Ik woon in Noord-Holland. Logisch dat ik hier heel wat wandeluurtjes heb doorgebracht. Noord-Holland heeft een aantal mooie LAW’s (lange-afstand-wandelpaden met de wit-rode markering) en Streekpaden (lange afstandspaden met de geel-rode markekering). Letterlijk langs mijn voordeur loopt het Groot Frieslandpad. Het deel van Noord-Holland waarin ik woon, heet namelijk West-Friesland. Vandaar. Maar ook het Zuiderzeepad komt bij mij voorbij en straks het ook nog het nieuwe streekpad ‘Westfriese Omringdijk’. Leuk om dagelijks lange afstandswandelaars in mijn straat te zien lopen. Natuurlijk loop ik zelf delen van deze routes graag. Ook ben ik vaker te vinden op het Noord-Hollandpad. Dat pad verbaast mij elke keer weer.

Dit zijn de lange afstandswandelingen in

Noord-Holland:

Streekpad 9 Westfriese Omringdijk

Streekpad
150 km – 31 etappes – Hoorn – Alkmaar – Schagen – Medemblik – Enkhuizen – Hoorn
Provincie: Noord-Holland

Het nieuwe streekpad Westfriese Omringdijk loopt pal voor mijn deur langs. Het is dan ook niet vreemd dat ik dit traject goed ken. De route volgt de Westfriese Omringdijk, een met de hand gemaakte waterkering die de inwoners al eeuwenlang beschermt tegen het water. De route loopt soms bovenop de dijk, maar soms ook er naast en slinger je door de polders en natuurgebieden die aan de dijk grenzen. Een route van 150 km, die in de gids is opgedeeld in 31 kortere stukken van ongeveer 5 km.

Meer info over het Streekpad Westfriese Omringdijk

Het Noord-Hollandpad

Provinciaal pad
284 km – 16 etappes – Vanaf Texel tot Huizen
Provincie: Noord-Holland

Het Noord-Hollandpad is langeafstand wandelroute door de gehele provincie Noord-Holland met een eigen markering. Het loopt van Texel naar Huizen en is 284 km lang en bestaat uit 16 etappes die allemaal een eigen karakter hebben. Zo wandel je over het eiland Texel en heb je het echt ‘waddengevoel’ om niet veel later door kleurige bloembollenvelden en over lange grasdijken te wandelen. Ook leuk zijn de historische dorpen en stadjes en de prachtige natuurgebebieden die de route aandoet. Ik heb meerdere etappes gewandeld en ben steeds weer verbaasd over hoe mooi Noord-Holland is als je van de autowegen af komt. Dit pad brengt me op plekjes die ik niet ken en met de auto vaak aan voorbij rij.

Meer info over het Noord-Hollandpad

WaddenWandelen

Streekpad 4
300 km – 6 wandellussen
Provincies: Noord-Holland, Friesland, Groningen

Streekpad WaddenWandelen bestrijkt met ruim 300 kilometer aan routes (incl. drie complete dagroutes op Texel) de Waddeneilanden. Geweldig om zo ons Waddengebied te ontdekken. De wandellussen beginnen en eindigen steeds bij de veerboot. Dit streekpad maakt integraal deel uit van het knooppuntennetwerk en bestaat uit zes wandellussen op de eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en het Duitse eiland Borkum.

Meer info over WaddenWandelen

Het Zuiderzeepad

LAW 8
492 km 28 etappes – Vanaf Den Oever, rondwandeling
Provincies: Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Friesland (Flevoland)

Het Zuiderzeepad maakt een ronde langs het IJsselmeer, de voormalige zuiderzee. Voor Noord-Holland start de route aan het begin van de afsluitdijk in Den Oever en loopt via mooie steden als Medemblik, Enkhuizen, Hoorn, Edam, Volendam, Amsterdam en Naarden naar de provincie Utrecht. In de herziene route is een oversteek via de afsluitdijk opgenomen. Je kunt dat deel ook skippen en met het pondje van Enkhuizen naar Stavoren varen. Dan sla je een flink deel van de wandelroute over, maar doet wel de provincie Flevoland aan.

Meer info over het Zuiderzeepad

Het Groot-Frieslandpad

LAW 14
362 km – 23 etappes – Van Bergen aan Zee naar Opsterland
Provincies: Noord-Holland, Friesland, Drenthe, Groningen

Friesland bestond ooit uit zeven zeelanden. Dat gegeven inspireerde Martien Veth tot het uitstippelen van het Groot-Frieslandpad: van de Noordzeekust tot over de Duitse grens. Het Groot-Frieslandpad is 362 km lang en heeft 12 etappes. Deze LAW start in de mooie kustplaats Bergen aan Zee, doorkruist Noord-Holland, Friesland, Drenthe en Groningen en eindigt in Opsterland, over de grens in Duitsland. Het Groot-Frieslandpad is in 2017 uitgeroepen tot wandelroute van het jaar.

Meer info over het Groot-Frieslandpad

Het Nederlands Kustpad deel 2 

LAW 5-2
213 km –  13 etappes – Van Hoek van Holland naar Den Oever
Provincies: Zuid-Holland, Noord-Holland

Heerlijk vind ik het: wandelen langs de Nederlandse Kust. Die kust heeft ook veel te bieden. De route van het Nederlands Kustpad loopt niet over het strand (is overigens ook een aanrader) maar door geweldige natuurgebieden als de Waterleidingduinen, het Nationaal Park De Kennemerduinen en het prachtige ruige duingebied bij Egmond en Bergen aan Zee. De zee blijft altijd binnen handbereik. Geniet ook van de leuke kustplaatsen en de prachtige bollenvelden in het voorjaar.

Meer info over het Nederlands Kustpad deel 2

Het Waterliniepad

LAW 16
350 km – 21 etappes  – Van Volendam naar Dordrecht
Provincies: Noord-Holland, Zuid-Holland, Gelderland, Noord-Brabant

Het Waterliniepad volgt de gehele Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, van Edam tot Muiden aan de voormalige Zuiderzee tot Werkendam aan de Biesbosch. Het grootste deel van die route loopt door Noord-Holland. Het 350 km lange afstandspad volgt de voormalige verdedigingslinies. Veel forten zijn de afgelopen jaren gerestaureerd en opengesteld voor publiek. Ze vormen een authentiek decor voor evenementen, pleisterplaatsen en natuurreservaten. Omdat de grond rondom de verdedigingswerken niet bebouwd mocht worden zijn er een prachtige, waterrijke natuurgebieden ontstaan.

Meer info over het Waterliniepad

Het Trekvogelpad

LAW 2
414 km – 9 etappes – Van Bergen aan Zee naar Usselo
Provincies: Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel

Het Trekvogelpad is een hele populaire route. Vaak hoor ik dat beginnende lange afstandswandelaars kiezen voor het Trekvogelpad nadat ze het Pieterpad hebben afgerond. Dat is een goede keuze. Het Trekvogelpad is misschien wel het mooiste lange-afstand-wandelpad van Nederland. De route loopt van west naar oost, dwars door Nederland. Het start in Bergen aan Zee en eindigt in Usselo, vlak bij de Duitse grens. Het pad is 414 km lang en is onderverdeeld in 9 etappes.

Meer info over het Trekvogelpad

Het Amsterdam-Arnhem pad

Het oudste lange afstandswandelpad van Nederland
150 km – 6 etappes – Van Amsterdam naar Arnhem
Provincies: Noord-Holland, Utrecht, Gelderland

Dit is het alleroudste lange afstandspad van Nederland. In 1914 opende de ANWB deze eerste bewegwijzerde wandelroute van Nederland. Bijna honderd jaar later brengt Op Pad de oorspronkelijke wandelroute van 6 etappes van Amsterdam naar Arnhem opnieuw in kaart. Hij kan dus nog steeds gelopen worden.

Meer info over het Amsterdam-Arnhem pad

Het Floris V-pad 

LAW 1-3
245 km – 13 etappes – Van Amsterdam naar Bergen op Zoom
Provincies: Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant

Het Floris V-pad is een lange afstand wandelpad van Amsterdam naar Bergen op Zoom. Wandelnet noemt het een opfriscursus vaderlandse geschiedenis. Het pad is vernoemd naar Floris, graaf van Holland en Zeeland.

De helft van het pad loopt over graskades, tiendwegen en jaagpaden, die vaak speciaal voor wandelaars zijn opengesteld. De gehele route maakt deel uit van de GR12, die van Amsterdam naar Parijs loopt.

Meer info over het Floris V-pad.

Het Pelgrimspad

LAW 7
• Pelgrimspad deel 1: 199 km – Van Amsterdam naar ‘s-Hertogenbosch
• Pelgrimspad deel 2: 267 km – Van ’s-Hertogenbosch naar Visé (België)
Provincies: Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Limburg

Het Pelgrimspad is een lange-afstand-wandelpad bestaande uit twee delen. Deel 1 loopt van Amsterdam naar ‘s-Hertogenbosch en heeft een lengte van 199 kilometer. Deel twee heeft een lengte van 267 kilometer en loopt van ‘s-Hertogenbosch naar Wezet in België. Het pad is in beide richtingen met wit-rode tekens gemarkeerd en in twee gidsjes beschreven.
De naam van dit pad verwijst naar de oude pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Je kunt hiermee ook de aansluiting vinden met deze historische route. De route zelf is niet een gereconstrueerde oude pelgrimsroute, voert echter wel langs een aantal (kleinere) bedevaartsplaatsen en andere plaatsen van religieus belang in Brabant en Limburg.

Meer info over het Pelgrimspad deel 1

Meer info over het pelgrimspad deel 2

Het Westerborkpad

LAW 1
342 km – 29 etappes – Van Amsterdam naar Kamp Westerbork
Provincies: Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Drenthe

Het Westerborkpad start in Amsterdam bij de Hollandsche Schouwburg, tijdens de oorlog de verzamelplaats voor Joden in Amsterdam die weggevoerd werden. Kamp Westerbork is het eindpunt van het Westerborkpad. In het museum zijn de namen van meer dan honderduizend slachtoffers geprojecteerd. Een 340 km lang wandelpad dat je langs een indrukwekkende geschiedenis voert. Op de wit-rode markering van het Westerborkpad is een stukje prikkeldraad getekend. De route is, in tegenstelling tot de andere lange-afstand-wandelpaden in Nederland, slechts in één richting gemarkeerd. Dit met de gedachte dat de mensen die in de oorlog naar Westerbork moesten, ook maar in één richting gingen.

Meer info over het Westerborkpad