September 2016 liep ik de Walk of Wisdom. In 6 dagen met een rugzak vol met kampeerspullen deed ik het rondje rond Nijmegen. Hier een overzicht van wat de Walk of Wisdom precies is en hoe ik hem gelopen heb.

Algemeen:

walk-of-wisdom-tekeningDe Walk of Wisdom is een nieuwe pelgrimsroute die in 2015 geopend is. Het is een eigentijdse pelgrimsroute die los staat van religie of ideologie. Het doel is mensen uit de waan van de dag te laten stappen door al wandelend na te denken over waar het leven echt om gaat. Het concept is bedacht door Damiaan Messing en wordt uitgevoerd en verder ontwikkeld door de stichting Walk of Wisdom.

Als je er van houdt kun je de wandeling een spirituele waarde meegeven. Het advies is om de route zonder telefoon en internet te lopen om na te denken over je leven en plaats in het grotere geheel. Een vertrekceremonie in de Stevenskerk kan de start zijn van jouw Walk of Wisdom. Heb je niet zo veel met spiritualiteit, dan kun je toch gewoon een werkelijk prachtige afwisselende route lopen. Ik deed het met veel plezier en raad hem absoluut aan.

De route

De route is 136 km lang en loopt in een wijde boog rond Nijmegen. De route is geïnspireerd op het Streekpad Nijmegen, maar wijkt hier ook weer voor een groot deel van af. De Walk of Wisdom begint in de Stevenskerk in Nijmegen, waar je je kunt laten inschrijven als pelgrim. Het icoon van de pelgrim wijst je de weg. Helaas is nog niet de hele route betrouwbaar bewegwijzerd. Het routeboekje is onontbeerlijk om niet te verdwalen. Er is ook een GPS track aanwezig.

De route voert door drie provincies en 2 landen. Onderweg ervaar je verschillende types landschap. Je loopt langs de grote rivieren, door bossen en over de heide, over dijken, door oud moerasgebied  en je beklimt zelfs een heuse berg. In de 11 plaatsen die je doorkruist kun je een ringetje ophalen voor je pelgrimsveter. De route eindigt ook weer in de Stevenskerk.

Startpakket

Je hebt een startpakket nodig om je in te kunnen schrijven en de route goed te kunnen lopen. In het startpakket zit een routeboekje, een pelgrimsveter met startnummer en een speld met de icoon van de Pelgrim. Je kunt het startpakket hier bestellen.


 

Bijzondere plekken langs de route:

De Stevenskerk is het begin- en eindpunt van de route. Deze indrukwekkende Middeleeuwse kerk is gebouwd op een heuvel. Hier schrijf je je in als Pelgrim.
De Stevenskerk is het begin- en eindpunt van de route. Deze indrukwekkende Middeleeuwse kerk is gebouwd op een heuvel. Hier schrijf je je in als Pelgrim.
Walk of Wisdom
Koortsboom bij de Ruïne St Walrick:
De mensen hingen vroeger een kledingstuk van een zieke in bomen in de hoop dat de boom de koorts zou overnemen. De moderne vertaling is dat je een lapje ophangt dat symbool staat voor iets wat je achter wilt laten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Walk of Wisdom
Mariakapel; het Mariakapelletje werd in 2010 gebouwd door Sjaak en Annie Rossen samen met vrienden. De opbrengst van de kaarsverkoop gaat naar de kankerbestrijding.
Walk of Wisdom
Sinds begin 14e eeuw is de Duitse stad Kranenburg een bedevaartplaats. Het verhaal gaat dat er een wonder plaatsvond aan de rand van het bos op de plaats waar een hostie werd uitgespuugd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Kaart met route:

Walk of Wisdom

 

Mijn Walk of Wisdom:

Ik liep mijn walk of Wisdom in september 2016. Het was een extreem hete week. Ik liep de route met volle bepakking omdat ik graag op campings wilde overnachten en wilde oefenen voor een avontuurlijke wandeltocht die ik volgend jaar wil maken. Tent, slaapzak, matje en spullen om te koken, het zat allemaal in mijn rugzak. De lijst van overnachtingsmogelijkheden die op de website van de Walk of Wisdom staat was heel behulpzaam bij het bepalen van mijn etappes. Ik had vooraf uitgewerkt dat ik in vijf en een halve dag de route zou lopen. Ik legde het advies om zonder telefoon en internet op pad te gaan naast mij neer. Ik ben immers een blogger en vond het leuk om te proberen om elke dag verslag te doen. Dat is goed gelukt. Ik schreef elke avond een verslag over die dag via mijn telefoon op mijn website.

walk of wisdomDag 1: Van Stevenskerk tot Groesbeek (25 km)

De Stevenskerk gaat om half 11 open. Wil je je inschrijven, dan heeft het dus geen zin om eerder te komen. De eerste dag loop je Nijmegen uit, langs de Waal en door de Ooijpolder. Via boerenlandpaden, richting de Heerlijkheid Beek, waar je over de Elyzeese velden richting de Duivelsberg loopt via het schilderachtige dorpje Beek-Ubbergen.

Rond de Duivelsberg ben ik volkomen verdwaald. Uiteindelijk via Google Maps op de camping in Groesbeek uitgekomen. Een stoere dag. Het wandelen was zwaarder dan ik vooraf had ingeschat door het wandelen op natuurlijke ondergrond en de hoogteverschillen.   Lees hier het verslag.

 

Walk of WisdomDag 2: Van Groesbeek tot Plasmolen (17 km)

Vandaag start ik over boerenlandpaden en ga de grens met Duitsland over. Via een weg langs een oude spoorbaan (gelukkig onder de bomen) kom ik aan in Kranenburg. Het is verschrikkelijk heet en het cafehaus langs de route, waar ik me zo op had gefocust, is niet open op dinsdag. Pech. Na een uitgebreide lunch in het stadje (de moeite van het bezichtigen waard) duik ik na ongeveer 1 kilometer het Reichswald in. Geweldig. Alleen op de wereld midden in een groot bos. Van het grote spoor af door smalle bospaadjes. De Brandenburg (90m) beklommen en de Freitenberg (71 m) gedaan. Dit lijkt op papier een korte route maar let op: het aantal km/uur ligt laag door het geaccidenteerde terrein.  Lees hier het verslag.

 

20160914_100922Dag 3: Van Plasmolen tot Alverna (24 km)

Via het kerkdorp Milsbeek kom ik in een van de mooiste bossen van Nederland: de Sint-Jansberg. Van daaruit de Mookerhei over en stop ik bij het oude Jachtslot Mookerheide voor een welverdiende pauze. Vanaf daar kom je via het bos van Heumensoord en een voormalig landgoed bij de moerassen van de Overassseltsche- en Hatersche Vennen. Daar staat ook de koortsboom van de ruïne van St Walrick. Uit het bos kom ik weer op het platte land, waar ook mijn camping ligt. Lees hier het verslag.

 

20160915_170337Dag 4: Van Alverna tot Hernen (33 km)

De route loopt vandaag over lange warme wegen en dijken zonder enige zonbescherming. Langs de Maas, die we oversteken. In Grave heerlijk op het kerkplein geluncht. Dan gaat het weer verder door uiterwaarden en langs de rivier om uiteindelijk in Ravenstein aan te komen. Heen over de brug van de Maas, terug met het pondje. Dan weer over lange wegen, door het weinig inspirerende plaatsje Wijchen om uiteindelijk op een geweldige leuke camping in Hernen aan te komen. Lees hier het verslag.

 

 

walk of wisdomDag 5: Van Hernen tot Winssen (26 km)

Van de camping naar het prachtige plaatsje Hernen met een prachtige kasteel. Let op: pas in Afferden was er horeca op de route. Vandaar een mooie wandeling over de dijken. Lees hier het verslag.

 

 

 

Walk of WisdomDag 6: Van Winssen tot de Stevenskerk in Nijmegen (12 km)

De laatste dag had ik haast. Ik moest om uiterlijk 11 uur uitgeschreven zijn als pelgrim omdat ik opgehaald werd. Ik liep langs de waal over de dijk in een rechte lijn naar Nijmegen toe. Volgens Google Maps 12 km. Ik miste daardoor het pad door de uiterwaarden en de lus over de twee bruggen. Lees hier het verslag.

 

Wandelvrouw