Toen ik met mijn wandelmaatjes Wanda en Antonette de Dutch Mountain Trail liep, vonden we dat zo leuk, dat onze volgende wandelbestemming in Limburg al weer snel was gevonden. We besloten samen het Krijtlandpad te lopen. We hadden gehoord dat ze die route vernieuwd hadden en waren benieuwd of het Krijtlandpad net zo leuk is als de Dutch Montain Trail. Zo gezegd zo gedaan. Op naar het Krijtlandpad, maar het liep allemaal iets anders dan vooraf gedacht. Lees je mee.

Over het Krijtlandpad

Het Krijtlandpad is een streekpad in Zuid-Limburg. Het is een rondwandeling van 99 kilometer, die begint en eindigt bij het NS Station van Maastricht. In de wandelgids en op de website van Wandelnet is het Krijtlandpad opgedeeld in 5 etappes variërend van 14 tot 23 kilometer. Er is ook een variant waarbij je Vaals overslaat, waardoor je hem in drie dagen kunt lopen. Je neemt dan het verbindingsstuk tussen Slenaken en Gulpen. Het is gemakkelijk om je eigen variant te maken, overal langs de route zijn voldoende gelegenheden om te overnachten.

Kaart route Krijtlandpad

Het Krijtlandpad wandelen

De datum lag al vast, maar toen die dichterbij kwam bleek dat Wanda het te druk met haar werk had om mee te kunnen. Dat was even slikken, maar Antonette en ik besloten het toch door te laten gaan. De route werd verdeeld in 4 stukken en de campings werden besproken. Voor de laatste nacht gaven we een cadeautje aan onszelf, we bespraken een overnachting in een woodlodge van Europarcs Gulpen. Die woodlodges hadden we zien liggen toen we de Dutch Mountain Trail liepen en die zagen er zo leuk uit. Ze kwamen op ons lijstje voor een volgende keer. Nu konden we het afstrepen. Leuk!

Sneeuw

De week voor vertrek nam het weer een barre wending. Het was begin mei en het sneeuwde in het hele land en ’s nachts vroor het. De ijsmarathons werden al weer gepland (geen geintje). No way, dat ik in een tentje ging. Kamperen vind ik leuk, maar om niet buiten te kunnen zitten en dus gedwongen al vroeg in de avond in een ijskoud tentje te gaan liggen is niet mijn idee van leuk. Vooral omdat de campings van tegenwoordig geen ontspanningsruimte meer hebben waar je ’s avonds terecht kunt. Ze zijn helemaal ingericht op campers en caravans. Ik ging niet kamperen.

Het kostte nog even wat moeite om Antonette te overtuigen. Zij is een echt ochtendmens en gaat zonder problemen om 8 uur ’s avonds slapen. Zij zag geen problemen. “Op kou kan je je instellen en goede spullen meenemen.”

Overnachten op het Krijtlandpad

Ik ging op zoek naar nieuwe overnachtingplekjes. Belde de campings af (die snapten het helemaal) en zocht naar leuke B&B’s. Die waren er genoeg, maar helaas allemaal volgeboekt. Ik wilde wel graag op de route logeren. Dat maakt voor het mij juist leuk. Je maakt een trektocht en overnacht onderweg langs het pad. Niks met bussen en taxi’s. Uiteindelijk vond ik toch iets en kwam ik uit bij hotel de Plank. Die lag echt aan de route.

De tweede overnachting was nog lastiger. Dat zou in de buurt van Dorset moeten zijn, maar alles was vol. Écht alles. Toen dacht ik aan Vrienden op de Fiets. Daar had ik al eerder lid van willen worden in verband met het Trekvogelpad. Nu was een mooie gelegenheid. Meerdere adressen van Vrienden in de buurt van Dorset. Het werd de verste. We moesten ongeveer 2 km van de route af om in Lemiers te kunnen overnachten. Maar wat geeft het; we hadden een plekje.

Trektocht KrijtlandpadTrektocht over het Krijtlandpad – Better Places X Avontuur Dichtbij

Het Krijtlandpad biedt alles wat Zuid-Limburg zo aantrekkelijk maakt. Ontdek het zelf tijdens deze trektocht van 6 etappes met in totaal ruim 90 kilometer. Je wandelt door het prachtige heuvellandschap van Zuid-Limburg met afwisselend weiden, bossen en boomgaarden. Onderweg passeer je diverse kastelen en heb je de mogelijkheid om het drielandenpunt te bezoeken. Tijdens dit avontuur overnacht je in sfeervolle B&B’s en gastvrije familiehotels.

Bekijk de trektocht Krijtlandpad 

Alles geregeld

Nu alles geregeld was, konden we gaan. Antonette had de nieuwe gids van het Krijtlandpad, de route was ingeladen op mijn telefoon, de treintijden gecheckt. Omni va. We wandelden van zaterdag 2 tot dinsdag 5 april 2022.

Ergens langs het Krijtlandpad staat dit bord.

Van dag tot dag verslag


Dag 1: Van Maastricht naar Noorbeek

De eerste dag moest er flink getreind worden, ik woon immers aan de andere kant van Nederland. Vroeg vertrekken en om 11 uur stond ik op station Maastricht waar ik met Antonette had afgesproken. Meteen maar op pad, want vandaag wandelen we tot Noorbeek, zo’n 24 km. We wandelen vrij snel Maastricht uit. Bij de Maas slaan we linksaf en volgen we de rivier. Wat een leuke manier om de stad uit te komen. Eerst over de boulevard en later over een groene natuurstrook langs het water. Aan de overkant zien we de St. Pietersberg en d ’Observant liggen, de laatste ‘summits’ van de Dutch Mountain Trail.

De Maas. Krijtlandpad
We lopen langs de Maas de stad Maastricht uit.
Het Krijtlandpad, de Maas
Donkere luchten boven ons wandelpad langs een zijarm van de Maas.

Via Eijsden naar Mariadorp

Ik vind het verrassend. We lopen tussen de wilde paarden en volgen een zijarm van de Maas. Dan ontkomen we er niet aan om wat asfalt te pakken. We lopen via Eijsden naar Mariadorp. Hier stopt officieel de eerste etappe, maar wij lopen door. We schuilen even voor een flinke sneeuwbui bij een kapelletje langs de weg en wandelen dan weer door. Nu we bij de Maas weg zijn gaat het terrein ook glooien. We lopen tussen weilanden door en genieten van de fruitbomen die volop in bloei staan.

Krijtlandpad, kasteel Eijsden
We wandelen langs kasteel Eijsden.
Krijtlandpad, fruitbomen
De fruitbomen staan volop in bloei.

Noorbeek

In Noorbeek aangekomen blijkt dat Hotel de Plank nog iets verder op de route ligt. We plakken er nog zo’n twee kilometer aan vast. Dat scheelt morgen ook weer. Het is heerlijk om in dit gezellige hotel aan te komen. We hebben een fijne kamer en nog beter; je kunt hier heerlijk eten.

wegwijzen Zuid-Limburg Krijtlandpad
Hier lopen meer mooie wandelroutes.
Over onverharde wegen, Krijtlandpad
Fijn als het over onverharde wegen gaat.

schaap

Biertje
Verdiend! Een heerlijk biertje in hotel De Plank.

Dag 2: Van Noorbeek naar Holset (en door naar Lemiers)

Als we de gordijnen open doen zien we dat de hemel strakblauw is en dat de zon uitbundig schijnt. Wie had dat kunnen voorspellen? Het is nog wel koud, maar heerlijk wandelweer. Na een goed ontbijt gaan we weer op weg. Nu komen we voor mijn gevoel in het échte Zuid-Limburg waar ik zo van hou.

hotel de Plank
Een strakblauwe hemel boven hotel De Plank.

bloesems

Streekpad het Krijtlandpad
Mooie views over het Zuid-Limburgse landschap.
Wandelpaden Krijtlandpad
Karakteristieke wandelpaden.

Sneeuw

Het is klimmen en dalen, bos en vergezichten, koeien en kerkjes. Vanaf Slenaken klimmen we omhoog naar de Eperheide. Hier en daar ligt nog sneeuw van de voorgaande dagen. Ik begin zo langzamerhand delen van Zuid-Limburg te herkennen en als we bij het Geuldal komen moeten we natuurlijk even een stop maken voor een wafel met vers fruit en slagroom.

sneeuw op het krijtlandpad
Op de schaduwplekken ligt nog best veel sneeuw.

Streekpad het Krijtlandpad
De geel-rode markering van het Krijtlandpad.
Streekpad het Krijtlandpad
Het is heerlijk wandelen.
Natuurlijk moeten we hier even stoppen.

Het Geuldal

Van het Geuldal klimmen we weer omhoog naar de Vijlener bossen. Het is zondag en best druk in het bos. Als we langs het Hijgend Hert (de enige berghut van Nederland) komen, besluiten we door te lopen, het terras zit overvol.

Bord Krijtlandpad
Dit bord mis je al snel.

Streekpad het Krijtlandpad

Streekpad het Krijtlandpad

Vrienden op de Fiets

Dan is het uitkijken, want bij Holset moeten we het Krijtlandpad verlaten om naar onze Vrienden op de Fiets-overnachtingsplek in Lemiers te lopen. Dat laatste stukje duurt lang. Het gaat over asfalt, langs een weg. Dat is jammer, want de rest van de dag hebben we voornamelijk onverhard gewandeld over een prachtige route.

Onze slaapplek maakt alles weer goed. Astrid heeft een bijzonder mooi kunstzinnig ingericht huis en onze kamer is smaakvol én met eigen douche en toilet.

Dag 3: Van Holset naar Gulpen

We worden wakker met appjes waarin ons verontrust gevraagd wordt of het bij ons ook zo slecht weer is en hoe we dat gaan doen vandaag. Hoezo? Want als we naar buiten kijken is het prima weer. Niet de zon van gister, maar verder rustig weer.

Eerst maar eens ontbijten (top!) en dan terug lopen naar Holset om daar de geel-rode markering van het Krijtlandpad weer op te pakken. Dan door naar het drielandenpunt. Voordat ik weet, zijn we er. Met het weer is nog steeds niets aan de hand en we besluiten bovenop de berg eerst maar eens een koffie te doen.

Regen

Als we dan buiten komen is het weer wel iets veranderd. Het lijkt wel kouder, het waait ook wat meer en er zit regen in de lucht. Ik had vanochtend mijn waterdichte wandelbroek al aangetrokken, maar nu gaat ook de regenhoes alvast om mijn rugzak en ik trek mijn regenjas aan. Lekker warm.

We maken nog wat foto’s bij het hoogste punt en bij het drielandenpunt. 

drielandenpunt
hoogste punt van Nederland

Terug naar Holset

We wandelen dan via Vaals terug naar Holset. Het voelt een beetje raar aan dat we weer op hetzelfde punt komen, waar we eerder deze ochtend ook al waren. Maar enfin. Het begint nu echt te regenen. Eerst zachtjes, maar dan begint het te waaien en komt het met bakken uit de hemel. In combinatie met de koude temperatuur is het best afzien.

Slecht weer op het Krijtlandpad
Even lachen voor de foto.
Slecht weer op het Krijtlandpad
Echt leuk is het niet.

A gen Kirk

Als we bij Vijlen komen weet ik dat er een horecagelegenheid is, op nog geen 50 meter van de route. We besluiten daar warm te worden en te lunchen. A gen Kirk blijkt van nieuwe eigenaars te zijn, die wandelaars graag verwelkomen. Ze schrikken niet van onze natte kleren en vuile schoenen. We hangen onze natte spullen uit en genieten van een overheerlijk broodje.

A gen Kirk, Vijlen
Even opdrogen en warm worden bij A gen Kirk in Vijlen.

Gulpen

Dan door naar Gulpen. We verzamelen alle moed en gaan weer op weg. Leuk is het niet meer. We moeten nog zo’n 10 kilometer. Vandaag lijkt het wel of we voornamelijk op asfalt stappen. De regen blijft maar stromen, de wind is straf, de lucht is koud. Hoewel ik goede spullen aan heb en droog blijf, word ik wel kouder en kouder. Mijn wollen handschoenen zijn wel zeiknat, maar zonder is het helemaal niet te doen. Navigeren gaat moeilijk omdat onze telefoons in een oogwenk nat zijn en de batterijen te lijden hebben van de kou.

Om bij Europarcs Gulpen te komen hebben we een afslag van de route af bedacht, maar in de stromende regen kunnen we die niet zo gauw vinden. We zijn er wel klaar mee voor vandaag. We krijgen een lief appje van Europarcs dat de receptie gaat sluiten, maar dat er een telefoonnummer op de deur hangt, Die kunnen we bellen voor de sleutel van onze woodlodge. Wat attent!

Woodlodge Europarcs Gulpen

Eindelijk zijn we er. De sleutelman arriveert snel en we lopen dan het laatste stuk van vandaag, helemaal naar het achterste deel van het terrein waar de woodlodges staan, met fenomenaal uitzicht.

woodlodge europarcs Gulpen
Onze woodlodge bij Europarcs Gulpen.

De kachel brandt

Het is niet meer aan ons besteed. We gaan snel naar binnen. De kachel brandt. Wat fijn. Snel de natte zooi uit en over een rek. Dan pas hebben we tijd om te zien in wat voor een leuk en handig huisje we terecht zijn gekomen. Hier kan je met z’n vieren overnachten. Het is te huur voor één nachtje, dus ideaal als je op trektocht bent.

Douchen moet je in het douchegebouw, maar de woodlodge heeft wel een wc. Dat is wel heel fijn. Ook het keukentje met waterkoker is precies wat we nodig hebben. Er gaat water bij onze gevriesdroogde maaltijd en we zijn het eens: we moeten hier nog een keer terug komen als het mooi weer is, om in de hangmat buiten de genieten van dit geweldige plekje.

woodlodge europarcs gulpen
Alles wat we ons konden wensen.

Europarcs gulpen

Europarcs gulpen

Dag 4: Van Gulpen naar Maastricht

Na een werkelijk prima nachtrust trek ik de gordijnen open en kijk teleurgesteld naar buiten. Het is grijs, er is geen uitzicht en het regent. Het regent hard.

We overleggen. Dit gaat geen leuke dag worden. 25 Kilometer door de regen is niet waar we op zitten te wachten. We doen dit voor onze lol, niet omdat het moet. Dan is de beslissing snel gevallen. Vandaag slaan we over. We komen nog wel eens een andere dag terug om de laatste etappe te wandelen. Vandaag pakken we de bus in Gulpen om naar Maastricht te gaan en vandaar met de trein naar huis.

Markering Streekpad het Krijtlandpad
Op weg naar gulpen. We gaan naar huis.

Droom jij er ook van om een meerdaagse wandeltocht te gaan maken, maar heb je geen idee waar je moet beginnen, welke spullen je nodig hebt en hoe je er voor kunt trainen? Schrijf je dan in voor de online cursus meerdaagse wandeltocht bij de Wandeltrainer.

Alles op een rijtje:

  • Wandelroute: Het Krijtlandpad

  • Lengte: De vernieuwde route is 99 km. Hij is officieel opgedeeld in 5 etappes en een verbindingsetappe. Met de verbindingsetappe kun je de route inkorten. De slaat dan de lus naar Vaals over. 

  • Kenmerk: Dit streekpad is een meerdaagse rondwandeling door Zuid-Limburg. De vier grootste plaatsen langs de route zijn: Maastricht, Gulpen, Valkenburg en Vaals.  Het Krijtlandpad brengt je naar het hoogste punt van Nederland; de ruim 320 meter hoge Vaalserberg. Het is een uitdagende route met holle wegen, natte beekdalen, pittoreske dorpjes en unieke hellingbossen. En natuurlijk met regelmatig stijgen en dalen. De route is voor 60 % onverhard.

  • Routemarkering: Het streekpad Krijtlandpad heeft een geel-rode markering. De route is niet overal even duidelijk aangegeven. Ik raad je daarom aan om de gids te kopen. Die is trouwens ook leuk voor de weetjes die er in staan.

  • GPS: De GPX bestanden zijn te downloaden op de website van Wandelnet.

  • Routebeschrijving: De wandelroute is vernieuwd in 2021. Let dus op dat je de nieuwe wandelgids koopt. Je vind de route ook op de website van Wandelnet. Daar vind je ook het laatste nieuws en de actuele omleidingen.
  • Start: Het startpunt van het Krijtlandpad is bij het station van Maastricht. Daar eindigt de route ook. 

  • Overnachten: Overal langs de route vind je overnachtingsplekjes. Wij sliepen in Noorbeek bij Hotel de Plank, een fijn hotel direct aan de route, bij Vrienden op de Fiets in Lemiers, en in een woodlodge (aanrader!) bij Europarcs Gulpen. Wil je kamperen? Er zijn voldoende campings langs de route. Het is ook mogelijk om het Krijtlandpad vanuit 1 plek te lopen. Landal Hoog Vaals een uitstekende uitvalsbasis voor dagwandelingen. Ik adviseer je wel om alles van te voren te boeken. Ook in de ‘rustige tijd’ is alles snel vol.
  • Arrangement Krijtlandpad: Je kunt ook volledig ontzorgt op pad gaan en het Krijtlandpad boeken bij Avontuurdichtbij. In zes mooie etappes van 12 tot 20 km, met overnachtingen in sfeervolle B&B’s, wandel je door het mooie Limburg en heb je voldoende tijd om heerlijk te genieten.
  • De route start en eindigt in Maastricht. Wil je weten wat daar verder nog te doen is, check dan de Maastricht Reisgids van CheckOutSam.
flavicon wandelvrouw