Drenthe heeft eindeloze wandelmogelijkheden. Het is er nog heerlijk rustig en weids. Heide, bos, weiden, beekdalen, grafheuvels, zand, schapen en hunebedden, het zijn maar enkele van de ingrediënten die je op een wandeltocht in Drenthe kunt tegenkomen. Geen wonder dat de Drentse etappes van het Pieterpad vaak geroemd worden.

Dit zijn de lange afstandswandelingen in

Drenthe:

Het Drenthepad

Streekpad 6
324 km – 18 etappes
Provincie: Drenthe

Het Drenthepad is een rondwandeling van 324 kilometer en start en eindigt in Beilen. Het loopt in 18 etappes langs de mooiste plekken in Drenthe en doet zelfs nog even Friesland en Groningen aan. Het Drenthepad is wandelen over het voormalige Domelapad, over landgoederen, langs grafheuvels, hunebedden en door mooie natuur waar je nog rust en ruimte vindt.

Meer info over het Drenthepad

Het Pieterpad

LAW 9
• Pieterpad deel 1: 235 km – Van Pieterburen naar Vorden
• Pieterpad deel 2: 257 km – Van Vorden naar Maastricht
Provincies: Groningen, Drenthe Overijssel/ Gelderland, Limburg

De bekendste van alle lange afstandspaden in Nederland is met afstand het Pieterpad. Wie kent het niet? Het is een bijna 500 km lang wandelpad dat onderverdeeld is in 26 etappes. Het ontleent zijn naam aan de start- en finishplaatsen: het loopt namelijk van Pieterburen in Groningen tot de Sint Pietersberg in Limburg.

Op deel een wandel je vanuit Groningen en de Hondsrug naar het Drents Plateau met heidevelden, hunebedden, esdorpen en het dal van de Drentse Aa. Na de voormalige hoogvenen rond Coevorden volgt de route een stuk van de Overijsselse Vecht. Wandelend door bossen en over de heide van de Sallandse Heuvelrug bereik je uiteindelijk de Graafschap waar de aansluiting is op deel 2 van het Pieterpad.

Deel twee van het Pieterpad begint in Vorden. Vervolgens wandel je langs houtrijke landschappen met beken en hier en daar een boerderij. Hier ervaar je de overgang van het heuvellandschap naar het dal van de Rijn. Verderop gaat de route weer omhoog richting het Rijk van Nijmegen. Treed vanaf daar in de voetsporen van de bedevaartgangers en wandel langs de Maas naar het Zuid-Limburgse heuvellandschap. De route eindigt op de Sint-Pietersberg in Maastricht.

Meer info over het Pieterpad, deel 1

Meer info over het Pieterpad, deel 2

Het Roots Natuurpad

459 km, 32 etappes. Van Delfzijl tot Goirle
Provincies: Groningen, Drenthe Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant

Net zoals het Pieterpad begint ook het Roots Natuurpad in de provincie Groningen. Het is het langste lange afstandswandelpad van Nederland, maar is vreemd genoeg minder bekend dan veel andere lange afstandswandelingen. Dat is onterecht. Het biedt namelijk 459 km wandelen over onverharde paden en trage wegen en gaat dwars door 3 Nationale Parken. Asfalt wordt zoveel mogelijk vermeden. Het Roots Natuurpad is een initiatief van Roots magazine. Het gaat dwars door Nederland, bestaat uit 32 etappes en doet 5 provincies aan. He Roots Natuurpad loopt van Groningen tot de grens van Noord-Brabant met België. Het pad is gemarkeerd met paaltjes. Wel is het handig om de gids met beschrijving en routekaarten erbij te houden of je dagwandeling uit te printen van RouteYou.

Meer info over het Roots Natuurpad

Het Groot-Frieslandpad

LAW 14
362 km – 23 etappes – Van Bergen aan Zee naar Opsterland
Provincies: Noord-Holland, Friesland, Drenthe, Groningen

Het Groot Frieslandpad komt met drie etappes door de kop van Drenthe en doet o.a. de plaatsen Norg, Tynaarlo en Annen aan. Friesland bestond ooit uit zeven zeelanden. Dat gegeven inspireerde Martien Veth tot het uitstippelen van het Groot-Frieslandpad: van de Noordzeekust tot over de Duitse grens. Het Groot-Frieslandpad is 362 km lang en heeft 12 etappes. Deze LAW start in de mooie kustplaats Bergen aan Zee, doorkruist Noord-Holland, Friesland, Drenthe en Groningen en eindigt in Opsterland, over de grens in Duitsland. Het Groot-Frieslandpad is in 2017 uitgeroepen tot wandelroute van het jaar.

Meer info over het Groot-Frieslandpad

Het Westerborkpad

LAW 1
342 km – 29 etappes – Van Amsterdam naar Kamp Westerbork
Provincies: Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Drenthe

Het Westerborkpad start in Amsterdam bij de Hollandsche Schouwburg, tijdens de oorlog de verzamelplaats voor Joden in Amsterdam die weggevoerd werden. Kamp Westerbork is het eindpunt van het Westerborkpad. In het museum zijn de namen van meer dan honderduizend slachtoffers geprojecteerd. Een 340 km lang wandelpad dat je langs een indrukwekkende geschiedenis voert. Op de wit-rode markering van het Westerborkpad is een stukje prikkeldraad getekend. De route is, in tegenstelling tot de andere lange-afstand-wandelpaden in Nederland, slechts in één richting gemarkeerd. Dit met de gedachte dat de mensen die in de oorlog naar Westerbork moesten, ook maar in één richting gingen.

Meer info over het Westerborkpad

Het Maarten van Rossumpad 

LAW 4
384 km – 24 etappes – Van ’s Hertogenbosch naar Steenwijk
Provincies: Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel, Drenthe

Het Maarten van Rossumpad begint in ’s Hertogenbosch en eindigt 384 kilometer later in Steenwijk. Het lange-afstand-wandelpad loopt door 5 provincies: Noord-Brabant, Utrecht, Gelderland, Drenthe en Overijssel. Kenmerk van de route zijn de rivierdorpen en kastelen onderweg. Daaronder zijn ook de kastelen en huizen die verbonden zijn aan Maarten van Rossum, een krijgsheer die leefde van ca 1478 tot 1555 en naamgever is van het pad. Naast burchten en kastelen valt er veel meer te zien. De route gaat ook door vele fraaie natuurgebieden.

Meer info over het Maarten van Rossumpad

Het Noaberpad

LAW 10
415 km – 27 etappes – Van Bad-Nieuweschans naar Kleve
Provincies: Groningen, Drenthe, Overijssel Gelderland

Het Noaberpad is een 415 km lang Nederlands-Duits lange-afstand-wandelpad dat van Bad Nieuweschans in Groningen naar Kleef in Duitsland loopt. Het volgt de grens van Duitsland met onze provincies Groningen, Drenthe Overijssel en Gelderland. Het Noaberpad leent haar naam aan ‘noaber’ wat Twents voor buren is. Het pad is zoals alle LAW’s zowel in noordelijke als zuidelijke richting te lopen.

Meer info over het Noaberpad