Wat is het verschil tussen LAW’s en Streekpaden? Die vraag wordt mij regelmatig gesteld. Ik snap dat ook wel. Het is lastig om in het woud van uitgezette wandelroutes nog enige structuur te vinden. Routes worden met allerlei soorten kleurige bordjes, stickers, pijlen, verfstrepen, nummers en palen aangegeven. Ook het beheer en onderhoud van routes ligt in de handen van allemaal verschillende partijen.

Toch is er wel enige structuur in te ontdekken. De hoofdstructuur van de lange afstandswandelingen in Nederland wordt beheerd door Wandelnet, die de samenhang bewaakt van de LAW’s en Streekpaden. Maar wat zijn dat dan precies, wat betekent LAW eigenlijk en wat is het verschil tussen een LAW en een Streekpad?

De LAW’s

LAW is een afkorting voor lange-afstand-wandelpaden. De LAW’s zijn de hoofdroutes in Nederland. Dit zijn de routes die aangegeven worden met een wit-rode markering. Er zijn er 19 van, die samen een netwerk vormen van ca. 7500 km wandelpad. De bekendste van alle LAW’s is het Pieterpad. Kenmerk van een LAW is dat het een route is van minstens 150 km, die loopt van A naar B, die meerdere provincies bestrijkt en in twee richtingen bewegwijzerd is met een wit-rode markering.

Lange-afstand-wandelpaden LAW

Streekpaden

Streekpaden zijn wandelroutes die ook uit meerdere etappes bestaan. Anders dan de LAW’s zijn het over het algemeen rondwandelingen en ze blijven binnen een streek of provincie. Streekpaden worden aangegeven met geel-rode markeringen. De streekpaden variëren in lengte van 80 km (Texelpad) tot 260 km (Drenthepad). Er zijn er in totaal 18.

Routemarkering Streekpaden Nederland

LAW’s en Streekpaden

De LAW’s en Streekpaden vormen in Nederland samen een landelijk dekkend routenetwerk van ca. 11.500 km. Er wordt veel zorg en aandacht besteed om een zo mooi mogelijke en veilige route voor wandelaars te maken. De LAW’s en streekpaden voeren je door je mooiste stukjes van Nederland, zoveel mogelijk over onverharde paden en wegen, door bossen, heide of langs idyllische dorpen en historische steden. Het initiatief om een nieuwe lange afstandswandeling te maken kan overal vandaan komen. Soms zijn het particulieren, zoals bij het Noardlike Fryske Wâldenpad, maar het kan ook de provincie zijn. Uiteindelijk bepaalt Wandelnet of het pad de titel LAW of Streekpad mag voeren.

Onderhoud

Elke route wordt onderhouden door vrijwilligers die zich verenigen in een padwerkgroep, bestaande uit een padcoördinator en een aantal markeerders. Elke markeerder is verantwoordelijk voor een deel van de route. Twee keer per jaar gaan deze vrijwilligers op pad om hun deel te controleren. Hun bevindingen communiceren ze naar de padcoördinator die dit weer doorgeeft aan Wandelnet. De vrijwilligers van het NIVON beheren zes Lange-Afstand-Wandelpaden en zeven Streekpaden.

LW's en Streekpaden routeborden

Routefout melden

Heb je zelf een opmerking over een LAW of een streekpad, mis je een markering of is er een blokkade, dan kun je dit doorgeven via het Meldpunt Routes. Dan komt je opmerking terecht bij de betreffende padcoördinator, die vervolgens een markeerder op pad stuurt om de melding te bekijken en ervoor te zorgen dat het opgelost wordt. Het kan ook zijn dat de melding doorgegeven wordt aan Wandelnet, die het vervolgens plaatst op de website bij Meldingen en Wijzigingen.

LAW’s en Streekpaden vinden

Je kunt de routes van LAW’s en streekpaden vinden op de website van Wandelnet. Daar kun je van elke etappe de bijbehorende kaart en routebeschrijving als PDF downloaden. Ook kun je er GPX tracks ophalen. Van elk lange-afstand-wandelpad en van elk streekpad bestaat ook een wandelgids. Soms zijn ze niet meer verkrijgbaar omdat ze verouderd zijn. Kijk ook goed ut welke uitgave je koopt. Wijzingen in de gidsen kun je vinden bij Meldingen en Wijzingen. Zorg er voor dat je hier even checkt hoe up-to-date jouw wandelgids is voor je op pad gaat.
Voor een overzicht van alle LAW’s of een overzicht van alle Streekpaden met bijbehorende wandelgidsen en linken naar Wandelnet, kun je de onderstaande buttons gebruiken.

flavicon wandelvrouw