastleggen. Ik zou graag eens uitgebreid winkelen bij Mariënburg. Het hoogteverschil tussen de Mariken- en Moenenstraat maakt het een super aantrekkelijk winkelparadijs.

Natuurlijk is het Kronenburgerpark opgenomen in de route. Wie kent het niet? Frank Boeijen heeft het wereldberoemd gemaakt in Nederland. Maar wist je dat hier meer dan 150 verschillende boomsoorten staan? De rododendrons staan prachtig in bloei.

We lopen aan de het einde van onze wandeling nog even de Stevenskerk in. Dit is ook de plek waar de Walk of Wisdom start. Ik denk terug aan 2016, toen ik hier ook stond aan het begin van mijn 5-daagse wandeling rond Nijmegen.

stadswandeling nijmegen

Lunch bij de Waagh

Helemaal in stijl van de historische wandeling die we zojuist gemaakt hebben, gaan we De Waagh binnen voor een lunch. In dit historische pand uit 1612 aan de Grote Markt huist nu een stadscafé en restaurant. Wat een bijzondere omgeving! De Waagh was van oudsher de plek waar kooplui verplicht hun handelswaar moesten laten wegen. Het gewicht bepaalde het bedrag dat ze aan accijns moesten betalen aan het lokale gezag. We zien de grote weegschaal aan het plafond hangen.

De Waagh staat nog steeds fier overeind. Het overleefde zelfs een hevig bombardement in de Tweede Wereldoorlog. Nu is het een sfeervolle plek om te borrelen of te eten. Tip: neem de tonijnslade op brood. Die is heerlijk.

De Waagh Nijmegen

Bezoek het Vrijheidsmuseum

Op 20 autominuten rijden van Nijmegen staat in Groesbeek het Vrijheidsmuseum. Het museum ligt dicht bij Duitsland en midden in het gebied van twee van de belangrijkste operaties aan het Westfront tijdens WO2: Market Garden en Veritable.

Als we het terrein oprijden zien we twee tanks voor het gebouw staan. De ene is een Russische tank die door de Oekraïners is buitgemaakt. Het staat daar om aandacht te blijven vragen voor steun aan Oekraïne.

Dit museum gaat over oorlog en vrijheid zonder grenzen. Centraal staat de tweede wereldoorlog, maar als kijker wordt je steeds uitgedaagd om na te denkt over wat jij zou doen, hoe jij zou handelen en hoe jij denkt over oorlog en vrede. De rondgang door het museum begint met een duidelijke film en steeds weer word je zelf uitgenodigd om actief mee te doen en mee te denken. Aan de hand van ware gebeurtenissen wordt bijvoorbeeld gevraagd welke keuze jij  gemaakt zou hebben. Je ervaart hoe moeilijk het is. We zijn niet allemaal helden.

Ik leer weer nieuwe dingen over de tweede wereldoorlog, maar het indrukwekkendst vond ik de laatste ruimte die volgens mij het ‘Vrijheidsplein’ heet. Daar wordt de geschiedenis gekoppeld aan de actualiteit. Dat geeft verbluffende inzichten. Het stemt ook heel erg tot nadenken.

We sluiten af met koffie en gebak. Daar horen we van de vrijwilliger achter de balie (er zijn 120 vrijwilligers actief in dit museum. Chapeau!)  dat de Dome, waarin het museum is gevestigd door luchtdrukverschil opgeblazen blijft. Ik voel het inderdaad aan mijn oren. Deze dakconstructie heeft een zeer lage CO2 footprint. Waarmee ook het gebouw helemaal van deze tijd is.

Ik zeg: een aanrader!

Vrijheidsmuseum

flavicon wandelvrouw

Ga er even helemaal tussenuit in het Rijk van Nijmegen

Ik was samen met Hans in het Rijk van Nijmegen en we hebben genoten. Heb jij ook plannen om die kant op te gaan? Dan heb ik nog een aantal aanvullende tips voor je.

  • Je kunt uitstekend wandelen in het Rijk van Nijmegen. Vanuit de stad Nijmegen wandel je zo natuurgebied de Ooijpolder in. In Nijmegen start ook de meerdaagse wandelroute Walk of Wisdom, waarover ik uitgebreid heb geschreven in dit blog. Ik deed er ook eens de gratis filmwandeling Go Short. Dan zie je weer een hele andere kant van Nijmegen.
  • Op de website VisitNijmegen.com vind je nog veel meer inspiratie en tips om te doen.
  • Kasteel Doornenburg is ook echt een bezoek waard. Vandaar uit kun je geweldig wandelen met het wandelnetwerk Lingewaard. Lees wat ik er over schreef in het blog: Kasteel Doornenburg & Wandelnetwerk Lingewaard.
  • Zoek je een goede wandelgids dan raad ik je de gids Wandelen in het Rijk van Nijmegen’ van Rob Wolf en Rutger Burgers aan. Ook de gids ‘Wandelen buiten de binnenstad van Nijmegen’ van Kees Volkers is een aanrader.