“Is Het Andere Friesland een geschikte regio om door te brengen als je op zoek bent naar een bestemming waar je ’s winters fijn kunt wandelen?” Die vraag werd voorgelegd aan de 6 OutdoorBloggers, waarvan ik er eentje ben. Om te bewijzen dat we de vraag met ‘ja’ zouden beantwoorden, maakte Stichting Toerisme Regiomarketing Zuidoost Friesland een programma voor ons, waar we in tweetallen in estafettevorm een blogtour gingen maken in de regio. Lees hier mijn verslag. Spoiler: Het antwoord is inderdaad een volmondig ‘JA!’: Het Andere Friesland is óók in de winter een fijne wandelbestemming. Laat je inspireren.
Wat is dan precies Het Andere Friesland? Het is de naam die gegeven wordt aan Zuidoost Friesland. Het is het deel van Friesland dat ligt tussen het Friese merengebied en Drenthe. Het is een interessant gebied voor wandelaars. Er liggen namelijk een aantal mooie natuurgebieden in en er zijn een paar wandelroutes die er echt uitspringen. Een overzichtje daarvan vind je in het blog ‘wandelen in Het Andere Friesland’.
OutdoorBloggers
In de zoektocht om te ontdekken of Het Andere Friesland ook in de wintermaanden een goede outdoor regio is, werd ik gekoppeld aan OutdoorBlogger Antonette van het blog We12Travel. We gaan vaker samen op pad, dus ik weet dat het gezelschap in ieder geval top is. Na ons komen Aniek en Mirre en het laatste koppel wordt gevormd door Wanda en Carolien. De blogs die zij over hun trip maken vind je onderaan dit artikel.
Op weg naar Het Andere Friesland
Het is de tweede week van december. Officieel is het nog geen winter, die begint pas op 21 december. Maar het is al wel winterweer. Buiten is het net boven het vriespunt en er wordt natte sneeuw voorspeld. Zo komen we meteen in de wintersfeer. We hebben een mooi programma gekregen. Die moest wel op het allerlaatst nog aangepast worden. Door de nieuwe coronaregels gaan alle restaurants om 5 uur dicht. Maar niet getreurd; we hebben een mooi adresje waar we eten kunnen afhalen. Dan zetten we toch gewoon de kaarsjes bij onszelf op tafel.
B&B ’t Stee fan Anne P.
Dat kan heel goed, want we logeren in een geweldig sfeervolle B&B in Rottevalle met de bijzondere naam ’t Stee fan Anne P. We komen daar na het middaguur aan en worden ontvangen door Yvette. We zijn onder de indruk van het huisje. Het is een echt vakantiehuis met 2 ruime slaapkamers. De ruime tuin is ook top, maar die is meer voor de zomer. Wij zijn helemaal blij met de houtkachel. Die stoken we lekker op als we terugkomen van onze eerste wandeling.
De B&B ‘t Stee fan Anne P. is vernoemd naar Anne Veenstra-Posthumus, die vanaf haar tienerjaren Anne P. werd genoemd omdat er nog vier Annes in haar klas op de ULO zaten. Anne P. was in Rottevalle een begrip. In de voormalige arbeiderswoning waar meerdere gezinnen tegelijk hadden geleefd, had Anne P. haar atelier. Meer dan dertig jaar is Anne P. verbonden geweest aan de christelijke basisschool in het dorp. De kinderen kwamen bij haar in het atelier om lessen handvaardigheid te volgen. Een hele belevenis. Anne P. overleed in 2013.
Mûntsegroppe
Zuidoost Friesland heeft een uitstekend wandelknooppunt netwerk. Yvette heeft een knooppuntenkaart liggen en samen zetten we een wandelroute uit van zo’n 11 km. Daarin wordt de Mûntsegroppe, het oude monnikenpad uit de middeleeuwen, opgenomen. Dat ligt om de hoek van de B&B. Daar beginnen we mee, omdat we er rekening mee houden dat de duisternis snel intreedt en Yvette waarschuwt ons dat die weg behoorlijk donker is. Waar ze niet voor gewaarschuwd heeft is dat het ook een heel modderig pad is. We kunnen er wel om lachen. Slalommend en glibberend om de grote kuilen en modderige plassen vinden we onze weg.
Het is heerlijk om zo een frisse neus te halen. Onze handen diep in de zakken, mutsen op en stevig de pas er in, wandelen we al pratend door het Friese landschap met weilanden die met bomen omrand zijn. Op weg naar het meer De Leijen missen we ergens een paaltje. We kunnen er niet mee zitten. Zouden we hier langer blijven, dan gingen we later nog echt die kant op, evenals dat we een bezoek zouden brengen aan het Paviljoen de Leijen, waar we goede verhalen over hebben gehoord. Nu navigeren we onszelf terug naar Rottenvalle en komen helemaal opnieuw opgeladen terug in de B&B waar het heerlijk warm is. Het espressoapparaat wordt aan het werk gezet en de Fryske Sûkerbôle aangesneden.
Markt23
Als het tijd is voor het avondeten halen we onze bestelling op in Drachten bij Markt23. Thuisgekomen is het net pakjesavond. Onze gerechten zitten in mooie kartonnen verpakkingen en het is gokken welk pakketje voor wie is. Mijn carpaccio is heerlijk! Ook het broodje kip smaakt me goed. Antonette heeft een vegetarische maaltijd en is blij: “Die kroketten zijn écht fantastisch, je mist het vlees helemaal niet.”
Open haard
Dan is het tijd om de open haard aan te steken en de fles wijn die voor ons klaar staat open te trekken. We proosten op een leuke wintertrip. De eerste dag is in ieder geval al helemaal geslaagd.
Zonsopgang
Altijd als ik met Antonette op stap ben wil zij de zonsopgang fotograferen. Leuk, maar voor mij altijd te vroeg. Ik ben een echt avondmens en blijf ’s ochtends het liefst zo lang mogelijk liggen. Maar nu is het winter. Dat biedt perspectief. De zon gaat pas laat op, dat haal ik zelfs. Dus om 8 uur ’s ochtends wandelen wij al buiten om een geschikte plek te zoeken om de zonsopgang te vangen. We zien ook dat het die nacht gevroren heeft. Dat levert ook sfeervolle foto’s op.
Het kerkje van Rottevalle
Na het ontbijt komt Yvette ons ophalen om het kerkje van Rottevalle te bezoeken. We wandelen er heen. Dit kerkje is overgenomen door de stichting Stichting Alde Fryske Tsjerken en het wordt gebruikt voor allerlei sociale activiteiten en doet dienst als Refugo voor wandelaars. Op vertoon van de wandelgids van de LAW of het streekpad dat je loopt, kun je hier overnachten. Het dorpskerkje ligt op de kruising van het Noardlike Fryske Waldenpad en het Friese Woudenpad. Er is plek voor twee wandelaars. Je kunt gewoon een afspraak maken en dan staan er veldbedjes voor je klaar, die je overal in de kerk kunt neerzetten. Gaaf toch.
Monumentenwandeling
Rottevalle is een niet zo grote gemeente. Toch heeft zij haar eigen monumentenwandeling. Die willen we natuurlijk lopen. De folder lag in de B&B en aan de hand van de kaart wandelen we langs 20 monumenten. Super leuk om zo meer van de geschiedenis van het dorp te leren. De wandelroute is overigens maar ongeveer 2 km lang.
Terug in de B&B hebben we nog lekker even de tijd voor een goede kop koffie en dan pakken we onze spullen in om naar het volgende onderdeel van ons programma te gaan. Jammer om afscheid te nemen. Dit is een B&B om te onthouden voor een langer verblijf.
De Slotplaats
We rijden naar Bakkeveen. De Slotplaats heet onze nieuwe bestemming. Er is een grote parkeerplaats en we kijken een beetje onwennig rond. We zien een bos, een leuk winkeltje en een mooie buitenplaats. Dat laatste zal het wel zijn. We zien er de vlag van natuurmonumenten al wapperen.
In het mooie pand maken we kennis met Jouke en Mieke. Ze zijn druk bezig met de kerstversiering. Jouke is de kok en hij heeft 3 grote picknickmanden voor ons klaargemaakt. Het ziet er zo leuk uit.
Inmiddels is ook boswachter Hanneke van Natuurmonumenten aangekomen. Zij zal ons straks meenemen voor een wandeling over het Landgoed van de Slotplaats. Maar eerst gaan we buiten picknicken, wat we voor het gemak doen bij de picknicktafel, waar Jouke een mooi buitenvuur opstookt. Dan worden we even stil, want wat is het eten lekker!
Jouke en Mieke pachten van Natuurmonumenten sinds medio 2021 het prachtige pand, inclusief winkeltje. Je kunt er o.a. terecht voor koffie, gebak, picknicken in de boomgaard, High Tea, lunch en diner. Laagdrempelig, maar met heerlijk eten. Vanuit de Slotplaats worden ook activiteiten georganiseerd. Bijvoorbeeld de culinaire winterwandeling, waarbij je aan het eind kunt kiezen tussen verschillende afsluiters van Glühwein met appelstrudel tot een verrassingsdiner bij de Slotplaats. Jouke kookt volgens het concept van de Dutch Cuisine, waarbij de groenten het uitgangspunt zijn, in plaats van het vlees, en waarbij met lokale producten van het seizoen gekookt wordt.
De vijf uitgangspunten van de Dutch Cuisine zijn: we eten en leven gezonder, we laten de aarde beter achter, we verspillen minder, we gunnen de producent een eerlijke prijs en we zorgen voor meer dierenwelzijn.”
Natuurmonumenten
Na de picknick gaan we op pad met boswachter Hanneke van Natuurmonumenten. Zij vertelt over de ontstaansgeschiedenis van het Landgoed. Gebouwd op de natte Friese grond, waar de bomen alleen konden leven als ze op verhoogde wallen werden gebouwd. Dat zie je nog overal terug, evenals de invloeden van landschapsarchitect Johann Hermann Knoop. Overal kom je sporen van hem tegen zoals de Burmaniazuil in het Sterrenbos achter het restaurant, de zonnewijzer, de boomgaard en de sterrenschans.
Vroeger stond op de burmaniazuil in het Sterrenbos een loden haan. Volgens de legende van de ‘poppestien’ zou de zuil kantelen als de haan kraait en zou er een baby klaarliggen voor een liefdevol stel. De loden haan is er niet meer. Die is recent vervangen door een stenen exemplaar. Zou die ook baby’s leveren?
In latere tijden is het achterliggende bos gebruikt als productiebos, wat de biodiversiteit niet echt ten goede kwam. In 2019 begon Natuurmonumenten met het opknappen van het landgoed en zijn ze bezig om het parkbos te herstellen en het daarachter gelegen bos meer terug te brengen naar de natuur. Met de uitleg van de boswachter ga je ineens veel meer zien. Het is een heerlijke wandeling. In het gebied zijn trouwens een aantal wandelroutes en een fietsroute uitgezet. Volg gewoon de wegwijzers achter het restaurant.
Winkeltje
Als we terugkomen brandt het vuurtje nog. Heerlijk om me er nog even aan te warmen. Ook neem ik nog een kijkje in het winkeltje. Daar een geweldige collectie spulletjes die allemaal met de natuur te maken hebben en van lokale ondernemers komen. Ik krijg geweldige cadeau-ideeën en koop 2 boeken. Het is tenslotte bijna Kerst.
e-chopper
Het sluitstuk van deze geweldige dag heet ‘boomknuffelen’. We gaan daarvoor naar Pannenkoekboerderij De Koppenjan, waar bij aankomst al 2 e-choppers voor ons klaar staan. De e-choppers zijn hier te huur voor iedereen die een dag, of een paar uurtjes de omgeving elektrisch wil verkennen.
Op de app, waar we toegang tot krijgen, staan verschillende routes in de omgeving. Onze route zal ons naar de dikste boom van Jubbega brengen. “Hebben jullie wel handschoenen bij je?” Jazeker hebben we die. Na een korte uitleg over hoe de chopper werkt gaan we op pad. Best nog wel spannend. Rechtuit rijden gaat tof, 30 km/uur is de maximale snelheid. Maar een bocht maken is nog lastig. Dat doen we liever langzaam.
Na zo’n 20 minuten komen we bij de ‘Poppebeam fan Jobbegea’ aan. Die is inderdaad heel dik. We zijn best koud geworden, ondanks handschoenen, mijn nieuwe dikke Adidas jas en muts. De boom krijgt een dikke knuffel en we stappen snel weer op om de kortste weg terug te nemen. Brrrrrr. Dit is meer iets voor een warmer jaargetijde.
Koppenjan
Aangekomen bij Koppenjan brandt er een heerlijk vuurtje en komt Christine, de gastvrouw, met warme chocomel met slagroom en een overheerlijke warme appeltaart met ijs aan. We voelen ons verwend en ontdooien langzaam. Die boom was echt tof.
Want wist je dat:
- – het een normale beuk is
- – met een omtrek van 540 cm
- – een diameter van 171 cm
- – een hoogte van 23 meter
- – met 1404 m3 aan bladeren
- – ze levert voor 52 dagen zuurstof voor 1 persoon
- – ze houdt jaarlijks 2400 liter water vast
- – ze vangt jaarlijks1413 gram luchtvervuiling
- – ze vangt jaarlijks 12 kg CO2
- In totaal heeft de beuk 6000 kg CO2 opgeslagen, dat staat gelijk aan 202018 autokilometers.
Dit is een boom om te koesteren, en te knuffelen natuurlijk.
Helaas zit onze preview, van wat Het Andere Friesland te bieden heeft in de winter, er op. Wat een fijne dagen hebben we gehad!
Naschrift:
Wat maakt dat iets een fijne wandelbestemming in de winter is? Die vraag werd snel beantwoord tijdens de trip. Het zit hem niet eens zo zeer in de routes; het is heel persoonlijk wat je aanspreekt in een wandelroute en dat zal niet heel veel verschillen in de zomer of in de winter. Het verschil zit hem in sfeer, gastvrijheid en opwarmlocaties. Hoe fijn is het om na een autorit eerst even te acclimatiseren onder het genot van een kopje koffie of een heerlijke lunch, dan een mooie wandeling te maken, om aan het einde weer lekker door te warmen bij een haardvuur met warme chocolademelk en warme appeltaart. Dit soort voorbeelden kwamen wij steeds tegen en ontmoetten daarbij de leukste ondernemers die vanuit hun passie ontzettend hun best deden om het ons naar de zin te maken. Dát en de vele mogelijkheden die Het Andere Friesland biedt, maakt het tot een hele fijne wandelbestemming.
Benieuwd naar de ervaringen van de andere Outdoorbloggers?
- Dit is de blog van Antonette: Winter in Friesland: warme tips voor koude dagen
- Dit is de blog van Aniek: Op micro adventure in Zuidoost Friesland!
- Dit is de blog van Mirre: Friesland in de winter
- Dit is de blog van Wanda: Winterwandelen in het Andere Friesland
- Dit is de blog van Carolien: Wandelen in Friesland | Inspiratie voor de winter
Verantwoording:
Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Regio Marketing Zuidoost Friesland. Zoals altijd krijg je van mij een waarheidsgetrouw verslag met daarin mijn eerlijke en oprechte mening.
Enorm genoten van deze trip naar het andere Friesland :-)
Ik ook. :-)