Vooraf had ik me er al helemaal op verheugd; de wandeling naar de top van de klif die Golden Cap heet. Als je over het South West Coast Path loopt is de Golden Cap zowel letterlijk als figuurlijk een hoogtepunt. De route schijnt superleuk te zijn, de uitzichten vanaf de klif moeten wonderschoon zijn en letterlijk is het ook, met zijn 191 meter, echt de hoogste klif van Zuid-Engeland. Echt iets om je op te verheugen en ik werd niet teleurgesteld.

South West Coast Path

In de lente van 2017 bezocht ik het South West Coast Path. Ik was daar samen met blogster Ivonne van myfootprints.nl. Wij verkenden samen de Jurassic Coast, het stuk kust van Devon en Dorset, dat zo heet omdat er allerlei fossielen gevonden worden. We hadden er een heerlijk lang weekend, waarvan je hier een verslag kunt lezen. Wij gingen op zoek naar fossielen, wandelden vanuit onze overnachtingsadresjes in Lyme Regis en Beer verschillende etappes over het South West Coast Path en maakten kennis met de undercliffs. Maar bovenaan ons lijstje stond de wandeling naar Golden Cap.

Smugglers Map

Golden Cap

Tijdens het fossielen zoeken op het strand van Lyme Regis zagen we hem al liggen: Golden Cap. De hoogste klif met de mooie gouden kop. Om er te komen zouden we zeker zo’n 5 keer klif-op en klif-af moeten. Wat een mooie route! Ik werd snel uit mijn droom gehaald. Door recente instortingen van kliffen was een deel van het South West Coast Path weggeslagen en was er een alternatieve route gemaakt door het binnenland. “En die wil je niet lopen,” zo werd mij verzekerd. Inderdaad. Ik had helemaal geen zin om via autowegen naar Charmouth te lopen om daar pas het echte South West Coast Path te kunnen volgen.

De parkeerplaats bij Charmouth

Charmouth

Ivonne en ik waren het snel eens, we pakten de auto en reden naar Charmouth. Daar vonden we een parkeerplaats aan het strand, parkeerden de auto en gingen op weg. Het leek simpel; gewoon over de kliffen en de zee rechts houden. Maar we waren toch wat onzeker. Er liep niet echt een pad en er was nergens een bord of wegwijzer. Toch maar even vragen. Ja hoor, gewoon via het gras naar boven lopen. Het was meteen flink klimmen. Dat werd al snel beloond met een prachtig uitzicht.

Vanaf Charmouth naar Stonebarrow Hill
Strand onder Stonebarrow Hill
Stonebarrow Hill, op het South West Coast Path
Gaspeldoorn

Stonebarrow Hill

We stonden bovenop Stonebarrow Hill (148 m) en zagen in de verte Golden Cap met de mooie gele zandstenen afgeplatte top al liggen. Saillant detail is misschien wel dat de Golden Cap vroeger veel geler was maar de laatste jaren steeds meer begroeid wordt. Men wijdt het aan de opwarmende aarde en het mildere klimaat.

Daar ligt Golden Cap

Wegwijzers South West Coast Path

Vanaf dit punt stonden er weer overal wegwijzers, met en zonder de bekende eikel. Verdwalen was vanaf hier onmogelijk. We wandelden het eerste stuk weer heerlijk naar beneden en zagen het traditionele landschap van heggen landinwaarts. Wij volgden het kustpad en genoten van het felle geel van de gaspeldoorn.

wegwijzers South West Coast Path
Op weg naar Golden Cap
Op weg naar Golden Cap
Op weg naar Golden Cap

Uitzicht

Met nog een laatste klim via trappen komen we uiteindelijk aan op Golden Cap. Prachtig! Wat een uitzicht! Naar het westen toe kijken we terug op de weg die we hebben afgelegd vanaf Charmouth. Het is jammer genoeg niet echt helder, maar we kunnen de pier van Lyme Regis net zien. Naar het oosten toe is de kustlijn naar Seatown en verder naar het Isle of Portland mooi te volgen. Maar ook hier is het niet helemaal helder. Landinwaarts kijken is misschien nog wel het mooiste; er kan geen misverstand over zijn, dit is echt Engels landschap.

Gedenksteen op Golden Cap
Vanaf Golden Cap westwaards kijken naar Lyme Regis
Vanaf Golden Cap oostwaards kijken naar Seatown
Vanaf Golden Cap landinwaards kijken

St Gabriels

Vanaf Golden Cap nemen we een andere route terug. Dat is een beetje een gok omdat we hebben gelezen dat de trappen van St Gabriels niet begaanbaar zijn en we weten niet precies wat dat voor ons betekent. Toch volgen we de bordjes naar St Gabriel en komen langs het vervallen dertiende eeuwse kerkje van St Gabriel en het bijbehorende landgoed met het manor house dat prachtig gerestaureerd is.

St Gabriels wegwijzer
Chapel St Gabriel
Manor House St Gabriel

Wijde boog

We vinden inderdaad een briefje dat de trappen gesloten zijn. Het blijkt dat deze trappen naar het strand voeren. Dat was toch al niet de bedoeling. We willen in een wijde boog door de velden weer bij de parkeerplaats uitkomen. Dat lukt ook niet helemaal. Als snel herkennen we de route van de heenweg. We gaan het laatste deel via de heenweg terug. Ook geen straf.

St Gabriels steps
terug naar Charmouth

Al met al was het een pittige wandeling. Het zweet op de rug, zullen we maar zeggen, bij sommige klimstukken. Helaas was ik vergeten om een app aan te zetten om het aantal kilometers en het stijgen en dalen te meten. Ik vond dit kaartje op Route You dat een mooi overzicht geeft van de wandeling als je hem van Charmouth naar Seatown maakt.

Aanvullende info:

  • De rondwandeling die wij maakten (Charmouth, Golden Cap en via het binnenland en St Gabriels weer terug) was ongeveer 14 km.
  • Een gemiddelde conditie is voldoende om dit pad te lopen. Gewoon af en toe stil gaan staan om uit te hijgen.
  • De Golden Cap is van alle kanten te bewandelen. Hij ligt ongeveer op drievierde tussen Charmouth en Seatown. Beide plaatsen zijn verbonden door het South West Coast Path.
  • Wij zijn gestart in Charmouth, maar ook de route vanuit Seatown die korter is (40 minuten) moet prachtig zijn.
  • Ook vanuit het binnenland zijn er wandelroutes die naar Golden Cap leiden.
  • Golden Cap en het omliggende gebied is bezit van de National Trust en is een World Hertitage Site.
  • Wij parkeerden in Charmouth op een parkeerplaats aan het strand. Voor een hele dag parkeren betaal je 2 pond.
  • Wil je meer ideeën opdoen voor wandelingen langs het South West Coast Path kijk dan eens op de officiële Nederlandstalige site van het kustpad: www.southwestcoastpath.org.uknl 
  • Heb je praktische vragen kijk dan eens bij de blog: Hoe? Wat? Waar? Wandelen over het South West Coast Path
flavicon wandelvrouw

Meer lezen over het South West Coast Path? Kijk dan een bij de volgende blogs:

SNP natuurreizen heeft een 8daagse wandelvakantie langs het SWCP: South West Coast Path & Scilly Walks

De beste gids en leukste boeken over het South West Coast Path: