Heb je expeditieplannen? Ga je een lange trekking maken of misschien wel op kampeervakantie in een koud en nat gebied? Hier zijn 5 kampeertips die ik meenam van de beklimming van de Kilimanjaro, maar die ook heel goed toepasbaar zijn in andere situaties.

 

kampeertips1.

Maak voor koude nachten een kruik. Neem hiervoor een lichtgewicht metalen drinkfles zoals bijvoorbeeld de flessen van Mizu of Sigg. Iedere niet-isolerende metalen fles met een goede betrouwbare niet-lekkende schroefdop kan hiervoor gebruikt worden. Kook voor het slapen gaan water en giet deze in de fles. Ik trok een sok over de fles om me er niet aan te branden. Ik verwarmde mijn slaapzak voor en schoof de kruik later naar het voeteneinde. Heerlijk warm. In de ochtend hou je er een lauwe drinkfles aan over. Ook lekker om je tanden niet met ijskoud water te hoeven poetsen.

 

2.

Als het ‘s nachts erg koud is, zijn je kleren en schoenen dat de volgende ochtend ook. Brrrr. Om dat te voorkomen stop je ’s nachts je kleding onderin je slaapzak. Je schoenen kunnen ook daar bij. Dat lijkt wat vol en niet zo fris, maar de volgende dag ben je er erg blij mee.

3.

Wordt je bagage vervoerd door dragers dan hebben ze graag dat het onverhard verpakt is. Daar bedoel ik mee dat de voorkeur uitgaat naar een duffel bag en niet iets met een frame of wieltjes. Deze speciale duffel bags zijn vaak waterbestendig. Vergis je niet; dat is niet waterdicht. Verpak daarom al je spullen extra in plastic zakken. Mijn tip is om daarvoor vacuümzakken of zip Locks te gebruiken. Niet die je met een stofzuiger moet leegzuigen, maar zakken die je met de hand vacuüm kunt maken. Twee vliegen in 1 klap als je deze zakken gebruikt: je spullen blijven droog en nemen ook nog eens minder ruimte in.

De vacuümzaktruc werkt ook andersom. Heb je natte kleding en wil die niet drogen vanwege de weersomstandigheden, verpak het in de vacuümzakken. Zo blijft je andere kleding droog.

4.

Vergeet niet dat je slaapzak ook droog moet blijven. Zeker als het een donzen is, wil je echt niet dat hij vochtig wordt. In een vacuümzak stoppen gaat lastig en een speciale waterdichte zak is vaak zwaar. Ik verpak mijn slaapzak in de opblaaszak van mijn slaapmatje. Het dubbel gebruik van spullen is ideaal, en in dit geval is alles lichtgewicht.

 

kampeertips5.

Dan valt er natuurlijk nog heel wat te zeggen over de kleding die je warm en droog moet houden. Ik veronderstel dat je alles al weet over het laagjessysteem en dat je er voor moet zorgen dat je toplaag waterdicht is. Een tip waar je misschien niet zo snel aan denkt is het aanschaffen van zeilkleding. Ik had tijdens de koude etappes op de Kilimanjaro een zeilbroek van Tenson aan. Gegarandeerd waterdicht en ademend. Zeer comfortabel; het draagt heel anders dan een broek met een regenbroek daarover. Bij een regenbroek heb je toch snel de neiging om hem aan en uit te trekken. Tijdens de topklimming van de Kilimanjaro, toen het echt koud werd (-20 graden) had ik onder de zeilbroek een thermobroek aan. Maar verder was dat niet nodig.