Op stap met de e-camper en wandelen en bloggen in Overijssel

Yeah! Ik mag met de e-camper op stap. Wandelambassadeur van Overijssel zijn heeft vele voordelen. Ik kom op de mooiste plekjes in het veelzijdige en verrassende Overijssel en nu krijg ik de kans om een week lang met een camper door Overijssel te rijden. Een mooie prelude op mijn grote droom om met een camper bloggend en wandelend door Europa te trekken. Kan ik alvast mooi oefenen. Dus, man gaat mee en ik zoek de 5 mooiste wandelingen van Overijssel om te gaan wandelen en om over te bloggen.

Help

Ik wilde tijdens mijn camperreis de 5 mooiste wandelroutes van Overijssel wandelen. Ik vroeg mijn lezers om mij te helpen kiezen uit een voorselectie van 12 wandelingen. Hieronder vind je de 12.  Stuk voor stuk mooie routes. Wil je weten welke 5 wandelingen het zijn geworden, scrol dan naar beneden, daar vind je de link.

Dit zijn de 12 wandelingen die ik heb uitgezocht:

1) Twentse Tocht Hof Espelo – Lonnekermeer

Start: Enschede
Lengte: 17 km
Kenmerk: Rondwandeling
Link: https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/twentse-tocht-hof-espelo—lonnekermeer/16882/

Beschrijving: Deze wandeling komt uit het boekje Twentse Tochten van Truus Wijnen en is door de lezers van de Wandelzoekpagina tot wandeling van het jaar 2015 gekozen. Op deze Twentse Tocht maak je kennis met de prachtige landgoederen die Twente rijk is. Het landgoed Hof Espelo, het startpunt van deze wandeling, ligt op een steenworp afstand van de buitenwijken van Enschede en grenst ook aan de campus van Universiteit Twente. Al wandelend over Hof Espelo kom je echter weinig mensen tegen. Je hebt meer kans om reeën te zien en vogels te horen. In het tweede deel van de wandelroute maak je kennis met het landgoed Het Lonnekermeer.

2) Hanzestadswandeling Kampen

Start: Station Kampen
Lengte: 4,6 km
Kenmerk: Stadswandeling
Link: https://www.visitoost.nl/alle-routes/581/hanzestadswandeling-kampen/

Beschrijving: Bij de eerste aanblik op Kampen met al zijn mooie gebouwen en monumenten (meer dan vijfhonderd!) proef je direct de oude historie. In de kleine steegjes waan je je in de middeleeuwen. Interessant om deze oude Hanzestad te ontdekken tijdens een stadwandeling. Van de Hanzestadwandelingen (Kampen, Hasselt en Zwolle) zijn mooie routebeschrijvingen met allerlei ‘weetjes’ te downloaden. Super leuk!

De 5 mooiste wandelingen in Overijssel
De 5 mooiste wandelingen in Overijssel

3) Reestdal, Takkenhoogte en Meeuwenveen

Start: Oud Avereest
Lengte: 13 km
Kenmerk: Trage Tocht
Link: https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/trage-tocht-oud-avereest/14594/

Beschrijving: Dit is een landschappelijk zeer gevarieerde wandeling op de grens van Overijssel en Drenthe. De veenbeek de Reest slingert hier door een eeuwenoud cultuurlandschap. Meerdere malen kreeg ik de tip om hier te gaan wandelen. Vind jij dat ook? Stem dan op deze wandeling.

4) Landgoedwandeling Olst

Start: Olst
Lengte: 16 km
Kenmerk: Rondwandeling
Link: https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/landgoedwandeling-olst/16543/

Beschrijving: De route loopt door landelijk gebied, langs de Soestwetering en over vier bosrijke landgoederen, de landgoederen Hoenlo, ‘t Nijendal, Boxbergen en Spijkerbosch. Drie ervan hebben fraaie landhuizen.
Dit is een van de twaalf rondwandelingen die zijn gepubliceerd in ‘De mooiste landgoedwandelingen in Salland‘ van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

5) NS wandeling Bomendijk Deventer

Start: Deventer
Lengte: 15 km
Kenmerk: NS wandeling
Link: https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/bomendijk/5349/

Beschrijving: Van station Deventer naar station Klarenbeek loopt deze hoog gewaardeerde wandeling. Vanuit Deventer direct de IJssel over en dan tot Wilp door de uiterwaarden. Van Wilp naar Voorst volg je de kronkelende en bomenrijke Veluwse Bandijk, nationaal bekend als de bomendijk. Het is, met z’n uitzicht over de uiterwaarden aan de ene kant en het uitzicht op het coulisselandschap aan de andere kant, een absolute topper onder de wandelpaden. Van Voorst naar Klarenbeek gaat het door het Appense bos.

De 5 mooiste wandelingen in Overijssel - Canadese begraafplaats
De 5 mooiste wandelingen in Overijssel

6) NS Wandeling Holterberg

Start: Nijverdal
Lengte: 14 km
Kenmerk: NS Wandeling
Link: https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/holterberg/5044/

Beschrijving: Van station Nijverdal naar Station Holten gaat deze top-wandeling. Hij voert over de heide (in bloei in september!) en door de bossen van landgoed ‘De Noetselerberg’. Je moet soms flink klimmen, maar de route voert over goed begaanbare zandpaden. Via een fraaie beukenlaan daal je af naar station Holten.

7) Manderheide

Start: Mander
Lengte: 8,1 km
Kenmerk: Route gemaakt door Landschap Overijssel
Link: https://www.landschapoverijssel.nl/gebieden/manderheide

Beschrijving: In het noorden van Twente vind je dit zeldzame cultuurlandschap met zijn bijzondere historie. Midden in het bronnenlandschap op een stuwwal vind je de Manderheide. De Manderheide is aangewezen als N2000 gebied. De heide staat prachtig in bloei in september. Deze wil ik daarom wel heel graag.

8) Hanzestadswandeling Zwolle

Start: Zwolle
Lengte: 2,5 km
Kenmerk: Stadswandeling
Link: https://www.ontdekdeijsseldelta.nl/alle-routes/wandelen/hanzestadswandelingen

Beschrijving: Volg de schildjes met de rode pijl van het wandelnetwerk en het Hanzelogo. Zwolle is één van de grotere Hanzesteden in Nederland. Met deze stadswandeling kun je een uurtje cultuursnuiven. Ontdek de vele sporen die de Hanze heeft achtergelaten in Zwolle via deze wandeling.

De 5 mooiste wandelingen van Overijssel
De 5 mooiste wandelingen van Overijssel
De 5 mooiste wandelingen van Overijssel

9) Twentse Wallen – Markelo

Start: Markelo
Lengte: 13 km
Kenmerk: Rondwandeling
Link: https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/twentse-wallen—markelo/17258/

Beschrijving: Een bergwandeling uit de toekomstige gids ‘De Twentse bergwandelgids’ van Uitgeverij GO. De route, die is gemaakt door Truus Wijnen, begint met de Markelose Berg (40m). Amper begonnen aan de wandeling met start midden in de plaats Markelo en je staat al op genoemde berg en kun je genieten van vergezichten. Door de strategische ligging was Markelo een plek waar in de Tweede Wereldoorlog veel gebeurde. Langs de route stille getuigen, loopgraven en gedenkplekken. De wandelpassages langs de Schipbeek en buurtschap Stokkum zorgen voor de afwisseling.

10) Groene Wissel 335: Giethoorn

Start: 19 km
Lengte: Giethoorn
Kenmerk: Groene Wissel
Link: https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/groene-wissel-giethoorn/13908/

Beschrijving: Ontdek het mooie romantische en waterrijke Giethoorn, maar dan niet op de toeristische manier. Met deze route maak je namelijk ook kennis met het rustigere noordelijke en zuidelijke deel; door de afwezigheid van toeristische toeters-en-bellen proef je daar nog de authentieke sfeer. Na Giethoorn wandel je over doorgaans rustige fietspaden door een prachtig natuurontwikkelingsgebied en langs de Beulakerwijde (een groot meer) naar het a-toeristische Dwarsgracht; een kopie van Giethoorn, maar dan kleiner en ruimer. De terugweg gaat over een schelpenpad en enkele land- en boerenwegjes naar de rand van Giethoorn waar je weer op de bus stapt.

De 5 mooiste wandelingen in Overijssel
De 5 mooiste wandelingen in Overijssel

11) Groene Wissel 460: Almelo

Start: Station Almelo
Lengte: 12 km
Kenmerk: Groene Wissel
Link: https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/groene-wissel-almelo/14994/

Beschrijving: Almelo ontdekken met een groene stadswandeling. We wandelen door het Hagenpark met de Almelose Aa (een beek), het P.M. Rogmanspark met een hertenkamp en de groenstroken langs Huize Almelo. Je wandelt over de Gravenallee en over een graspad langs de Loolee (ook een beek) naar en dwars door het omvangrijke Park Schelfhorst. Over lommerrijke bosrandpaadjes gaat de tocht naar de rafelige stadsrand waar je over een landweg en rustig asfaltwegje door halfopen gebied langs Landgoed Huize Almelo weer naar het centrum wandelt. Deze leuke wandelroute wordt na het passeren van de imposante Sint Georgiusbasiliek afgesloten met gezellige winkelstraten en vele terrasjes. Vooral dat laatste klinkt als afsluiter helemaal goed.

12) Nationaal park de Weerribben – Wandelroute 176898 Wandelen in Kalenberg

Start: Kalenberg
Lengte: 15,5 km
Kenmerk: rondwandeling
Link: https://www.route.nl/wandelroute/176898/nationaal-park-de-weerribben#routebeschrijving

Beschrijving: Starten in het hart van natuurreservaat de Weeribben. Tijdens de wandeling zie je alle schakeringen in de ontwikkeling van open water tot moerasbos. Oprukkende oeverbegroeiing en dichtgroeiend water, drijftillen, rietlanden en voedselarm grasland. Typische moerasbewoners zoals vogels, vissen, zoogdieren, reptielen en insecten, vinden een plek in de gevarieerde begroeiing en de bijzondere plantenwereld.

Er is enthousiast en veel gestemd. Lees hier welke routes De 5 mooiste wandelroutes van Overijssel zijn geworden.