Met een leuke wandeling naar een kasteel kun je mij altijd wel blij maken. Maar dit is echt de overtreffende trap. We zijn in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, vlak bij het Bodenmeer en gaan naar de kasteelruïne Hohentwiel, die bovenop een impostante berg ligt die recht uit de grond steekt. Het is de grootste kasteelruïne van Duitsland. De wandeling die we gaan maken is niet een recht op- en neertje, maar we maken een ronde door de omgeving en draaien om de berg heen om hem via de achterkant te beklimmen. Ik ben benieuwd.

 

Ik ben op reis met Anto van het blog We12travel en we zijn in Konstanz bij het Bodenmeer aangekomen. De wandeling die we vandaag gaan maken is één van tien premium wandelroutes die je kunt maken in de westelijke omgeving van het Bodenmeer. De routes zijn met bordjes in het landschap aangegeven. De routes variëren van 6 tot 13 km lang. Behalve de ‘Seegang’, die route is 53 km lang en voert je langs de kunst van het Bodenmeer. (ook leuk!) Alle routes zien er interessant uit. Er valt hier heel wat te wandelen. Je kunt de wandelroutes vinden in het gidsje ‘Premium Wandern am westlichen Bodensee’, die je gratis  kunt verkrijgen bij de tourist info’s in alle plaatsen rond de Bodensee.

Premium wandeling Hohentwiel

Om bij de startplek van de route te komen nemen we vanuit Konstanz, waar we verblijven, de trein naar Singen Landesgartenschau. Kom jij met de auto, dan kun je parkeren bij het station, daar zijn grote parkeerplaatsen. Het is voor ons even zoeken naar de ‘haltestelle’ van de expres bus (Hontesbus), die ons gratis naar het Hohentwiel brengt. De bushalte blijkt uiteindelijk net om de bocht richting Hohentwiel te liggen.

De bus klimt met gemak de berg op, die toch heel stijl omhoog gaat. “Dat hoeven we alvast niet meer te lopen,” denken we nog. Niet wetende dat de wandelroute straks weer helemaal naar beneden gaat. We stappen uit bij het restaurant. Daar tegenover zien we een grote ‘schuur’.  Daarin vinden we een expositie met heel veel informatie over het Hohentwiel. Het start bij de vorming van de hoge berg die recht uit het landschap steekt (een oude vulkaan die door ijsvorming in de krater omhoog gestuwd is) tot alle heersers die vanaf 914 het Hohentwiel gebouwd, uitgebouwd en nog groter hebben gemaakt, tot de Fransen het in 1801 vernietigen.  Interessant!

Hohentwiel in vroegere tijden

Wij lopen nog even langs het Info Centrum, dat zich aan de zijkant onder in de schuur bevindt, om kaartjes te halen voor het bezoek aan de kasteelruïne. Daar krijgen we ook het boekje met de premiumwandelingen, waar het Hohentwiel er eentje van is. De man wijst ons welke kant we op moeten en daar gaan we.

Roofvogels

Als snel zien we de eerste bordjes. De wandeling blijkt uitstekend bewegwijzerd. We zien ook dat we hier in een beschermd natuurgebied lopen. We dalen vrijwel meteen via een weiland de berg af. Daar is een boer bezig het gras te maaien met een tractor. We geloven onze ogen niet: Achter de maaimachine lopen 3 ooievaars te pikken tussen het pas gemaaide gras en boven onze hoofden cirkelen een aantal roofvogels die speuren of er iets te eten voor hen is. We herkennen ze niet allemaal, maar er zitten zeker valkjes bij en rode wouwen. Het is een magnifiek gezicht. De valkjes bidden boven het grasland en duiken zo nu en dan naar beneden. Omdat wij nog hoog op de berg staan, zijn we soms op gelijke hoogte met de vogels. Het is een zo’n mooi schouwspel, dat we besluiten om op het gras te gaan zitten en hier alvast te lunchen.

Wijngaarden

Uiteindelijk moeten we toch verder. We wandelen de hele berg af en de wandelroute laat ons door het bos lopen. Dat is aangenaam, want inmiddels is de temperatuur al aardig opgelopen. We maken een leuke ronde door het bos en als we er uit komen zien we in de verte de berg met het kasteel. We maken nu een boog tegen de klok in en dalen en dalen tot we helemaal beneden staan in een woonwijkje. Vanaf daar gaat de route alleen maar weer omhoog.

Uitrusten met blik op Hohentwiel

uitzicht op Hohentwiel

Wandelen naar kasteelruïne Hohentwiel

Hohentwiel beklimmen

Via wijngaarden wandelen we naar de andere kant van de berg. Het pad stijgt geleidelijk tot we tegen de bergwand aan staan. Hier duiken we een smal bospaadje in dat ons in sneltreinvaart zigzaggend naar boven brengt. Ineens wordt het licht en staat we voor het kasteel.

Kasteel Hohentwiel eerste niveau

We dachten dat we er waren, maar het blijkt dat het kasteel verschillende niveaus heeft. We stijgen nog een stukje verder en komen op een groot uitkijkplateau. Dit vinden we al indrukwekkend. We zoeken een plekje in de schaduw en halen iets te drinken bij het stalletje.

Tot hier kan je gratis komen. Voor iedereen geldt dat dit niveau alleen lopend te bereiken is vanaf de plek waar de bus stopt.

Kasteel Hohentwiel tweede niveau

We gaan het hek door, dat we kunnen openen met ons entreekaartje. Een weg van gladde keien voert ons nog verder omhoog. Waar we dan uitkomen is werkelijk indrukwekkend. Je kunt je gemakkelijk voorstellen wat een enorm complex dit is geweest. Er staan nog heel wat muren die ruimtes aangeven. De toren van de kerk is open en kan beklommen worden. Natuurlijk doen we dat. Wow, wow, wow, wat een uitzicht. We zien de grote stad Singen, die aan de voet van de Hohentwiel ligt, en in de verte het Bodenmeer en nog verder de Schwäbische Alb.

kasteelruïne Hohentwiel

kasteelruïne Hohentwiel

kasteelruïne Hohentwiel

Singen

kasteelruïne Hohentwiel

Met moeite nemen we afscheid van dit bijzondere plekje. We zijn er echt veel te kort geweest. Hier kun je best een paar uur voor uittrekken en met een gevulde picknickmand genieten van de bijzondere omgeving.

We gaan weer via de keienweg naar beneden. Daar pakken we de wandelroute weer op. Met een wijde boog komen we uiteindelijk uit bij het restaurant en de halte van de bus. In die volgorde gaan we het ook doen. Eerst wat drinken bij het restaurant (met een terras met een view) en dan met de bus naar beneden.

Wat je weten moet:

De Premium Wandeling Hohentwiel is een rondwandeling van 7,5 km en is door het klimmen en dalen alleen geschikt voor mensen met een goede conditie. Je kunt op verschillende punten starten met de wandeling. Als je dat doet, zoals wij, bij het eindstation van de expres bus bij het Info Centrum, dan volg je eerst een korte aanlooproute om op de hoofdroute te komen. Reken voor de wandeling 2,5 uur. Je stijgt en daalt ongeveer 190 meter.

Premium Wandern Hohentwiel

Diner bij Gasthaus Kreuz

Beneden in Singen hebben we een dinerafspraak bij Gasthaus Kreuz. Ik geef je alvast een spoiler: Dit restaurant is een absolute aanrader!!!! Wil je er een echte bijzondere dag van maken, doe dan ook deze combinatie: eerst het Hohentwiel bezoeken en dan eten bij Kreuz.

We stappen uit bij de bushalte voorbij het station en lopen een klein stukje door het park om bij het restaurant te komen. We hebben onze wandelkleren aan en vragen ons af of dat wel passend is bij het restaurant, maar we hadden ons nergens zorgen over hoeven maken. Er hangt een fijne ongedwongen sfeer. We gaan buiten zitten op het terras, naast het restaurant. Eerlijk gezegd ziet het minimalistische interieur van het restaurant, en het niet al te comfortabele meubilair in de tuin, er niet meteen uit alsof dit de place-to-be is. Maar als de eerste appetizer langs is gekomen ben ik al overtuigd. Hoe dan? Hoe kan zo’n klein hapje zo lekker smaken?

Het vervolg van de maaltijd is al even perfect. Hoe lang geleden is het wel niet, dat ik zo lekker en speciaal gegeten heb? De chef komt nog even langs en vertelt over zijn ideeën met dit restaurant. Hij wil met een jong en vertrouwd team het lekkerste eten op tafel zetten, in een ongedwongen sfeer. “Het eten is misschien ietsjes duurder,” zegt hij, “maar daar krijg je dan ook wel het allerbeste uit de streek voor.”

Ik vind dat hij uitstekend slaagt in zijn opzet en wens hem alle succes. Als het even kan kom ik snel terug.

Gasthaus Kreuz Singen

Konstanz

Wij logeren in Konstanz aan het Bodenmeer. Als uitvalsbasis voor de premium wandelroutes is Konstanz een hele mooie. Wandelend over de grote boulevard, waar de rondvaarvaartboten af en aan varen, ervaarde ik een echte mediterrane sfeer. Hier proef je ‘het relaxte zuiden’. Het is ook de plek waar de boot naar het bloemeneiland Mainau vertrekt. De goed bewaard gebleven historische binnenstad vraagt om een leuke stadswandeling door de kronkelige straatjes.

Konstanz

Hotel 47°

Hotel 47°, waar wij slapen, ligt aan de rivier de Seerhein, die uitkomt in het Bodenmeer. Als je de rivierkust volgt (een gezellige boulevard waar iedereen samenkomt) kom je binnen 10 minuutjes bij de Bodensee uit. Vijf minuutjes verder en je staat in de oude binnenstad. Het restaurant Friedrichs, dat bij het hotel hoort, heeft een terras dat over de rivier en de boulevard uitkijkt. Je kunt er heerlijk eten.

Het is handig dat station Konstanz-Petershausen op 500 meter van Hotel 47° ligt en het centraal station van Konstanz is te voet in 25 minuten te bereiken.

Hotel 47° boeken via booking.com.

Restaurant Friedrichs Konstanz

Hotel 47°

zonsondergang Konstanz

Baden-Württemberg

Baden-Württemberg is een plek in Duitsland waar voor de Nederlandse vakantieganger nog veel te ontdekken valt. Inspanning en ontspanning gaan hier geweldig samen. Bijvoorbeeld: Een stevige wandeling over de Remstalweg, gevolgd door een luie avond op een mooi terras en genieten van de traditionele keuken en een goed biertje, of wijnwandelen over een Weinwanderweg in Stuttgart en genieten van de lokale wijnen. Of , zoals in dit blog beschreven, een bezoek aan kasteelruïne Hohentwiel en daarna onbeschrijfelijk lekker eten van producten uit de streek. Maar ook kanoën, suppen, museumbezoek, rondvaarten, zwemmen, thermale bronnen, luxe spa’s en winkelen in leuke boetiekjes. Ik had al aardig wat voorwerk gedaan voor deze trip naar Baden-Württemberg, maar er is eerlijk gezegd te veel om op te noemen. Je moet het zelf maar komen ervaren in de deelstaat waar het tempo een tandje lager ligt en duurzaamheid de sleutel is: “Het Relaxte Zuiden”.

De video die we maakten van ons verblijf in Baden-Württemberg geeft een aardige impressie:

flavicon wandelvrouw

Dit artikel maakt uit van de campagne ‘Het relaxte Zuiden’ en wordt gedaan in samenwerking met Baden Württemberg Tourismus MarketingStuttgart Marketing en Tourist Board Lake Constance. De samenwerking heeft geen invloed op mijn bevindingen in deze blog.