Bewegen is gezond, ieder mens beweegt op zijn of haar eigen manier. Een simpele manier om in beweging te blijven is door iedere dag een wandeling te maken. Wanneer je er aan gewend raakt wil je niet meer anders, dus waarom niet jouw wandelroutine combineren met een heerlijke vakantie. Een land waar je prachtige wandelingen kunt maken is Oostenrijk. Vind inspiratie bij de vakanties naar Oostenrijk van FTi en de wandelroutes uit dit artikel. Voor jou uitgezocht;  5 inspirerende wandelbestemmingen in Oostenrijk.

 

1 – Großarltal

Wil je genieten van almen en bergtoppen? Dan is de Großarltal wandelroute zeker een aanrader, Großarltal heeft dan ook als bijnaam “das Tal der Almen”. Er is geen dal in het SalzburgerLand die meer almen heeft. De zomers in Großarltal zijn warm, dit komt door de hoge ligging en de beschutting door de omliggende bergen. Wanneer je liever wandelt in een koele omgeving, is dit iets om rekening mee te houden. Je zou dan een andere wandelroute kunnen kiezen, of het gebied bezoeken in een andere periode. De meeste wandelingen beginnen in het centrum van het dal, dit heet dan ook Großarl. Vanuit Großarl wandel je richting de eerste almen en de eenvoudige bergtoppen. Wanneer je het achterste gedeelte van het dal bereikt, kom je in Hüttschlag terecht. Daar is de 250 meter hoge Hüttschlager Wand te vinden. De bergtoppen die rondom Hüttschlager liggen maken deel uit van het nationaal park Hohe Tauern. In dit dorp wonen 900 mensen en valt onder de Bergsteigerdorf van de Oostenrijkse Alpenvereniging. Vanuit daar maak je wandelingen richting de hoge toppen en graten van Hohe Tauern.

wandelbestemming Oostenrijk
Wandelen in de Hohe Tauern, Nationaal Park in Oostenrijk

2 – Dachstein

Op 45km van Salzburg kun je de Dachstein vinden. De mooiste wandeling doe je misschien wel aan de Dachtstein-Zuidwand. Dit gedeelte is 800 tot 1000 meter hoog en is erg steil. Als wandelaar is dit prachtig om te aanschouwen. Ben jij een klimmer? Dan is de Dachtstein-Zuidwand een enorme uitdaging. Aan de west kant kun je de Gosaukamm vinden, deze heeft de Bischofsmütze als hoogtepunt. In vergelijking met andere gebergte is de Dachstein relatief klein, maar dankzij de grillige vorm is het een opvallend gezicht in het landschap. De bergkam is ook wel bekend onder de naam Salzburger Dolomieten. Wil je meer weten over zoutwinning? Bezoek dan het wereldberoemde Hallstatt, uit deze gemeente komt ook het Salzkammergut.

almsee - Bischofsmütze
De Almsee met op de achtergrond de Bischofsmütze, de bijzondere berg met 2 punten.

3 – Kitzbüheler Alpen

De Kitzbüheler Alpen worden ook wel de grasbergen genoemd. De stad Kitzbühel is een populaire plaats in de Alpen. Je mag het zelfs de meest legendarische sportstad van de Alpen noemen. In de zomer kun je prachtige wandelingen maken over de Kitzbüheler Alpen, in de winter is het een hotspot voor wintersporters. Het Brixental is een populair gebied waar veel skiliften te vinden zijn, deze kun je in de zomer gebruiken om hogere gebieden te bereiken. Wil je genieten van ongerepte en wilde natuur? Maar ook de hoogste bergtoppen? Dan moet je naar de zuidkant van de Kitzbüheler Alpen gaan.

4 – De Wilder Kaiser

De Wilder Kaiser staat in het lijstje van vele wandelaars en bergbeklimmers. De toppen zijn grillig gevormd en hebben een hoogte van zo’n 2400 meter. Dankzij het kalkgesteente doen ze erg denken aan de Dolomieten. De Wilder Kaiser is geschikt voor verschillende soorten wandelingen. Zo kun je een wandeling maken aan de zonkant en kom je uiteindelijk terecht in een ongerepte natuur. Maar kom je ook in de buurt van de grillige en steile rotswanden. Kies je voor een wandeling aan de andere kant? Dan kom je in aanraking met de grasbergen van de Kitzbühler Alpen. Aan die kant zijn ook liften te vinden en een minder wild landschap.

5 – Stubaital

In Oostenrijk heb je een top 10 van de mooiste dalen, het Stubaital behoort tot deze top 10. Je hebt een vrije blik op de met gletsjers bedekte bergtoppen. Het is een prachtig groen dal met indrukwekkende symmetrische vormen. De meeste wandelaars en bergbeklimmers kijk dan ook hun ogen uit. Je komt terecht in het natuurgebied Stubaier Alpen, deze neemt een groot deel van het bergmassief in beslag. Je komt oog in oog te staan met ongerepte hooggebergte. Een populair uitvalbasis voor deze wandelroute is de Franz-Senn-Hütte.

wandelgebied Oostenrijk Stubaier Alpen
In het natuurgebied Stubaier Alpen bevindt zich ook het Stubaital Woud.

⇒ Je las zojuist een gastblog van FTI.

flavicon wandelvrouw

Wil je meer lezen over wandelen in Oostenrijk? Kijk dan eens bij de volgende blogs: