De bekendste lange afstandswandeling van Nederland start in Groningen. Maar de provincie Groningen heeft meer te bieden aan diegenen die meerdaags hun benen willen strekken. Ook het Jacopspad en natuurlijk het derde deel van de kustroute loopt hier. Er is ook een nieuw pad bijgekomen; het Groninger borgenpad. Genoeg te beleven dus.

Klik hier voor alle LAW’s van Nederland
Klik hier voor alle streekpaden van Nederland

Dit zijn de lange afstandswandelingen in

Groningen:

Het Pieterpad

LAW 9
• Pieterpad deel 1: 235 km – Van Pieterburen naar Vorden
• Pieterpad deel 2: 257 km – Van Vorden naar Maastricht
Provincies: Groningen, Drenthe Overijssel/ Gelderland, Limburg

De bekendste van alle lange afstandswandelingen in Nederland is met afstand het Pieterpad. Wie kent het niet? Het is een bijna 500 km lang wandelpad dat onderverdeeld is in 26 etappes. Het ontleent zijn naam aan de start- en finishplaatsen: het loopt namelijk van Pieterburen in Groningen tot de Sint Pietersberg in Limburg.

Op deel een wandel je vanuit Groningen en de Hondsrug naar het Drents Plateau met heidevelden, hunebedden, esdorpen en het dal van de Drentse Aa. Na de voormalige hoogvenen rond Coevorden volgt de route een stuk van de Overijsselse Vecht. Wandelend door bossen en over de heide van de Sallandse Heuvelrug bereik je uiteindelijk de Graafschap waar de aansluiting is op deel 2 van het Pieterpad.

Deel twee van het Pieterpad begint in Vorden. Vervolgens wandel je langs houtrijke landschappen met beken en hier en daar een boerderij. Hier ervaar je de overgang van het heuvellandschap naar het dal van de Rijn. Verderop gaat de route weer omhoog richting het Rijk van Nijmegen. Treed vanaf daar in de voetsporen van de bedevaartgangers en wandel langs de Maas naar het Zuid-Limburgse heuvellandschap. De route eindigt op de Sint-Pietersberg in Maastricht.

Meer info over het Pieterpad, deel 1

Meer info over het Pieterpad, deel 2

Het Pronkjewailpad

• Noordroute: 250 km – Van Groningen naar Groningen – 13 etappes
• Zuidroute: 350 km – Van Groningen naar Groningen – 18 etappes
Provincie: Groningen

Op het Pronkjewailpad beleef je gastvrijheid en ontmoet je Groningen en de Groningers. Op elke route zijn er stempelposten en zo kom je op de bijzonderste plekken en ontmoet je de leukste mensen.  Je komt terug met een rugzak aan verhalen en belevenissen.  Je kunt je inschrijven voor één of beide routes via www.pronkjewailpad.nl. Daar kun je de routes uitprinten of GPX bestanden downloaden. Er is ook een app. Je kunt de route in een eigen tempo lopen en opknippen in kortere etappes. Voor de echte bikkels die de route in een seizoen uitlopen (tussen 4 april en 31 oktober) is er een verrassing tijdens het jaarlijkse slotevenement.

Meer info over het Pronkjewailpad

Geen gids verkrijgbaar

Het Groninger Borgenpad

Lange route: van Nuis naar Wedde of van Wedde naar Nuis – 240 km – 20 etappes

Ook losse rondwandelingen

Provincie: Groningen

De lange afstandswandeling gaat langs alle Groninger Borgen en/of de overblijfselen ervan. Met deze wandelroutes wordt aandacht gevraagd voor het cultuurhistorisch thema van de Groninger borgen. Je leest er meer over op de website van het Groninger borgenpad. Daar kun je ook de routebeschrijvingen en kaarten downloaden. De lange wandelroute is ongeveel 240 km en kan uitgebreid worden met 45 km naar de Schierstins in Veenwouden. De rondwandelingen variëren in lengte van 11 tot 15 km.

 

Meer info over het Groninger borgenpad

Geen gids verkrijgbaar

Het Roots Natuurpad

459 km, 32 etappes. Van Delfzijl tot Goirle
Provincies: Groningen, Drenthe Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant

Net zoals het Pieterpad begint ook het Roots Natuurpad in de provincie Groningen. Het is het langste lange afstandswandelpad van Nederland, maar is vreemd genoeg minder bekend dan veel andere lange afstandswandelingen. Dat is onterecht. Het biedt namelijk 459 km wandelen over onverharde paden en trage wegen en gaat dwars door 3 Nationale Parken. Asfalt wordt zoveel mogelijk vermeden. Het Roots Natuurpad is een initiatief van Roots magazine. Het gaat dwars door Nederland, bestaat uit 32 etappes en doet 5 provincies aan. He Roots Natuurpad loopt van Groningen tot de grens van Noord-Brabant met België. Het pad is gemarkeerd met paaltjes. Wel is het handig om de gids met beschrijving en routekaarten erbij te houden of je dagwandeling uit te printen van RouteYou.

Meer info over het Roots Natuurpad

Jacopspad

Van Uithuizen naar Hasselt
Provincies: Groningen, Drenthe, Overijssel

Het Jacopspad vormt samen met het Jabikspaad de meest noordelijke aansluiting vanuit Nederland op de Camino de Santiago, de route die naar de bedevaart plek Santiago de Compostela leidt. Het Jacobspad is wandel- en fietspad. Het loopt vanaf de Jacobus de Meerderekerk in Uithuizen naar Hasselt in de kop van Overijssel. Daar komt ook het Friese Jabikspaad (fries voor Jacobuspad) aan. Daar pak je de doorgaande route op, om vervolgens via Deventer, Nijmegen en Maastricht aan te sluiten op andere Europese pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.
Het pad gaat zo veel mogelijk van kerk naar kerk en loopt van Uithuizen via onder andere Ten Boer, Thesinge, Groningen, Norg, Vries, Rolde, Westerbork en Ruinen naar Hasselt. De route is in twee richtingen beschreven in een gids. De route is volledig bewegwijzerd en geschikt voor zowel wandelaars als fietsers.

Meer info over het Jacopspad

Het Noaberpad

LAW 10
415 km – 27 etappes – Van Bad-Nieuweschans naar Kleve
Provincies: Groningen, Drenthe, Overijssel Gelderland

Het Noaberpad is een 415 km lang Nederlands-Duits lange-afstand-wandelpad dat van Bad Nieuweschans in Groningen naar Kleef in Duitsland loopt. Het volgt de grens van Duitsland met onze provincies Groningen, Drenthe Overijssel en Gelderland. Het Noaberpad leent haar naam aan ‘noaber’ wat Twents voor buren is. Het pad is zoals alle LAW’s zowel in noordelijke als zuidelijke richting te lopen.

Meer info over het Noaberpad

De Kustroute deel 3 

LAW 5-3
268 km – 17 etappes – van Stavoren naar Bad-Nieuweschans
Provincies: Friesland, Groningen

Het laatste deel van het Nederlands Kustpad gaat door Friesland en Groningen en maakt deel uit van het wandelnetwerk Waddenwandelen, dat sinds 2013 een nieuw wandelnetwerk vormt langs de Waddenkust. Het Nederlands Kustpad eindigt net over de grens in Duitsland. Samen met deel 1 (Zeeland) en deel 2 (Zuid- en Noord-Holland) vormt het een prachtige uitdaging, van in totaal 725 km, voor de lange afstand wandelaar.

Meer info over het derde deel van het Nederlands Kustpad

WaddenWandelen

Streekpad 4
300 km – 6 wandellussen
Provincies: Noord-Holland, Friesland, Groningen

Streekpad WaddenWandelen bestrijkt met ruim 300 kilometer aan routes (incl. drie complete dagroutes op Texel) de Waddeneilanden. Geweldig om zo ons Waddengebied te ontdekken. De wandellussen beginnen en eindigen steeds bij de veerboot. Dit streekpad maakt integraal deel uit van het knooppuntennetwerk en bestaat uit zes wandellussen op de eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en het Duitse eiland Borkum.

Meer info over WaddenWandelen

Het Clearcamppad

75 km – knooppuntenroute
Provincies: Friesland, Groningen

Wil je pelgrimeren in Noord-Nederland, dan is er ook het Clearcamppad. De route is vernoemd naar het klooster Claercamp (1165-1580), eens het eerste en grootste cisterciënzer klooster in het noorden van het land.

Het Claercamppad is een en wandelroute van St. Jacobiparochie (Noord-Friesland) via Rinsumageast  (waar eens het klooster stond) naar Zoutkamp (Groningen) van 75 km. De route sluit aan op de pelgrimsroute Jabikspaad in St. Jacobiparochie en op het Bonifatiuskloosterpad. Kaart en routebeschrijving via de link hieronder.

Meer over het Clearcamppad

Geen gids beschikbaar

Verder in Groningen:

Naar de Startpagina: Wandelen in Groningen