Zuidoost Friesland wordt ook wel het andere Friesland genoemd. Wandelen in het ‘Andere Friesland’ doen wij vandaag met de wandelroute Boerenvelden en Bossen bij Noordwolde. Het is een wandelroute van Staatsbosbeheer van 8,5 km. De naam van de route is goed gekozen, het geeft precies aan wat je kunt verwachten: boerenvelden en bossen. Helemaal goed dus.

Theeschenkerij De Buytenplaets

Wij starten de wandeling bij Theeschenkerij De Buytenplaets in Noordwolde. Daar parkeren we de auto en zoeken eerst een mooi plekje in de prachtige tuin. Overal zijn tussen coulissen zitjes gemaakt en als je door de tuin dwaalt zie je overal leuke plekjes en kunstvoorwerpen. Wij zoeken een plekje uit in de schaduw en genieten van een kopje koffie en lemoncake, voordat we aan de wandeling beginnen.

Theeschenkerij de Buytenplaets
Theeschenkerij De Buytenplaets
Theeschenkerij de Buytenplaets
In de schaduw.

Wandelroute in Noordwolde

De route Boerenvelden en Bossen maakt gebruik van het wandelnetwerk. Theeschenkerij De Buytenplaets bevindt zich ongeveer ter hoogte van paal nummer 37. We kijken even op het kaartje hoe we lopen moeten. Op het kaartje staan de paalnummers geschreven. We gaan rechtsaf en lopen naar paalnummer 33.

Wandelroute Noordwolde Boerenvelden en Bos
wandelroute Noordwolde

Boerenvelden

Wij slaan bij paal 33 af en lopen over een wandelpad langs een strook bomen die zo kenmerkend is voor het coulisselandschap van Friesland. Ik zie de eerste ooievaarspaal. Het is net even te ver weg om het goed te zien. Er zit een ooievaar op het nest. Er hangt een webcam boven zijn hoofd. Het is maar goed dat de ooievaar zelf geen last heeft van deze ongebreidelde nieuwsgierigheid van mensen. Hij of zij zou zich er maar ongemakkelijk bij voelen. Het loopt op het einde van de broedtijd (juni). Zouden er nog jongen in het nest zitten?

ooievaar op nest

Bossen

Ongemerkt komen we in bosgebied terecht. De route is goed te volgen en we wandelen door leuk gebied. Na paal 27 wordt het lastiger. Dan moeten we routebeschrijving erbij houden. We komen langs de Spokeplas, die natuurlijk in het Spokebos ligt. De Spokeplas is ontstaan door zandafgraving. Nu is het een leuke recreatieplas waar je heerlijk in kunt zwemmen.

Wandelroute Noordwolde Boerenvelden en Bos
Wandelroute Noordwolde Boerenvelden en Bos
Wandelroute Noordwolde Boerenvelden en Bos
spokeplas bord

Noordwolde

Wij lopen door en komen via het plaatsje Noordwolde terug bij Theeschenkerij De Buytenplaets. Tijd voor een heerlijke lunch.

Theeschenkerij de Buytenplaets
wandelschoenen uit
Wandelschoenen uit
Theeschenkerij de Buytenplaets
en genieten.

Alles op een rijtje:

  • Naam route: Boerenvelden en Bossen bij Noordwolde

  • Afstand: 8,5 km

  • Provincie: Friesland, Noordoost Friesland

  • Kenmerk: Rondwandeling, verhard en onverhard.

  • Routebeschrijving: De route staat beschreven op de website Route.nl. Daar kun je een kaartje plus beschrijving downloaden.

  • GPX: via de app van route.nl kun je de route op je telefoon volgen.

  • Start- en eindpunt: Theeschenkerij De Buytenplaets, Dwarsvaartweg 8, 8391 ML Noordwolde

  • Openbaar vervoer: De dichtstbijzijnde bushalte bevindt zich vlak bij De Buytenplaets.

  • Horeca: Theeschenkerij De Buytenplaets, Dwarsvaartweg 8, 8391 ML Noordwolde. Of: Restaurant en Pannekoekhuis De Boemerang, Hoofdstraat West 29, 8391 AL Noordwolde

  • Honden: kunnen aangelijnd mee

flavicon wandelvrouw

Verantwoording: Ik wandelde de Boerenvelden en Bossen wandelroute tijdens een persreis in Zuidoost Friesland. Wil je meer weten over de wandelmogelijkheden in Zuidoost Friesland, kijk dan op www.zuidoostfriesland.nl voor meer informatie.

Wil je lezen over de andere wandelingen die ik tijdens dit wandelweekend in Zuidoost Friesland maakte? Klik dan door bij de volgende linken: