Hoe overleef ik de kerstdagen? Dat is voor mij een serieuze vraag. Ik ben er namelijk niet zo van. Denk ik. Al 12 jaar gaat ons gezin met de Kerst naar een skigebied en daarmee onttrekken we ons aan alle kerstdrukte, kerststress, het grote moeten en het maken van keuzes.  We hoeven niet te sjouwen met bomen die te vroeg uitvallen, hoeven geen drukke tuinmarkten in voor de laatste modekleur kerstballen en staan ons niet uit te sloven in de keuken om een deel van het kerstmenu in elkaar te knutselen, wat op een later moment opgewarmd half zo lekker smaakt. Nee, wij stonden met Kerst heerlijk op de ski’s en lieten ons ’s avonds verwennen in het restaurant met een heerlijk Kerstdiner,  waar alle gangen ook echt bij elkaar pasten.

Maar dit jaar blijven we thuis met Kerst. Dus daar komt de vraag: Hoe overleef ik de Kerstdagen? En wat doe ik tegenwoordig met vragen, die google ik. Niet zonder succes deze keer. Verschillende blogs en tijdschriftartikelen met tips over hoe de kerst door te komen. Veel tips over je niet overeten maar ook heel veel tips over, tadaaaa daar komt ie, dat je veel moet bewegen tijdens de Kerst. Ga wandelen is het advies.

Ga wandelen

Albert Sonnevelt schrijft in zijn feestdagen-suvivalblog tip 6 ‘Blijf in beweging’. Hij zegt dat regelmatig bewegen niet alleen goed is om je stofwisseling tijdens de feestdagen op peil te houden maar dat het er ook voor zorgt dat je de feestdagen wat relaxter doorkomt. Bewegen zorgt immers dat al je stresshormonen worden afgevoerd doordat je geluksstofjes als serotonines aanmaakt die de stress verminderen.

In de Quote van december 2015 staat de familie survivalgids ‘Zo overleef je de feestdagen’. Op nummer 7 staat het advies om een stuk te lopen. Het blad refereert aan een onderzoek van de University of Birmingham waar onderzoekers ontdekten dat kantoorpersoneel dat tijdens de lunchpauze gaat wandelen opgewekter en minder gestrest is dan mensen die de hele dag binnen zitten. Als zoiets werkt tegen werkstress, dan werkt het vast ook tegen familiestress. Zeker als je tussen alle familieverplichtingen door gaat wandelen in de natuur en niet in de bebouwde kom. Want natuur werkt rustgevend, en wandelen in de natuur al helemaal , ontdekten wetenschappers van onder meer Kyoto University. Zij lieten proefpersonen op sommige dagen een boswandeling maken en op andere dagen niet. Op de boswandeldagen voeden de vrijwilligers zich opgewekter en ontspannener. Hoe gestrester zij bovendien aan het onderzoek begonnen, hoe groter de ontspanning. Kun je het echt niet maken om zonder je familie in het groen te wandelen? Neem ze dan in godsnaam maar mee. Aldus Quote.

Fit Dutchies

Maartje Havermans van de Fit Dutchies maakt zich ook bezorgt over hoe ze de kerst moet overleven. Zij maakt zich in haar blog  bezorgt om het vele eten en, schrijft ze: “Is verdorie ook de sportschool nog eens dicht met kerst!”

Maar ze bedenkt meteen dat je ook kunt gaan hardlopen of als je geen runner bent je thuis echt super fijn veel oefeningen kunt doen.

Ja hoor Maartje, maar hoe zit het dan met het feit dat je met de Kerst in gezelschap bent en je niet zomaar voor de TV je workout kunt doen? Gelukkig heeft Maartje ook het goede antwoord. Ze schrijft: ‘Ga even lekker wandelen. Met je familie het bos in, even een rondje met de hond. Heb je geen hond neem dan gezellig je oma mee.’

Wandelen dus

Ik weet genoeg. Ik zorg er voor dat er flink in de natuur gewandeld gaat worden tijdens de Kerstdagen. Nu alleen nog kiezen tussen wandelschoenen onder de kerstjurk of met hakken de natuur in. Wat raad jij me aan?

flavicon wandelvrouw