“Links, links,” werd er geroepen tijdens de Alkmaarse wandel4daagse, als de wandelaars weer eens breed uitwaaierden over de weg en overlast veroorzaakten voor automobilisten en fietsers. Hoewel de route over rustige straten en fietspaden ging vond ik echt dat de wandelaars er een zooitje van maakten. Dat hoeft toch niet als iedereen gewoon aan 1 kant van de weg gaat lopen. Links dus. Ik besloot er een blog over te schrijven. Maar voor dat ik dat deed onderzocht ik toch maar even de regelgeving voor wandelaars. Mijn mond viel open……

 

Geen regels

welke kant wandelenEr zijn namelijk geen regels die bepalen aan welke kant van de weg wandelaars moeten lopen. Ik had het helemaal fout met mijn aanname dat links lopen verplicht is. Iedereen mag sinds 1991 zelf bepalen wat hij of zij het veiligst vindt. Huh? Als ik erover nadenk snap ik het ook wel weer; het lijkt slim om iedereen zelf de situatie in te laten schatten. Soms is rechts ook beter als links. Maar dan krijg je wel situaties zoals tijdens de Alkmaarse wandel4daagse waar het mega druk is met wandelaars en ze om en om besluiten om aan een andere kant van de weg te gaan lopen. Dan moeten andere weggebruikers zigzaggend door de wandelaars heen. Niet slim. Dan laat ik de wandelaars die het midden van de weg opzoeken nog maar even buiten beschouwing. Dat is gewoon asociaal.

 

welke kant wandelen
Hier is een trottoir aanwezig

Welke regels wel?

Natuurlijk zijn er wel regels. In het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens staat dat voetgangers gebruik moeten maken van het trottoir of voetpad. Als die er niet is mogen ze op het fietspad en als die ontbreekt mogen ze gebruik maken van de berm of van de uiterste zijde van de rijkbaan. Er wordt niet gezegd welke kant dat dan moet zijn.

 

Een ander belangrijk wetsartikel is artikel 5 van de Wegenverkeerswet. Daarin staat dat het voor iedereen verboden is zich zodanig te gedragen het gevaar op de weg kan opleveren of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd.

 

Links of rechts

Dus wandelaars mogen zelf inschatten wat het veiligst is als ze maar niemand hinderen of gevaarlijke situaties creëren. Op het internet blijkt dat er heel wat mensen in het linkskamp zitten maar ook dat er fervente voorstanders van rechts lopen zijn. De discussies gaan er soms wel heftig aan toe. Even de voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen van links lopen:

–        Je ziet het verkeer aankomen

–        Je kunt oogcontact maken/ een inschatting maken

–        Je kunt snel in de berm stappen als dat nodig is.

 

Nadelen van links lopen:

–        tegemoetkomend verkeer moet uitwijken. Maar kan dit niet altijd. Het tegemoetkomend verkeer ‘botst’ dan tegen de wandelaar op die voorruit blijft bewegen.

–        Links lopen is tegen het verkeer inlopen en dat is onnatuurlijk. Medeweggebruikers verwachten dat niet.

 

Voordelen van rechts lopen:

–        Je gedraagt je zoals alle anderen in het verkeer. Je loopt met de stroom mee.

–        als de weg een bocht naar links maakt waar je niet omheen kunt kijken, kan het veilig zijn om rechts aan te houden. Verkeer dat je tegemoet komt kan namelijk schrikken of je aanrijden als je voor hen onverwacht de bocht om komt.

 

Nadelen van rechts lopen:

–        Je ziet het verkeer op jouw helft van de weg niet aankomen.

 

Groep of colonne

De wet ziet er anders uit als je in een groep of colonne wandelt. Dan geldt de regel dat de groep zich als een bestuurder van een fiets of auto moet gedragen. Dat betekent dat de groep verplicht aan de rechterkant van de weg moet lopen.

Dat zou dus de oplossing kunnen zijn tijdens wandelevenementen. Gedraag je als een groep. Volgens de letter van de wet ben je dat dan wel niet, want een groep heeft een duidelijk begin en einde, ze onderscheidt zich met tekens en heeft een duidelijke leiding, maar laten we ons als zodanig gedragen.

 

Oproep aan de organisatie van wandelevenementen

Mijn voorstel is dat we er een ongeschreven wet van maken dat we tijdens wandelevenementen aan de rechterkant van de weg gaan lopen. Hierbij een oproep aan de KWBN en de organisatoren van wandelevenementen om hier aandacht aan te besteden. Maak duidelijk aan welke kant we gaan wandelen en voorkom gevaarlijke situaties en vooral ook overlast voor fietsers/bromfietsers en automobilisten. Want dat willen we toch niet.

Wandelvrouw