Limburg is zo mooi! Ik kom er veel te weinig. Wat zou het leuk zijn om hier een lange afstandswandeling te doen. Ik heb nog steeds de rondwandeling van 277 km rond Zuid-Limburg uit het gidsje Grensoverschrijdend wandelplezier op mijn to-do lijstje staan en het Pieterpad, dat hier eindigt moet ik ook nog uitlopen. Genoeg te doen dus.

Dit zijn de lange afstandswandelingen in

Limburg:

De Dutch Mountain Trail

4-5 etappes – 101 km – 7 bergtoppen
Province: Limburg

De Dutch Mountain Trail is een 101 km lange wandeling die 7 summits met elkaar verbind. De route die 2020 ontwikkeld werd ter ere van Dutch Mountain Film Festival, werd al snel een echte knaller met een grote schare fans en een eigen Facebookgroep. De tocht wordt gekenmerkt als de zwaarste van ons land. Het voert je over 7 toppen, waaronder de hoogste van Nederland. Er zitten soms echte kuitenbijtertjes bij. Vooral de laatste, d’Observant in Maastricht is een lastige. Dat is echt klimmen met handen en voeten en uitglijden als het nat is. De route heeft geen routemarkering. Je vindt je weg met de wandelgids of GPX-track. Beide vind je via onderstaande link.

Meer info over de Dutch Mountain Trail

Een wandeling rondom Zuid-Limburg

277 km – 11 etappes
Provincie: Limburg
Landen: België, Duitsland, Nederland

Niet door het bekende en drukke deel van Limburg maar juist daarbuiten loopt deze route die beschreven staat in een wandelgids. De maker, Alex Buis heeft juist gezocht naar een route door ingeslapen dorpjes waar de bevolking nog opkijkt als een toerist aan de toog verschijnt. Zorgvuldig vermijdt hij in deze gids de platgetreden wandelpaden van ons toeristische Limburg.

Het is een op en top internationale wandeling waarbij alle begin- en eindpunten rechtstreeks met de bus of met de trein vanuit Zuid-Limburg bereikbaar zijn. Deze route heeft de Wandeltrofee 2018 gewonnen.

Het Pieterpad

LAW 9
• Pieterpad deel 1: 235 km – Van Pieterburen naar Vorden
• Pieterpad deel 2: 257 km – Van Vorden naar Maastricht
Provincies: Groningen, Drenthe Overijssel/ Gelderland, Limburg

De bekendste van alle lange afstandspaden in Nederland is met afstand het Pieterpad. Wie kent het niet? Het is een bijna 500 km lang wandelpad dat onderverdeeld is in 26 etappes. Het ontleent zijn naam aan de start- en finishplaatsen: het loopt namelijk van Pieterburen in Groningen tot de Sint Pietersberg in Limburg.

Op deel een wandel je vanuit Groningen en de Hondsrug naar het Drents Plateau met heidevelden, hunebedden, esdorpen en het dal van de Drentse Aa. Na de voormalige hoogvenen rond Coevorden volgt de route een stuk van de Overijsselse Vecht. Wandelend door bossen en over de heide van de Sallandse Heuvelrug bereik je uiteindelijk de Graafschap waar de aansluiting is op deel 2 van het Pieterpad.

Deel twee van het Pieterpad begint in Vorden. Vervolgens wandel je langs houtrijke landschappen met beken en hier en daar een boerderij. Hier ervaar je de overgang van het heuvellandschap naar het dal van de Rijn. Verderop gaat de route weer omhoog richting het Rijk van Nijmegen. Treed vanaf daar in de voetsporen van de bedevaartgangers en wandel langs de Maas naar het Zuid-Limburgse heuvellandschap. De route eindigt op de Sint-Pietersberg in Maastricht.

Meer info over het Pieterpad, deel 1

Meer info over het Pieterpad, deel 2

Het Pelgrimspad

LAW 7
• Pelgrimspad deel 1: 199 km – Van Amsterdam naar ‘s-Hertogenbosch
• Pelgrimspad deel 2: 267 km – Van ’s-Hertogenbosch naar Visé (België)
Provincies: Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Limburg

Het Pelgrimspad is een lange-afstand-wandelpad bestaande uit twee delen. Deel 1 loopt van Amsterdam naar ‘s-Hertogenbosch en heeft een lengte van 199 kilometer. Deel twee heeft een lengte van 267 kilometer en loopt van ‘s-Hertogenbosch naar Wezet in België. Het pad is in beide richtingen met wit-rode tekens gemarkeerd en in twee gidsjes beschreven.
De naam van dit pad verwijst naar de oude pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Je kunt hiermee ook de aansluiting vinden met deze historische route. De route zelf is niet een gereconstrueerde oude pelgrimsroute, voert echter wel langs een aantal (kleinere) bedevaartsplaatsen en andere plaatsen van religieus belang in Brabant en Limburg.

Meer info over het Pelgrimspad deel 1

Meer info over het pelgrimspad deel 2

Het Maas-Niederrheinpad

Streekpad 10
342 km – 23 etappes
Provincie: Limburg

In het rijtje van lange afstandswandelingen in Limburg mag het Maas-Niederrheinpad niet ontbreken. Op de grens van Limburg en Nordrhein Westfalen ligt een streek waar het heerlijk wandelen is. Hier loopt het Maas-Niederrheinpad. De lengte van het pad is 342 km, waarvan 151 km in Duitsland. Natuurgebieden als de Jansberg, de Hamert en de Meinweg maken er deel van uit. De afwisseling van rivierenlandschap en heide, van meanderende beken, venen en vennen en uitgestrekte bossen maken het gebied uniek.

Meer info over het derde deel van het Maas-Niederrheinpad

Het Grenslandpad 

LAW 11
372 km – 27 etappes – Van Sluis naar Thorn
Provincies: Zeeland, Noord-Brabant, Limburg

Langs de grens in het zuiden van Nederland loopt het Grenslandpad, een lange afstand wandeling van Sluis in Zeeland, via Noord-Brabant naar Thorn in Limburg. Het vernieuwde Grenslandpad loopt langs de grillige grenslijn met België en steekt deze diverse malen over. De meeste tijd wandel je in Nederland, maar soms zie je aan de huizen dat je de grens bent overgestoken en in België loopt.

Meer info over het Grenslandpad

Het Hertogenpad

LAW 13
238 km – 12 etappes – Van Breda naar Roermond
Provincies: Noord-Brabant, Limburg

Het lange-afstand-wandelpad Hertogenpad start in Breda en eindigt 238 km later in Roermond. Een mooie combinatie van natuur, cultuur en Brabantse gezelligheid. Je wandelt langs gastvrije Brabantse dorpjes, stuifzand en veenmoerassen, over paarse heidevelden en soms drassige knuppelpaden. Een aaneenschakeling van schitterende natuurgebieden zoals de Dorst, de Loonse en Drunense Duinen, Maashorst, de Groote Peel en het Leudal.

Meer info over het Hertogenpad

Het Krijtlandpad

Streekpad 7
90 km – 6 etappes
Provincie: Limburg

Het Krijtlandpad is een streekpad in het uiterste zuiden van Limburg. Het pad loopt van Maastricht naar Vaals en terug, met een lengte van 90 kilometer. Er is voorzien in een verbindingsroute tussen Slenaken en Gulpen. Met behulp van de verbinding kan de route tot ongeveer de helft ingekort worden.
Het Krijtlandpad is een on-Nederlands Wandelparadijs. Het biedt alles wat het Zuid-Limburgse Heuvelland zo aantrekkelijk maakt: heuvels, dalen, het krijt van het Mergellandplateau, water, weiland, bos en wijngaard. Maar ook kapelletjes, vakwerkhuizen, gastvrije pensions, vlaaien en bier. Het is een fysiek uitdagende route, met klimmen en dalen, maar ook met genoeg bankjes, cafés en terrassen om het lekker rustig aan te doen. Het Krijtlandpad is een van de mooiste streekpaden van Nederland.

Meer info over deel 1 van het Krijtlandpad