De inschrijving voor de tweede 4daagse van Girona is geopend. Die vindt plaats van 7 t/m 10 november 2019. Niet te lang wachten met inschrijven hoor, want er zijn maar een beperkt aantal plekken. Dat maakt het tegelijkertijd ook zo aantrekkelijk; het is een kleine, intieme en gezellige vierdaagse waar ruimte is voor persoonlijke zorg en aandacht. Ook eentje door en rondom de grootse en indrukwekkende middeleeuwse stad Girona, met een sympathieke organisatie en ongekende verzorging. Nu inschrijven en meedoen, want deze vierdaagse heeft hit-potentie.

Hoe is het gekomen?

Hoe het komt dat ik zo enthousiast ben over deze vierdaagse? Alweer zo’n anderhalf jaar geleden werd ik benaderd door moeder Wilma Kneppers en zoon Paul. Hij woont en werkt in Girona en zij houdt erg van wandelen en kreeg het idee om een wandelvierdaagse in Spanje te organiseren. Ik vind het dan meteen al leuk; doe maar lekker gek, dan maak je tenminste wat mee. Maar het was niet alleen een gek idee. Wilma had al met vrienden en bekenden een proef-vierdaagse gelopen en was nu toe aan organiseren van de eerste echte officiële vierdaagse van Girona. Er was toestemming van de stad, er waren ideeën over catering, huisvesting en organisatie en er lagen 4 routes klaar. Aan mij de vraag om de routes te controleren op bruikbaarheid en te adviseren over het evenement. Dat deed ik graag. Ik reisde af naar Spanje en schreef daar de volgende blogs over.

◊ De wandel4daagse van Girona gecheckt

De wandel4daagse van Girona, een voorproefje

De Vierdaagse van Girona - Bekende gele huizen langs de Onyar
De Vierdaagse van Girona - park Devesa

Het karakter van de Vierdaagse van Girona

Ik was onder de indruk van de opzet. De maand november is een super mooie maand om een vierdaagse in Spanje te houden. De temperatuur in Girona is dan nog heerlijk, terwijl we in Nederland al echt midden in de herfst zitten. Het is een echte verwen-vierdaagse. Het is kleinschalig, je verblijft midden in een prachtige stad waar de terrassen lonken en je heerlijk kunt eten. Onderweg word je verwend met een verzorgingspost met een uitgebreide lunch van verschillende Spaanse broodjes, fruit, zelfgemaakte sportreep, koffie/thee en andere drankjes.

De routes zijn prachtig. De vier dagen hebben elk hun eigen karakter, met wandelroutes die oost, zuid, west en noord-west gaan en voor 80 % op onverharde paden en door de natuur gaan. Alle wandeldagen starten in de prachtige historische stad Girona en leiden je over de oude stadmuren, door het indrukwekkende park Devesa, door de Joodse wijk, langs kasteelruïnes, door bossen, over heuvels en bergen, over voormalige spoortracés, door agrarisch gebied en langs rivieren. Het is super afwisselend. Het is helemaal leuk om aan het einde van elke wandeldag ineens weer de torens van de kathedraal en de basiliek te zien, die je vertellen dat je weer bijna ‘thuis’ bent.

De Vierdaagse van Girona - uitzicht vanaf de muur

Deelnemers kunnen kiezen voor een korte variant waarbij de routes gemiddeld zo’n 19 km lang zijn of de langere variant, die een extra lus maakt. De lange versie telt gemiddeld zo’n 25 km. Voor deze wandelvierdaagse moet je een gemiddeld goede wandelconditie hebben en de genoemde afstanden makkelijk aankunnen omdat er afgezien van de eerste dag, ook wel wat stijg- en daalwerk in zit.

De Vierdaagse van Girona - Uitzicht vanaf een brug over de rivier Onyar
De Vierdaagse van Girona - Kunstwerk van ijzer
De Vierdaagse van Girona - Langs de rivier

De eerste Vierdaagse van Girona

Helaas liet mijn agenda het niet toe om mee te lopen met de eerste aflevering van de vierdaagse van Girona. Op Facebook zag ik enthousiaste berichtjes en mooie foto’s voorbij komen. -Jaloers- Vijfenzeventig enthousiaste wandelaars deden mee aan deze eerste editie, die natuurlijk ook een try-out was voor de organisatoren. Wandelaars en organisatoren genoten. Deze reacties zeggen alles:

“Dank jullie wel voor een prachtige vierdaagse en super goede zorgen.” Groep Evelien
“We hebben heel erg genoten.” Huiberdien
“Het was een geweldige week.” Roelie
“Ik vond het prachtig, bedankt voor de gezellige, mooie, goed georganiseerde 4daagse.” Anita
“Wij hebben enorm genoten, nogmaals dank voor ieders gezelligheid.” Jan en Mirjam
“Bedankt voor de goede zorgen, vond het erg leuk, de data voor 2019 staan gereserveerd.” Erik
“De vier wandeldagen voelden als twee weken vakantie, ik heb fantastische mensen ontmoet. Mijn dank aan de organisatie en de deelnemers.” Malgosia

Natuurlijk waren er die eerste keer dingen die beter konden en hadden ze de pech dat mensen een deel van de routebewegwijzering hadden weggehaald. Maar overall gezien was het een groot succes. De leermomentjes werden geëvalueerd voor een volgende keer, want die zou er zeker komen.

De Vierdaagse van Girona - het charmante platteland
De Vierdaagse van Girona - Uitzicht vanaf de stadsmuur
De Vierdaagse van Girona - langs de rivier in Girona

De tweede komt er aan

Nu staat de tweede Vierdaagse van Girona op het programma. Hoewel november ver weg lijkt, zijn Wilma en Paul al weer hard bezig. De leermomentjes worden opgepakt. Het vertrek van de route gaat niet meer vanuit het Plaza de la Independencia, maar is er een betere startplek gevonden in het indrukwekkende park Devesa, vlak bij het centrum van de oude stad. Er is geprobeerd om een all-in-one pakket te maken voor de deelnemers, inclusief vliegreis. Maar die kosten werden hoger dan wanneer de deelnemers hun eigen vlucht zouden boeken, dus daar schiet niemand iets mee op. Het vervoer van en naar het vliegveld wordt natuurlijk wel geregeld. Het inschrijfprogramma is verbeterd en er zijn weer nieuwe scherpe prijsafspraken gemaakt met mooie hotels in het centrum van Girona.

Tijd dus voor jou om op de website van de 4daagse van Girona te kijken en ruimte te maken in je agenda. Het is en blijft een echte aanrader.