Gelderland ligt qua lange afstandswandelingen mooi centraal, vele LAW’s pakken een stukje Gelderland mee. Maar ook de streekpaden in Gelderland mogen gezien worden. Dan heb ik het nog niet eens over al die andere wandelinitiatieven die meerdaags zijn, zoals mijn favoriet: De Walk of Wisdom.

Dit zijn de lange afstandswandelingen in

Gelderland:

De Walk of Wisdom

Streekpad 17
136 km – 4-8 etappes
Provincie: Gelderland en een klein stukje Noord-Brabant en Limburg.

In dit rijtje van lange afstandswandelingen in Noord-Brabant mag de Walk of Wisdom natuurlijk niet ontbreken. De Walk of Wisdom is een nieuwe route die in 2015 geopend is. Het is een eigentijdse pelgrimsroute die los staat van religie of ideologie. De route van 136 km start en eindigt in de Stevenskerk in Nijmegen. Gemiddeld doet men er 6 dagen over. Ik heb hem met veel plezier gelopen en tijdens het lopen een blog bijgehouden. Dit kun je allemaal lezen via de startpagina van de Walk of Wisdom op Wandelvrouw.

Meer info over de Walk of Wisdom

Het Maarten van Rossumpad 

LAW 4
384 km – 24 etappes – Van ’s Hertogenbosch naar Steenwijk
Provincies: Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel, Drenthe

Het Maarten van Rossumpad begint in ’s Hertogenbosch en eindigt 384 kilometer later in Steenwijk. Het lange-afstand-wandelpad loopt door 5 provincies: Noord-Brabant, Utrecht, Gelderland, Drenthe en Overijssel. Kenmerk van de route zijn de rivierdorpen en kastelen onderweg. Daaronder zijn ook de kastelen en huizen die verbonden zijn aan Maarten van Rossum, een krijgsheer die leefde van ca 1478 tot 1555 en naamgever is van het pad. Naast burchten en kastelen valt er veel meer te zien. De route gaat ook door vele fraaie natuurgebieden.

Meer info over het Maarten van Rossumpad

Het Trekvogelpad

LAW 2
414 km – 9 etappes – Van Bergen aan Zee naar Usselo
Provincies: Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel

Het Trekvogelpad is een hele populaire route. Vaak hoor ik dat beginnende lange afstandswandelaars kiezen voor het Trekvogelpad nadat ze het Pieterpad hebben afgerond. Dat is een goede keuze. Het Trekvogelpad is misschien wel het mooiste lange-afstand-wandelpad van Nederland. De route loopt van west naar oost, dwars door Nederland. Het start in Bergen aan Zee en eindigt in Usselo, vlak bij de Duitse grens. Het pad is 414 km lang en is onderverdeeld in 9 etappes.

Meer info over het Trekvogelpad

Het Marskramerpad

LAW 3
372 km – 20 etappes – Van Bad Bentheim naar Den Haag
Provincies: Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Duitsland

Het Marskramerpad is een lange-afstand-wandelpad (LAW) dat dwars door Nederland loopt, van Bad-Bentheim in Duitsland naar Scheveningen. Ooit was het de wandelroute van de marskramers die met hun koopwaar langs oude handelsteden als Oldenzaal en Deventer trokken. De route is 360 km langs en is verdeeld in 20 etappes.

Meer info over het Marskramerpad

Het Noaberpad

LAW 10
415 km – 27 etappes – Van Bad-Nieuweschans naar Kleve
Provincies: Groningen, Drenthe, Overijssel Gelderland

Het Noaberpad is een 415 km lang Nederlands-Duits lange-afstand-wandelpad dat van Bad Nieuweschans in Groningen naar Kleef in Duitsland loopt. Het volgt de grens van Duitsland met onze provincies Groningen, Drenthe Overijssel en Gelderland. Het Noaberpad leent haar naam aan ‘noaber’ wat Twents voor buren is. Het pad is zoals alle LAW’s zowel in noordelijke als zuidelijke richting te lopen.

Meer info over het Noaberpad

Het Roots Natuurpad

459 km, 32 etappes. Van Delfzijl tot Goirle
Provincies: Groningen, Drenthe Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant

Net zoals het Pieterpad begint ook het Roots Natuurpad in de provincie Groningen. Het is het langste lange afstandswandelpad van Nederland, maar is vreemd genoeg minder bekend dan veel andere lange afstandswandelingen. Dat is onterecht. Het biedt namelijk 459 km wandelen over onverharde paden en trage wegen en gaat dwars door 3 Nationale Parken. Asfalt wordt zoveel mogelijk vermeden. Het Roots Natuurpad is een initiatief van Roots magazine. Het gaat dwars door Nederland, bestaat uit 32 etappes en doet 5 provincies aan. He Roots Natuurpad loopt van Groningen tot de grens van Noord-Brabant met België. Het pad is gemarkeerd met paaltjes. Wel is het handig om de gids met beschrijving en routekaarten erbij te houden of je dagwandeling uit te printen van RouteYou.

Meer info over het Roots Natuurpad

Het Zuiderzeepad

LAW 8
492 km 28 etappes – Vanaf Den Oever, rondwandeling
Provincies: Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Friesland (Flevoland)

Het Zuiderzeepad maakt een ronde langs het IJsselmeer, de voormalige zuiderzee. Voor Noord-Holland start de route aan het begin van de afsluitdijk in Den Oever en loopt via mooie steden als Medemblik, Enkhuizen, Hoorn, Edam, Volendam, Amsterdam en Naarden naar de provincie Utrecht. In de herziene route is een oversteek via de afsluitdijk opgenomen. Je kunt dat deel ook skippen en met het pondje van Enkhuizen naar Stavoren varen. Dan sla je een flink deel van de wandelroute over, maar doet wel de provincie Flevoland aan.

Meer info over het Zuiderzeepad

Het Pieterpad

LAW 9
• Pieterpad deel 1: 235 km – Van Pieterburen naar Vorden
• Pieterpad deel 2: 257 km – Van Vorden naar Maastricht
Provincies: Groningen, Drenthe Overijssel/ Gelderland, Limburg

De bekendste van alle lange afstandspaden in Nederland is met afstand het Pieterpad. Wie kent het niet? Het is een bijna 500 km lang wandelpad dat onderverdeeld is in 26 etappes. Het ontleent zijn naam aan de start- en finishplaatsen: het loopt namelijk van Pieterburen in Groningen tot de Sint Pietersberg in Limburg.

Op deel een wandel je vanuit Groningen en de Hondsrug naar het Drents Plateau met heidevelden, hunebedden, esdorpen en het dal van de Drentse Aa. Na de voormalige hoogvenen rond Coevorden volgt de route een stuk van de Overijsselse Vecht. Wandelend door bossen en over de heide van de Sallandse Heuvelrug bereik je uiteindelijk de Graafschap waar de aansluiting is op deel 2 van het Pieterpad.

Deel twee van het Pieterpad begint in Vorden. Vervolgens wandel je langs houtrijke landschappen met beken en hier en daar een boerderij. Hier ervaar je de overgang van het heuvellandschap naar het dal van de Rijn. Verderop gaat de route weer omhoog richting het Rijk van Nijmegen. Treed vanaf daar in de voetsporen van de bedevaartgangers en wandel langs de Maas naar het Zuid-Limburgse heuvellandschap. De route eindigt op de Sint-Pietersberg in Maastricht.

Meer info over het Pieterpad, deel 1

Meer info over het Pieterpad, deel 2

Het Scholtenpad

Streekpad 1
102 km – 8 etappes
Provincie: Gelderland

Het Scholtenpad bestaat uit vier lussen die allen beginnen in Winterswijk in de achterhoek. Het pad gaat door boerenland. Houtwallen, bossen, akkers, slingerende beekjes, weilanden en kleine bochtige zandwegen geven dit hoevenlandschap een intiem karakter. De naam Scholtenpad is geïnspireerd door de Scholtenboerderijen die je langs het pad zult tegenkomen. Je herkent de Scholtenerven aan de grote rechthoekige huizen die op een erf staan met allerlei bijgebouwen en omringt door zware eiken en een hoogstammige boomgaard.

Meer info over het Scholtenpad

Het Graafschapspad

Streekpad 8
116 km – 7 etappes
Provincie: Gelderland

Het Graafschapspad is een rondwandeling met een lengte van 116 kilometer door de Achterhoek; een afwisselend pad door een relatief onbekend stukje Nederland. De beschrijving begint bij station Zutphen. De route loopt vrijwel steeds door een open gebied (coulisselandschap). Kleine bosjes, fraaie landgoederen en de typische Saksische boerderijen van de Achterhoek, met in het westen de zompige uiterwaarden van de IJssel. Naast veel natuur kom je ook langs kastelen en oude stadjes als Zutphen en Doesburg.

Meer info over het Graafschapspad

Het Veluwe Zwerfpad

Streekpad 16
375 km – 18 etappes
Provincie: Gelderland

Met het Veluwe Zwerfpad kun je inderdaad eindeloos zwerven over de Veluwe. Door de knooppuntenstructuur kun je zelf je route samenstellen. Door bossen, stuifzandgebieden, heidevelden gaat het 375 kilometer lange pad door dit populaire wandelgebied.

Meer info over het Veluwe Zwerfpad

Het Streekpad Nijmegen

Streekpad 3
117 km – 7 etappes
Provincie: Gelderland

Het Streekpad Nijmegen is een beetje vergelijkbaar qua route met de Walk of Wisdom. Ook dit pad maakt een wijde boog om Nijmegen heen. Het streekpad heeft een lengte van 117 kilometer en is, zoals alle streekpaden in Nederland in beide richtingen met geel-rode tekens gemarkeerd en in een gidsje beschreven. De route start en eindigt bij het station in Nijmegen.

Meer info over het Streekpad Nijmegen

Het Waterliniepad

LAW 16
350 km – 21 etappes  – Van Volendam naar Dordrecht
Provincies: Noord-Holland, Zuid-Holland, Gelderland, Noord-Brabant

Het Waterliniepad volgt de gehele Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, van Edam tot Muiden aan de voormalige Zuiderzee tot Werkendam aan de Biesbosch. Het grootste deel van die route loopt door Noord-Holland. Het 350 km lange afstandspad volgt de voormalige verdedigingslinies. Veel forten zijn de afgelopen jaren gerestaureerd en opengesteld voor publiek. Ze vormen een authentiek decor voor evenementen, pleisterplaatsen en natuurreservaten. Omdat de grond rondom de verdedigingswerken niet bebouwd mocht worden zijn er een prachtige, waterrijke natuurgebieden ontstaan.

Meer info over het Waterliniepad

Het Romeinse Limespad

LAW 16
275 km – 19 etappes – Van Katwijk aan Zee naar Xanten
Provincies: Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Duitsland

Het Romeinse Limespad is een lange afstand wandelpad met een lengte van 275 km van Katwijk naar Berg en Dal, via Leiden, Woerden, Utrecht, Arnhem en Nijmegen en eindigt in Xanten, in Duitsland. Langs de route liggen de grenzen van het Romeinse Rijk verborgen. In verschillende musea langs de route kunnen wandelaars opgegraven overblijfselen vinden uit het Romeinse Rijk. Het Romeinse Limespad wordt geprezen om de rustige wegen, aan de vaak onverharde paden. Het Romeinse Limespad, werd Wandelroute van het Jaar 2019

Meer info over het Romeinse Limespad

Het Westerborkpad

LAW 1
342 km – 29 etappes – Van Amsterdam naar Kamp Westerbork
Provincies: Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Drenthe

Het Westerborkpad start in Amsterdam bij de Hollandsche Schouwburg, tijdens de oorlog de verzamelplaats voor Joden in Amsterdam die weggevoerd werden. Kamp Westerbork is het eindpunt van het Westerborkpad. In het museum zijn de namen van meer dan honderduizend slachtoffers geprojecteerd. Een 340 km lang wandelpad dat je langs een indrukwekkende geschiedenis voert. Op de wit-rode markering van het Westerborkpad is een stukje prikkeldraad getekend. De route is, in tegenstelling tot de andere lange-afstand-wandelpaden in Nederland, slechts in één richting gemarkeerd. Dit met de gedachte dat de mensen die in de oorlog naar Westerbork moesten, ook maar in één richting gingen.

Meer info over het Westerborkpad

Het Grote Rivierenpad

LAW 6
276 km – 20 etappes en 4 alternatieve etappes – Van Hoek van Holland naar Kleef
Provincies: Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland

Het Grote Rivierenpad is een lange-afstand-wandelpad langs de grote rivieren van Nederland van het westen naar het oosten. Het volgt de Hollandse rivieren Nieuwe Waterweg, Oude Maas, Lek, Linge en Waal. Geniet tijdens het wandelen van de prachtige uitzichten vanaf de dijken op de verschillende rivieren.

Meer info over het Grote Rivierenpad