Wandelen in het Andere Friesland. Dat klinkt spannend: Het Andere Friesland. Maar wat wordt er mee bedoeld? Waar ligt dat dan en waarom is het zo anders? Dit blog geeft je antwoord op die vragen en dan zal je ook meteen begrijpen waarom je er zo goed kunt wandelen.

Wat wordt er bedoeld met Het Andere Friesland?

Friesland wordt verdeeld in een zestal regio’s. Zo heb je De Wadden, Noordoost Friesland, Noordwest Friesland, Leeuwarden, Zuidwest Friesland en Zuidoost Friesland. Die laatste wordt ookwel Het Andere Friesland genoemd.

Kaartje het Andere Friesland
Bron: Website Het Andere Friesland

Waar ligt het Andere Friesland?

Het Andere Friesland ligt dus in het zuidoosten van de provincie, anders gezegd; het ligt tussen het Friese merengebied en Drenthe in.

Waarom is het andere Friesland anders?

Dit stukje Friesland is anders omdat het niet bestaat uit Wadden, eindeloze vergezichten over weilanden, de bekende Elfsteden stadjes of de meren waar Friesland zo bekend om staat. Nee, in het Andere Friesland vind je een grote afwisseling in landschappen. Laat je verrassen door paarse heidevelden, zandverschuivingen, veenmoerassen, bossen, landgoederen en eeuwenoude bomen. Dit is écht anders.

Winter wandel Inspiratie in het Andere Friesland

wandelen in het Andere Friesland

Natuurgebieden

Het Andere Friesland heeft een aantal natuurgebieden die extra uitnodigen tot wandelen.

Nationaal Park De Alde Feanen

Nationaal Park De Alde Feanen is een bijzonder natuurgebied van bijna 2500 hectare, Het is een laagveengebied dat een zeer afwisselend landschap biedt met onder andere meren, rietlanden en moerasbossen. Weet je dat hier de otter leeft en dat ook de zeearend hier vliegt en broedt. Een unieke plek om te wandelen.

De Hoge Heide bij Bakkeveen

De Hoge Heide bij Bakkeveen is een prachtige bestemming waar bos, heide én zandverstuivingen te vinden zijn. Ook cultuurhistorische elementen zijn er volop aanwezig. Bij de Bakkeveense Duinen heb je een korte en lange wandelroute die beide prachtig zijn. Het zijn routes die je het best op een rustig tijdstip kunt wandelen. Het kan er druk zijn.

Het Drents-Friese Wold

Het Drents-Friese Wold ligt op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland. Je zou het niet zeggen, maar het is een van de grootste natuurgebieden van Nederland en bestaat ruim 6000 hectare bos, heide, vennetjes, zandverstuivingen, moeras en beekdalgraslanden. De wandelmogelijkheden zijn hier legio. Ben je nog niet bekend met het Drents-Friese Wold, dan is de 8,5 km lange wandelroute ‘Rondje Drents-Friese Wold’ een mooie kennismaking.

Oranjewoud

Ten oosten van Heereveen ligt Oranjewoud. Dit koninklijke bos bestaat uit een verzameling voormalige landgoederen met indrukwekkende eiken- en beukenlanen, schitterende landhuizen, parkachtige tuinen, weilanden en bossen.  Een van de mooiste landgoedwandelroutes gaat door Oranjewoud en is van Roots. Het laat je zien hoe kunst, cultuur en natuur elkaar ontmoeten.

Als je in Oranjewoud bent mag je eigenlijk het museumpark, museum Belvédère en de 18 meter hoge betonnen uitzichttoren Belvédère niet missen

De bossen rond Beesterzwaag

Ook in Beesterzwaag staan schitterende landhuizen. In combinatie met de bossen rond Beesterzwaag staat garant voor een mooie wandelroute. Je kunt er heerlijk lanterfanten.

LAW’s, Streekpaden, Pelgrimsroutes

Bijzondere meerdaagse wandelroutes die door Zuidoost Friesland gaan zijn:

Verschillende lange afstandsroutes doorkruisen dit gedeelde van de provincie Friesland. Hier loopt bijvoorbeeld het Noardlike Fryske Wâldenpad en het Friese Woudenpad. Ook de wandelroute van het jaar 2017, het Groot Frieslandpad loopt door dit gebied.

Bijzonder is ook het Koningspad XL. Het pad volgt een kronkelende rivier, met de naam de Boarn, ook wel Alddjip of Koningsdiep. Je wandelt door het beekdal Koningsdiep. Het Koningspad XL is in totaal 120 kilometer lang en wordt opgedeeld in 13 etappes variërend van 9 tot 21 kilometer. De wandelroute komt langs dorpen als Akkrum, Aldeboarn, Bakkeveen, Beetsterzwaag en Gorredijk.

Het is een tocht door weilanden, bossen en heidevelden, maar ook cultuurhistorie komt ruimschoots aan bod in het prachtige routeboekje, geschreven door Fokko Bosker.

Kloosterpaden

Twee van de vier kloosterpaden die Friesland rijk is lopen door het Andere Friesland. Het zijn het Jabikspaad en het Bonifatius Kloosterpad. Verspreid langs alle pelgrimsroutes in Friesland liggen 18 refugio’s, eenvoudige onderkomens waar je kunt overnachten op vertoon van je pelgrimpas, het routeboekje van je lange afstandspad of stempelkaart van een van de vier pelgrimspaden. Het is een prachtig initiatief van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Hoe tof is het om het echte pelgrimsgevoel te krijgen en te overnachten in een kerkje.

Het kerkje van Rottevalle

Nog meer wandelinspiratie:

Er valt heel wat te ontdekken in het Andere Friesland. Ik schreef de volgende uitgebreide verslagen over korte tripjes vol wandelinspiratie:

Een van mijn favoriete wandelroutes is Het Boswachterspad De Rottige Meente. Het is een pittige route en gaat over onverhard terrein. Water speelt een grote rol bij deze route. Trek bij natte omstandigheden laarzen of waterdichte schoenen aan.

Andere wandelingen die ik maakte in Zuidoost Friesland en waarover ik blogde zijn:

wandelen in het Andere Friesland