Ik kreeg vanochtend tijdens het wandelen zomaar zin om het hardlopen weer op te pakken. Vanavond maar een rondje doen, om te kijken hoe ik er voor sta na 6 weken zomerstop. Het bracht mij wel op de vraag wat beter is: wandelen of hardlopen? Ik ga het hieronder op een rijtje zetten maar verklap je alvast de uitslag. Voor mij geldt dat wandelen en hardlopen heel goed samen kunnen gaan.

Afvallen

In de keuze tussen hardlopen en wandelen is afvallen voor mij wel een belangrijk item. Wandelaars verbranden in dezelfde tijd duidelijk minder calorieën dan hardlopers. Een uurtje wandelen à 5 km per uur verbrandt ongeveer 300 kilocalorieën. Met mijn hardlooptempo, joggen is een beter woord, van 8 kilometer per uur is dat rond de 600 kilocalorieën. Als je 10 km per uur gaat zit je zo op de 800 kilocalorieën. Maar als we uitrekenen hoeveel calorieën je verbrandt per kilometer zijn de verschillen ineens heel veel kleiner. Elke kilometer verbrand je ongeveer evenveel calorieën, of je die nu wandelend of hardlopend aflegt.

Wandelen kost alleen veel meer tijd. Dat is dan weer handig voor de vetverbranding. Zowel bij het wandelen als bij het hardlopen ga je gemiddeld pas na een half uur vet verbranden. Daarvoor wordt eerst je suikermetabolisme aangesproken. Meer dan een half uur wandelen is easy, langer dan een half uur hardlopen vergt wel wat training en doorzettingsvermogen.

Studies tonen wel aan dat zelfs wanneer hardlopers en wandelaars evenveel calorieën verbranden, lopers toch vaak slanker zijn. Waarom dat zo is blijft nog onduidelijk, al suggereert recent onderzoek dat hardlopen de aanmaak van peptide YY, een hormoon dat de eetlust onderdrukt, stimuleert en dus honger stilt. Ik denk zelf dat de oorzaak ligt aan het feit dat hardlopers van oorsprong het slanke type mensen zijn. Want zeg nou zelf, als genetisch bepaald forser mens is hardlopen je minder op het lijf geschreven en dan heb ik het nog niet eens over het dragen van de strakke kleding die er tegenwoordig bij lijkt te horen.

Efficiënte tijdsbesteding

De efficiëntie van het hardlopen is natuurlijk wel een enorm pluspunt. Na een half uurtje hardlopen kun je echt tevreden thuiskomen met het gevoel dat je goed en intensief gesport hebt. En dat is ook zo. Een half uur rennen geeft mij veel meer voldoening dan een half uur wandelen.

Gezondheidsvoordelen

Regelmatige aërobe of cardiotraining zorgt voor lijst aan gezondheidsvoordelen. De voordelen van wandelen en lopen overlappen grotendeels. Toch scoort wandelen volgens onderzoek net iets beter op het vlak van hartgezondheid. Voldoende sporten (zoals lopen, snel of langzamer maakt niet uit) versterkt het immuunsysteem. Daarnaast genieten zowel wandelaars als hardlopers van een betere nachtrust en hebben ze minder last van stress. De positieve uitwerking van hardlopen op het voorkomen van depressies wordt steeds meer onderkend. Maar hetzelfde effect lijkt wandelen ook te hebben, volgens recent onderzoek.

Gevoel van fitheid

Als ik echt voldoende kilometers hardlopend maak merk ik dat mijn conditie voorruit gaat en voel ik me ook fitter. Die ervaring heb ik niet bij het wandelen. Al zal dat bij iedereen anders zijn. Mijn basisconditie is natuurlijk al aardig op orde. Door het hardlopen gaat ook de spieropbouw sneller, wat weer handig is om je basismetabolisme te verhogen. Met hardlopen ga je een stap verder in fitheid. Nog fitter word ik van intervaltraining. Daarvan merk ik echt dat ik stappen vooruit ga. Jammer dat ik daar minder zin in heb. Eigenlijk bijna nooit. Broertje dood, zeg maar.

Risico’s

Het wordt afgeraden om elke dag te rennen. Het lichaam moet herstellen. Daaruit blijkt al dat het hardlopen niet zonder risico’s is. Het moet zorgvuldig opgebouwd worden. De kans op blessures neemt toe naarmate de snelheid toeneemt. Omdat het hardlopen, in tegenstelling tot het wandelen, een zweeffase heeft is het vele malen meer belastend. Je komt met een schok neer en je lichaam moet dat opvangen. De lijst met veel voorkomende blessures door het hardlopen is veel groter dan die van het wandelen.

Gemak

Hardlopen moet je beter plannen. Wandelen kan altijd maar hardlopen na het eten of vlak voor het slapen gaan is toch echt af te raden. Je zegt sneller: “We gaan even een rondje om.” Schoenen aan en GO. Terwijl als je gaat hardlopen je eerst van alles moet doen; uitkleden, sport BH aan, sportbroek, shirtje en misschien een jasje. De goede keuzes maken anders heb je onderweg overbodige en hinderlijke kleding of blijkt die ‘koude start’ toch wel erg koud te blijven. Terwijl je met het wandelen sneller even je te veel aan kleding om je middel bindt of in je rugzak stopt of die handschoenen uit je jaszak vist. Een paar makkelijke wandelschoenen voor het blokje om heeft iedereen wel in de kast terwijl het met hardloopschoenen toch echt wel wat nauwer kijkt.

Kosten

Dat brengt ons bij de kosten. Volgens mij ontlopen die elkaar niet zoveel. Natuurlijk kun je wandelen in je alledaagse kleding. Maar echt, het is zoveel fijner als je lange wandelingen gaat maken dat in een comfortabele en sneldrogende broek te doen, samen met de juiste lagen speciaal voor het wandelen gemaakte bovenkleding. De juiste sokken dragen is ook belangrijk. Afgestemde kleding is dus belangrijk in beide disciplines. De meeste wandelschoenen zijn misschien net iets duurder dan hardloopschoenen, al zijn beide natuurlijk in allerlei prijsklassen te vinden. Beide gaan ook gemiddeld zo’n 800 kilometer mee (zeggen ze) en dat bereik je sneller als je hard loopt. Dat dan weer wel.

flavicon wandelvrouw

Zoek jij een goede basis om gewicht te verliezen?

FitChef helpt mensen die gezonder willen leven en er beter uit willen zien: fitter en strakker, met meer spieren en minder vet. Fitchef schreef 2 kookboeken die jou laten zien hoe je gezonder kunt eten. De recepten zijn bedoeld voor iedereen die op zijn voeding let, niet urenlang in de keuken wil staan, maar toch lekker en gevarieerd wil eten.