Wandelgidsen brengen mij op leuke ideeën. Ook kan ik er van genieten dat een wandelgids mij achtergrondinformatie geeft over de plek waar ik wandel, de gebouwen die ik zie of over de geschiedenis van een landstreek. Het maakt het allemaal zoveel levendiger en ik leer er ook nog eens van. Wandelgidsen zijn leuk om te krijgen en leuk om weg te geven. Wat vind je van deze selectie?
Boekentips wandelen in Noord-Holland
Wandelen in Noord-Hollandse landgoederen
Auteur: diverse
In dit boekje worden tien grote en zes wat kleinere landgoederen beschreven die meestal aan de rand van de duinen of in het Gooi liggen. Bij elk landgoed wordt iets verteld over de geschiedenis en de natuur die er voorkomt. Er worden wandelingen over het landgoed beschreven en er worden suggesties gedaan voor een combinatie met wandelingen in de naaste omgeving. Bij elk landgoed wordt ook iets verteld over startpunt, openbaar vervoer, eventuele toegangskaarten en horecagelegenheden. De wandelingen zijn niet moeilijk en zijn vooral geschikt voor mensen die geïnteresseerd zijn in de combinatie van natuur en cultuur.
Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam
Auteur: Alex Buis
Dit vind ik een hele bijzondere wandelgids. Je zou denken dat het hier gaat om allemaal losse wandelingen, maar dat is echt fout. De auteur, Alex Buis, maakte één lange afstandswandeling door de Amsterdamse buitenstad die 227 kilometer lang is. De route begint bij het Centaal Station en dan via ’t IJ en Waterland met een grote kronkelige boog linksom, door Amsterdam Noord en Westerpark via de stadsdelen West, Zuid, Zuid-Oost en Oost weer terug naar CS. Daarbij worden de mooiste straten, parken en buitengebieden aangedaan, die op hun beurt weer bol staan van interessante gebouwen en historische plekken waar prachtige verhalen bij te vertellen zijn. Natuurlijk kun je ze ook als losse wandelingen doen. Ze zijn dan tussen de 13 en de 20 km. Bij iedere wandeling is een cultuurhistorische inleiding. Daarna een goede routebeschrijving en kadertjes met specifieke informatie bij de bezienswaardigheden. De route is ingetekend op deelkaartjes van een stadsplattegrond van de gemeente Amsterdam. Alles is voorzien van veel foto’s in een kleurrijke, bonte opmaak.
Een mooie wandelgids voor Amsterdammers die denken dat ze Amsterdam kennen. Maar ook een mooie aanleiding voor volk van buiten de hoofdstad om te ontdekken dat Amsterdam uit meer bestaat dan rondvaartboten, draaiorgels, coffeeshops en hordes fotograferende toeristen.
De mooiste netwerkwandelingen – Kennemerland
Auteurs: Menno Zeeman, Noes Lautier, Vladimir Mars
De serie ‘de mooiste netwerkwandelingen’ verzamelen de routemakers de beste routes via het wandelnetwerk in die regio.
In deze wandelgids vind je 15 wandelpareltjes van tussen de 5 en 15 km, waarvan minstens 50% uit half- of onverharde paden bestaat.
Geef een reactie