De grootste en veruit bekendste vierdaagse, die van Nijmegen, loopt door de provincie Gelderland. Daar zijn heel wat verhalen en boeken over geschreven. Maar ook de grote rivieren stromen door Gelderland, een inspiratie voor menig schrijver. Ook wandelroutes over de Veluwe, Achterhoek en de Betuwe worden in menig wandelgids beschreven.  Ik maakte een keuze uit dit alles. Leuke gidsen om zelf uit te wandelen of om cadeau te geven. 

Boekentips wandelen in Gelderland

Boeketips wandelen Gelderland - Vierdaagse van Nijmegen

De vierdaagse van Nijmegen

Wandelen door bevrijd gebied

Auteur: Dick Lockhorst

Deze gids geeft aan de hand van de bekende wandelroutes van de Nijmeegse Vierdaagse een indringend beeld van de gevechtshandelingen in september 1944. Dit in de volgorde waarin gewandeld wordt, aangevuld met wandeltips. Elke dag wordt de wandelaar als het ware aan de hand van deze gebeurtenissen terug in de tijd gezet. Maar zeker even belangrijk; hij krijgt veel tips over de beste manier van wandelen in Nijmegen en daardoor zal hij nog meer kunnen genieten van het evenement, want uiteindelijk staat wandelplezier voorop.

De mooiste landgoedwandelingen in de Achterhoek

Auteur: Marycke Naber

Het eeuwenoude landschap van de Achterhoek laat achter elke bocht een ander gezicht zien. Bossen, heidevelden en kleine weilanden tussen houtwallen wisselen elkaar af. In het westelijk deel van het gebied bevinden zich bovendien tal van landgoederen. Deze twaalf rondwandelingen leiden je langs 28 prachtige kastelen en buitenplaatsen.

Wandelen buiten de binnenstad van Nijmegen

Auteur: Kees Volkers

In acht wandelingen ontdekt de wandelaar dat Nijmegen naar iedere windrichting een geheel eigen gezicht heeft. Naar het oosten de prachtige Elyzeese Velden op de stuwwal, naar het zuiden de universiteit en de Goffert. Naar het westen het industrieel erfgoed en het hippe Honigcomplex en over de rivier naar het Noorden de prachtige bruggen over de Spiegelwaal en de nieuwe wijk de Waalsprong.
Een duidelijke routebeschrijving, een routekaartje en heel veel informatie over alles wat je onderweg tegenkomt maakt deze gids tot een feest van herkenning voor de Nijmegenaar en een heuse ontdekkingstocht voor hen die er nieuw zijn.

Wandelgids voor rolstoelgebruikers

Wandelgids Voor Rolstoelgebruikers

Rijk van Nijmegen, Betuwe, Oost Brabant en Noord Limburg

Auteur: Rinus Roland

Wat een mooi initiatief, deze gids voor rolstoelgebruikers!

De gids leent zich natuurlijk uitstekend voor rolstoelgebruikers, maar is ook bedoeld voor de medewandelaar; want wat is nu leuker dan samen een wandeling te gaan maken. Ook handig voor kinderwagens, of ander rijdend materieel. Deze wandelgids voor rolstoelgebruikers bevat 27 routes. De lengte van de route is 2 tot 18 km, de langste is een lijnwandeling. Alle wandelingen liggen in de natuur, dus ook de natuurliefhebber komt aan bod.

Lopen langs de Linge

Lopen langs de Linge

Auteur: Harry Stegeman

Lopen langs de Linge is een prachtige verhalenbundel over een rivier in een karakteristiek Nederlands landschap. De auteur verkent de honderd kilometer lange Linge te voet, van Doornenburg tot aan Gorinchem. Hij vertelt vol vuur over wat hij ziet en ervaart, maar ook over wat hij weet van het rijke en bijzondere verleden.
De auteur neemt de lezer in zijn boek mee langs een “rivier’ met twee gezichten: een eerst nog vooral kaarsrechte wetering tussen weilanden en akkers verandert in een volop meanderende rivier met dijken. Hij blijft op zijn wandeling steeds zo dicht mogelijk bij de Linge, maar maakt hier en daar ook een uitstapje naar links of naar rechts.
Boeiende ontdekkingstochten voeren door oude landgoederen en een landschapspark in wording, langs verdedigingslinies en plekken die herinneren aan lang voorbije en meer recente oorlogen, door natuurgebieden en boerenland en langs vestingstadjes en dijkdorpjes.
Lopen langs de Linge is eigenlijk een soort biografie van de Linge. Het verrassende boek nodigt uit om de streek zelf te gaan ontdekken, lopend of op de fiets.
• Voor liefhebbers van rivieren, wandelen, natuur- en cultuurhistorie
• Boeiende verhalen en scherpe waarnemingen
• Tal van historische achtergronden
• Een inspiratiebron voor mooie wandelingen en fietstochten

Wandelgids 50 nieuwe Klompenpaden

Diverse auteurs

Ik hou van Klompenpaden. Het zijn over het algemeen uitstekend bewegwijzerde rondwandelingen door het agrarisch cultuurlandschap van Gelderland en Utrecht. Het leuke van dit boekje is dat diverse auteurs hun persoonlijke ervaringen tijdens hun wandelingen beschrijven. Deze verhalen worden opgeluisterd met foto’s van de routes, gedichten, schetsen van het landschap en recepten voor gerechten met ingrediënten die langs de paden te vinden zijn. Superleuk gedaan.

Logboek klompenpaden

Logboek klompenpaden

wandelen over boerenland en landgoederen door Utrecht en Gelderland

Wandelen nodigt uit tot schrijven. Wie zich op de ruim 100 klompenpaden door het boerenland van Gelderland en Utrecht begeeft, krijgt vanzelf de geschiedenis van het Nederlandse landschap te lezen.
Wandelen is als bladeren door een boek met verhalen. Veel wandelaars delen hun ervaringen direct via social media. Anderen maken liever notities voor zichzelf. Hoe was het weer? Welke dieren heb ik onderweg gespot en op welk bijzonder plekje hebben we even uitgerust? In dit boekje kun je al je verhalen kwijt.
Het logboek klompenpaden mag daarom niet ontbreken in je rugzak.

Gidsen meerdaagse wandelroutes:

Verder in Gelderland: