Wat een succes: de Facebookgroep #wandel1000km is tijdens de jaarwisseling explosief gegroeid en komt nu ruim over de 1000 deelnemers. Mijn missie om zoveel mogelijk mensen enthousiast te krijgen om te gaan wandelen, wordt zo goed geholpen. De pagina wordt zeer actief gebruikt door allerlei soorten wandelaars die elkaar inspireren en activeren met mooie foto’s en interessante commentaren. Dat het zo leuk zou worden had ik een jaar geleden niet durven dromen.

Hoe het begon

Eind 2015 kreeg ik regelmatig super leuke berichtjes op mijn Facebooktijdlijn van Britse wandelaars. Ik was lid geworden van de Facebookgroep #Walk1000miles en ik vond het zeer inspirerend om deze Facebookgroep te volgen. Waarom hadden we zoiets niet in Nederland? Ik zocht het web af, maar we hadden het echt niet. Ik heb er nog een paar dagen op lopen kauwen en heb daarna het idee om zelf een groep #wandel1609km (een directe omrekening van 1000 miles) aan te maken voorgelegd aan een aantal mensen. “Leuk idee”, kreeg ik terug, “maar 1609 km is een raar getal. Maak daar gewoon maar 1000 km van.” Zo gezegd, zo gedaan en 8 januari 2016 ging de groep van start.

Beetje groei

Ik maakte wat wandelaars uit mijn omgeving lid van de Facebookgroep en via Social Media besteedde ik, met hulp van anderen, aandacht aan de wandeluitdaging. Na 1 maand had de groep 100 leden en er werd al druk gepost. De sfeer was vanaf het eerste moment ontspannen en gezellig. Geen gejaag op kilometers, maar genieten van de wandelingen. De uitspraak dat niet het doel belangrijk is maar de weg er naar toe, wordt denk ik door iedereen wel onderschreven. De Facebookgroep werd een echte community waar mensen elkaar leerden kennen. Er werden tips gedeeld, prachtige foto’s kwamen voorbij, er werden wandelafspraakjes gemaakt en er werd veel en positief op elkaar gereageerd.

Explosieve groei

De groep groeide gestaag. Elke week sloten gemiddeld zo’n 10 nieuwe wandelaars zich aan. Tot begin december; na wat Social Media berichtjes met de oproep om mee te doen, die goed gedeeld werden, begonnen de aanmeldingen binnen te stromen. En nu, 11 januari ’17,  1 jaar na de oprichting van de groep staat de teller op 1.109 leden, en we tellen nog steeds……

Initiatieven

Vanuit de groep worden verschillende initiatieven ontplooit. Bijvoorbeeld op zaterdag 14 januari wordt door Wanda Catsman (van  WandaWandelt) en Esther Hagen een Startwandeling georganiseerd. Dat is dé kans om leden van de groep ‘live’ te ontmoeten.

Anne-Marie Hoogendijk heeft het opgepakt om wandelmaatjes met elkaar te verbinden. Je kunt wandelmaatjes gezocht/aangeboden vinden op de Facebookpagina #wandel1000m onder BESTANDEN en dan bij de gedeelde documenten. Daar staat de startwandeling trouwens ook. Let op: BESTANDEN kun je alleen aanklikken via een vaste computer.

Peter Willemsen (Van Build to Link) heeft een logo voor de groep ontworpen. Top! De vernieuwde banner op de pagina is ook van zijn hand. Ik vind het heel mooi geworden.

#wandel1000km in 2017

Verwachting

Hoe gaat het nu verder? Ik kan het niet voorspellen. Ik wil wel een hoop uitspreken: ik hoop dat heel veel mensen plezier blijven beleven aan de Facebookgroep wandel1000km in 2017. Dat het een plek blijft waar met respect voor elkaar gepost en gereageerd wordt en dat het bijdraagt aan de liefde voor het wandelen en heel veel mooie kilometers oplevert.