Blaren krijgen tijdens een wandeltocht is meer dan vervelend. Vooral als je nog veel kilometers voor de boeg hebt, of erger nog, je wil nog dagen lopen. Blaren krijgen hoeft niet, je kunt er van alles aan doen om ze te voorkomen. Vroeger kreeg ik al blaren als ik maar naar nieuwe schoenen keek, maar de laatste blaar is toch al weer lang geleden. Blaren ontstaan door te veel wrijving en druk op de huid. Er vormt zich een blaas(je) van vocht tussen de huidlagen. 8 Tips om blaren te voorkomen.

 

  1. De juiste schoenen kopen is essentieel. Koop je schoenen nooit ’s ochtends maar pas als je al flink gelopen hebt, dan zijn je voeten al wat opgezet. Neem de tijd voor het passen van je wandelschoenen. Blijf er een tijdje op rondlopen in de winkel. Goeie schoenenzaken hebben vaak ook een parcours waar klimmen en dalen gesimuleerd wordt. Als je ook maar ergens iets van druk of wrijving voelt in een van de schoenen; niet kopen. Denk nooit: ‘Ik loop ze wel in.’ Dat gaat geheid problemen geven.
  2. Loop je schoenen in. Vertrek er niet meteen mee op een wandeltocht van 4 dagen. Mijn ervaring is dat als je je schoenen goed gekocht hebt, inlopen niet perse nodig is om blaarvorming te voorkomen. Vaak gaan ze wel lekkerder zitten naarmate je er meer kilometers op hebt gemaakt.
  3. Niet alleen je schoenen moeten ingelopen worden, jijzelf moet ook ingelopen worden. Naarmate je meer kilometers maakt wordt de huid op je voeten steviger. Dit kun je ook stimuleren door je voeten te behandelen met kampferspiritus.
  4. Je sokken zijn heel belangrijk. Deze moeten precies passen. Te groot is funest, elke ribbel geeft wrijving en dus blaarvorming. Er zijn speciale wandelsokken in de handel. Geef hier je geld aan uit. Deze sokken zijn naadloos, hebben hielbescherming en teenbescherming en zorgen ook nog eens voor een goede vochtafvoer. Een paar goede wandelsokken hebben een linker en een rechter sok. Sokken moeten schoon zijn. Kijk uit met stof en zandkorrels.
  5. Zorg voor droge voeten. Dat betekent dat je na het douchen of wassen je voeten goed moet drogen. Maar het kan ook betekenen dat je tijdens je wandeltocht je sokken wisselt voor nieuwe droge. Waterdichte Goretex schoenen helpen je om je voeten droog en dus blaarvrij te houden. Je voeten met talkpoeder behandelen helpt ook iets om ze droog te houden en de wrijving te verminderen.
  6. Kijk uit met eelt op je voeten. Wandelaars kunnen eeltvorming krijgen aan de zijkant van de grote teen, op de hiel en onder de bal van de voet. Waar eelt zit kan door wrijving gemakkelijk een blaar ontstaan. Er zijn allerlei manieren om eelt te verwijderen. Het kan met een puimsteen of een eeltvijltje. Wees voorzichtig dat je niet te veel weg haalt; eelt heeft ook een functie. Een tip is je voeten weken in lauwwarm water met een half kopje listerine en een half kopje azijn. Na 15 minuten weken komt de dode huid vanzelf al los.
  7. Heb je veel last van blaren, dan kun je overwegen om je kwetsbare plekken in te smeren met vaseline of Gehwohl. Dat vermindert de wrijving. Ook kun je preventief de zogenaamde 2de huid blarenpleisters plakken of met sporttape je kritieke plekken afplakken.
  8. Verzorg je voeten goed of laat ze goed en professioneel verzorgen. Als je bijvoorbeeld eksterogen, scheve tenen, te lange nagels of ander ongemak hebt kun je om die pijn te verlichten op een andere manier gaan lopen. Dat kan op zijn beurt weer blaren veroorzaken. Ga dan naar een pedicure of een podoloog, die kan je verder helpen.

Een bonustip: Heb je een kwetsbare plek op je voet, draai er dan een pluk wandelwol omheen. Dit helpt geweldig om blaren te voorkomen of, om als het al zover is dat je er eentje hebt, om de druk te verlichten. Er zijn verschillende merken wandelwol in de handel. Wandelwol en Loopwol zijn bijvoorbeeld prima merken. Neem niet de pelgrimswol, dat is gewassen, gedroogd, en gekamde wol waar alle veerkracht en natuurlijke oliën uit zijn verdwenen. 

Hoe gaat het met jouw blaren? Heb jij nog tips om blaren je voorkomen? Laat het hieronder weten.

flavicon wandelvrouw