Dat klinkt leuk: autovrije route in Zandhuizen. Ik print het kaartje uit en kijk verder nergens meer naar. Dat moet goed wezen. We logeren in B&B Zandhuizen en overleggen nog even met gastheer Jan over hoe we het beste op de route kunnen komen. Dat is niet moeilijk. We gaan bij de B&B  linksaf en wandelen naar de kleine dorpskern van Zandhuizen. Daar komen we op de route. 

Zandhuizen

Vanuit de B&B wandelen we over een breed fietspad naast een doorgaande weg. Weinig verheffend. Na ongeveer anderhalve kilometer zijn we op de route. Tot onze verbazing vervolgen we gewoon het fietspad. Dat kun je autovrij noemen, maar op anderhalve meter rijden er wél auto’s. Maar dan slaan we rechtsaf de IJkenweg in. Niet autovrij, maar wel autoluw. Een leuke weg met mooie huizen. We volgen de route, lopen een klein stukje onverhard tussen bomen door en komen weer uit op hetzelfde fietspad naast de doorgaande weg.

Autovrije wandelroute zandhuizen B&B Zandhuizen
We starten bij B&B Zandhuizen.
Autovrije route zandhuizen
Over een breed fietspad wandelen we richting Zandhuizen.
Autovrijewandel route zandhuizen
Ook na Zandhuizen hetzelfde pad.
Autovrije route zandhuizen madenweg
foto nemen van koeien
Bij het kleine rondje via de IJkenweg wordt het leuker.
koeien

Madenweg

Als we afslaan naar de Madenweg lopen we gewoon op de openbare weg. Het is zaterdag. Zou dat de reden zijn dat hier nog best veel auto’s rijden. We moeten regelmatig de berm instappen omdat we anders omver geraasd worden. We lopen wel langs een leuk watertje en houden even een stop bij een picknicktafel bij een plek waar dwarsbalken in het water ervoor zorgen dat het verval in het water door de vissen overbrugd kan worden. De Madenweg is zo’n 2 km lange rechte weg. Niet echt spannend.

Autovrije route zandhuizen
Langs het water op de Madenweg.
Autovrije route zandhuizen lange rechte wegen
Zo ziet de Madenweg eruit als je rechtuit kijkt.
Madenweg Zandhuizen
Terwijl ik mijn Instagram Stories bijwerk …..
Madenweg Zandhuizen
….vist Hans lege bierblikjes uit het water.
Autovrije wandelroute zandhuizen
En weer verder.
Fries landschap

Meertje

Het wordt leuk als we van de weg af gaan en een klein rondje langs een meertje maken. Maar dan komen we weer op een openbare weg. Bij de kruizing Bekhofweg en Zandhuizenweg staat weer een picknicktafel. Fijn! We maken gewoon weer een stop.

Op de Zandhuizenweg moeten we ergens afslaan. We staan lang te twijfelen voor een pad dat afgesloten wordt door een balk. Het ziet er onbegaanbaar uit. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat we daar met onze blote benen door gaan? Er is vast een afslag iets verder. Dat blijkt niet zo te zijn. Inmiddels zijn we op het punt aangeland dat we gewoon willen teruglopen naar de B&B.

meertje op de autovrije wandelroute Zandhuizen
Autovrije wandelroute Zandhuizen met auto's
En weer verder langs de ‘autovrije’ wandelroute.
Autovrije route Zandhuizen, Schoelepad
Pauze.

Schoelepad

Op het routekaartje van de autovrije wandelroute Zandhuizen is bij het plaatsje Zandhuizen een streep getrokken. Het ziet er naar uit dat je daar een weg kunt inlopen en dat je die ook weer moet terug lopen. Daar houden wij niet van. We staan voor de ingang van dat pad en lezen de beschrijving. Het is een pad dat gebruikt werd door de schoolkinderen van Zandhuizen om elke dag naar de school van Oosterstreek te lopen. Het moet een mooi stukje natuur zijn waar bijzondere orchideeën groeien. Dat klinkt aanlokkelijk. We besluiten toch het pad in te gaan en vertrouwen erop dat we door kunnen lopen en via een alternatieve route bij de B&B kunnen uitkomen.

Het pad is absoluut de moeite waard. We wandelen zelfs door een stukje heide. Aan het einde gaan we een bruggetje over en lopen door via een groenstrook naar Oosterstreek om via het kerkje van Noordwolde weer terug te lopen naar de B&B. De beste beslissing van vandaag. Het Schoelepad is leuk om te doen.

Autovrije route Zandhuizen, Schoelepad
Schoelepad
Autovrije route Zandhuizen, Schoelepad
Autovrije route zandhuizen
kerkje Noordwolde

De autovrije wandelroute Zandhuizen

Was het leuk, de autovrije route Zandhuizen? Als je het mij vraagt zou ik alleen het rondje Schoelepad doen en de rest van de route laten voor wat het is. De omgeving is wel prachtig. Het is een leuk rondje voor op de fiets en dan even afstappen bij het meertje, maar wandelend een no-go vanwege de lange rechte stukken en de auto’s. Degene die dit zo op Route You heeft gezet moet zich doodschamen. Slechte wandelroute en waar komt in hemelsnaam het woordje autovrij vandaan?

Betere opties

Bij terugkomst in B&B Zandhuizen vraagt gastheer Jan hoe wij de route vonden. Ik leg hem uit dat de omgeving prachtig is, maar dat de gelopen route veel lange rechte verharde wegen bevatte en zeker niet autovrij is. Jan zegt dat hij zich bij het bestuderen van de route naderhand, zich ook afvroeg waarom wij juist hiervoor gekozen hadden. “Er zijn zoveel mooie wandelroutes in de buurt, waarom deze?” Hij vertelt dat je op 3 minuten lopen van de B&B zo het bos in gaat, waar je uren rond kunt dwalen en dat er allerlei andere prachtige routes in de buurt zijn. Dus tip van Bregje: vraag de gastheer of gastvrouw naar een voor jouw geschikte wandel- of fietsroute. Zij kunnen je uitstekend adviseren.

Alles op een rijtje:

  • Naam route: Autovrije wandelroute in Zandhuizen

  • Afstand: 8,5 km

  • Provincie: Friesland, Zuidoost Friesland

  • Kenmerk: Rondwandeling die bepaald niet autovrij is.

  • Routebeschrijving: Vanaf Route You kun je een kaartje printen.

  • Start- en eindpunt: Volgens het kaartje op de kruising Madenweg- Bekhofweg. Je kunt ook starten in Zandhuizen.

  • Horeca: Geen

  • Honden: kunnen aangelijnd mee

flavicon wandelvrouw

Verantwoording: Ik wandelde de autovrije wandelroute Zandhuizen tijdens een persreis in Zuidoost Friesland. Wil je meer weten over de wandelmogelijkheden in Zuidoost Friesland, kijk dan op www.zuidoostfriesland.nl.

Wil je lezen over de andere wandelingen die ik tijdens dit wandelweekend in Zuidoost Friesland maakte? Klik dan door bij de volgende linken: