Wandelen & Overnachten bij de Westerwald-Steig

In september 2017 ging ik 3 dagen op pad met Antonette Spaan van het outdoor adventure blog We12Travel. Antonette was uitgenodigd door Top Trails of Germany om drie dagen over de Westerwald-Steig te wandelen. Ik vond het heerlijk om met haar mee te gaan. We liepen 4 etappes en deden dat vanuit hotel Friedrich in Hachenburg. Wij hebben ontzetten genoten van het Westerwald. Lees hierover in onze blogs. Ik schreef ‘Over de Westerwald-Steig, 3 dagen herfstwandelen, een dagboekverslag met foto’s’ en op het blog van Antonette kun je lezen: ‘Wandelen op de Westerwald Steig in Duitsland’.

Heb je de smaak te pakken gekregen en wil jij deze 3-daagse ook ervaren? Dat is niet moeilijk. Ik heb alle praktische gegevens voor je verzameld en er een 3-daags Wandelrecept Westerwald-Steig van gemaakt. Er is ook een printversie:  PDF 3-daags wandelrecept Westerwald-Steig

Overnachten

hotel friedrich westerwald steig
hachenburg

Overnachten:

Hotel Friedrich

Graf-Heinrich-str. 2

57627 Hachenburg

Tel: 00492662 /1071

Hotel Friedrich is een hotel in het centrum van Hachenburg. Je kunt er gratis parkeren op de naastgelegen eigen parkeerplaats. Het is de perfecte uitvalsbasis voor deze 3-daagse. Een lunchpakket kan worden geregeld.

Eigenaar Thomas biedt de mogelijkheid je bagage te vervoeren en/of je naar het beginpunt van de volgende wandeling te brengen. Deze drie dagen kun je het met openbaar vervoer redden, behalve op de eerste dag, vanuit Limbach is er geen openbaar vervoer naar Hachenberg. Je kunt hiervoor een taxi bellen of Thomas vragen je te op halen.

In het hotel is een prettige ruimte voor een koffie of een biertje, of bij mooi weer: neem plaats op het terras. In het hotel vind je ook een Grieks restaurant. Na een dag wandelen is het heerlijk aanschuiven. Zoek niet verder.

Wandelen

westerwald steig
Markering van de toegangswegen
westerwald-steig
Markering van de hoofdwegen

Dag 1. Aankomst bij Hotel Friedrich. 

Etappe 9, Hachenburg – Limbach     10,8 km   ca. 3 uur    ↑181 m   ↓293   Niveau: Middel

Onderweg: Vanaf het hotel verlaten we via de kasteeltuinen het plaatsje Hachenburg. Meteen hebben we een prachtig uitzicht over het Siebengebirgte. Hachenburg ligt op een plateau.  Het echte wandelen begint dus met een fikse afdaling. Dit is de reden dat we de route zo om lopen. Anders zouden we de dag eindigen met een fikse klim.

Deze dag heeft veel mooie panorama’s in petto. We doen het klooster van Marienstatt aan, bezoeken de kerk en volgen de rivier De kleine Nister tot Limbach. Daar eindigen we bij Café gästehaus Monika voor kaffee und kuchen.

 

Startpunt wandeling: Je kunt de route oppikken direct vanaf Hotel Friedrich. In de straat die langs het terras loopt vind je de eerste route-markeringen.

Eindpunt wandeling: De wandeling eindigt in Limbach. Vandaar een taxi terug nemen. Wij werden opgehaald door hotel eigenaar Thomas.  Anders:

Taxi Schmidt, Hachenburg  – Tel: 00 49 2662/6119

Taxi Uwe Bisschoff, Hachenburg  – Tel: 0049 2662/4444

Westerwald-Steig
Westerwald-Steig
Westerwald-Steig
Westerwald-Steig Kloster Marienstatt
Westerwald-Steig
Westerwald-Steig markering

Dag 2:

Etappe 7 en 8 Nistertal – Hachenburg   21,1 km   ca. 7 uur   ↑481 m 442 m   Niveau: Middel/Zwaar 

Onderweg: Met de trein gaan we naar Nistertal waar de route start. De route voert door een beukenbos waar een imposante spoorbaan ons pad meerdere malen kruist. Tussenstop in Bad Marienberg voor de lunch en via het Basaltpark bereiken we de Hedwigstoren die we beklimmen. In de verte zien we het Siebengebirge in het westen, de Eifel in het zuiden en de Feldberg in het oosten. Via het stadsbos  en het historische centrum van Hachenburg bereiken we hotel Friedrich. Biertje verdiend!

Startpunt wandeling: Nistertal. Om in Nistertal te komen neem je de trein vanaf Hachenburg. Het station ligt niet ver van hotel Friedrich. Neem weer de weg langs het terras naar boven. Borden wijzen je vanzelf naar de Bahnhof. Kaartje kopen op het perron bij de automaat. Met de trein naar Nistertal-Bad. De treinreis duurt 11 minuten.

Adres Bahnhof Hachenburg

Bahnhofstrasse 18

57627 Hachenburg

Eindpunt wandeling:

Hotel Friedrich (of een lekker terrasje in het centrum van Hachenburg)

Westerwald-Steig
Westerwald-Steig
Westerwald-Steig
Westerwald-Steig
Westerwald-Steig

Dag 3

Etappe 4: Rennerrod – Westenburg     16,1 km  ca. 5 uur   ↑219 m 305m   Niveau: Zwaar

Onderweg: Vanaf het busstation Rennerod volgen we de aanlooproute (gele bordjes). Wij gingen eerst nog even koffie met kuchen doen in het centrum van Rennerod. Een echte aanrader. Wel naar de Konditorei gaan, daar zijn de taartjes heerlijk. Aan de buitenzijde van Rennerod pakken we de groene route weer op. Hoogtepunt van vandaag is de Holzbuchslucht. De kloof is een kilometer lang en tot 20 km diep. Het riviertje, de omgevallen bomen en de grote basaltblokken die her en der verspreid liggen geven het dal een mysterieus karakter.

Startpunt wandeling: We wandelen vanaf Rennerrod, maar zetten de auto neer bij het station in Westenburg. (gratis parkeren). In Westenburg nemen we bus 116 naar Rennerod, halte Rennerod Busbahnhof. De bus gaat elk uur. Wij namen de bus van 9.57 uur. We kopen een kaartje bij de chauffeur. De rit duurt ongeveer 25 minuten.

adres Station Westenburg

Bahnhofstr. 46

56457 Westerburg

Eindpunt wandeling:

Station Westenburg.

En dan zit het er op. Rij voorzichtig naar huis.

Westerwald-Steig
kleine paddenstoelen
Westerwald-Steig
Westerwald-Steig
Wandelvrouw, like to hike

Nuttige weetjes en linken

♦ De Westerwaldsteig is een van de Top Trails of Germany. Op hun site vind je alle info en ook een brochure (onder de tap folders) over de Westerwald-Steig met overzichtskaart, overzicht van de afstanden, deelkaarten van de 16 etappes, beschrijving van de etappes (incl. hoogteprofiel), stempelplaatsen en toeristische informatiekantoren langs de route. Verder bus- en treinverbindingen, partnerbedrijven en nog veel meer over de Westerwald-Steig.

♦ Wij liepen zonder wandelbeschrijving of kaart en volgden gewoon de bordjes. Dat kan heel goed. Dat we soms verkeerd liepen lag meer aan ons gekwebbel dan aan de routemarkering. Wil je toch een echte wandelkaart, kijk dan een bij de Landschap reisboekwinkel.

♦ Wil je meer lezen over de westerwald-Steig dan beveel ik je deze twee sites aan.

  1. Een veelgebruikt site over de Westerwald-Steig is: www.westerwald.info
  2. Een Nederlandstalige website over Rijnland-Palts met uitgebreide info over de Westerwaldsteig