Welkom in de fascinerende, en o zo dure wereld van het ultra lichtgewicht hiken. Dat is wat ik steeds denk als ik met het onderwerp bezig ben. Over twee maanden ga ik de Walk of Wisdom lopen en ik wil dat doen met volledige bepakking, dus tentje en slaapspullen mee. Ik wil dat om mij ook voor te bereiden op langere trektochten, waar niet om de paar kilometer een B&B langs de route ligt. De hele uitrusting moet nog aangeschaft worden, dus ik ben me aan het oriënteren.

lichtgewicht hiken 1

 

Een mooie inkijk in de wereld van het ultra light hiken was de presentatie van Marianne van Ginhoven van de Rugzaklopers, tijdens de Fiets en Wandelbeurs 2016. Zij vertelde een duidelijk verhaal en alle lichtgewicht spullen gingen even de zaal door zodat we konden voelen en ons konden verbazen over het materiaal en het gewicht.

 

Ultra light hiken

Ik wil op pad met een rugzak die gevuld niet meer dan 12 kilo weegt. Dat is voor mij het absolute maximum. Dus met eten en drinken erbij. De hardcore ultra light hikers rekenen anders; zij gaan uit van een basis gewicht. Dat is het gewicht wat je meedraagt zonder voedsel, water en brandstof. Met andere woorden je basisuitrusting; deze is bijna altijd gelijk, of je nu een weekend of een week weg gaat. De traditionele rugzakloper heeft een basisgewicht van om en nabij de 18 kilo. De lichtgewicht backpacker heeft 10 kilo of minder. Dan is er ook nog de ultra lichtgewicht loper; deze heeft een basisgewicht van 5 kilo of minder. De subultra lichtgewicht rugzakloper heeft een basisgewicht van 2,5 kilo of minder. Maar bij die laatste kan ik me niets meer voorstellen; mijn handtas is al zwaarder.

 

3-4-3 systeem

Ik wil dus een lichtgewicht rugzakloper worden. Maar hoe bereik ik dat? Daarvoor heeft Jorgen Johansson het 3-4-3 systeem uitgevonden. Hij vertelt erover in dit filmpje. Het 3-4-3 (3 voor 3) systeem houdt in dat de drie zwaarste onderdelen van je uitrusting ieder niet meer dan 1 kilo mogen wegen. Dan hebben we het over de tent, het slaapsysteem (matje en slaapzak) en de rugzak zelf. Samen mogen ze 3 kilo wegen. Dus als je op de een wat bespaart kun je wat zwaarder bij de ander. Dit levert een enorme besparing op ten opzichte van een traditionele rugzakloper. Ga maar na: een normale tent, rugzak en slaapsysteem wegen ieder zo rond de 3 kilo. Dat is samen 9 kilo. Ga je terug naar 1 kilo per stuk loop je ineens 6 kilo minder te sjouwen. Dat levert veel meer op dan de steel van je tandenbostel afzagen.

 

De tent

Maar hoe krijg je het nu voor elkaar om de grote drie terug te brengen naar 1 kilo per stuk. Voor de tent vind ik dat het minst moeilijk. Er is best een grote verscheidenheid aan lichtgewicht tentjes te vinden. Het hangt van je persoonlijke voorkeur af waar je voor kiest. Het kunnen enkeldaks en dubbeldaks tentjes zijn. Anders gezegd: met of zonder binnentent. Met binnentent is comfortabeler en stormvaster. Zonder is natuurlijk lichter, maar je kunt veel meer last hebben van condens omdat die direct op de binnenkant van het tentdoek neerslaat. Wil je nog lichter dan kun je in plaats van een tent ook een tarp meenemen. Dat is een stuk zeildoek die je over twee stokken in de grond spant tot een tentdak. Maar dat moet je echt willen, het is aan alle kanten open. Slaap je in vliegengebied dan zul je toch iets van een binnentent onder je tarp moeten zetten.

Lichtgewicht is echt veel duurder dan gewoon. Dat zie je bij de tenten ook. Een eenpersoonstentje kun je al voor 25 euro kopen. De prijs voor een (ultra) lichtgewicht eenpersoonstentje kan wel oplopen tot 650 euro.

lichtgewicht hiken 2          unspecified

 

Het slaapsysteem

Met het slaapsysteem wordt bedoeld een slaapmat en een slaapzak. De tip voor een lichtgewicht slaapmat is om een opblaasbare lichtgewicht mat met de halve lengte van een originele mat te kopen. Alleen je heupen en schouders hoeven immers maar zacht te liggen. Onder je hoofd kun je een rol met kleding in een zak stoppen en onder je onderbenen kan bijvoorbeeld een lege rugzak dienst doen.

Bij het soort slaapzak heb je meerdere keuzes. Lichtgewicht betekent dons of synthetisch. Dons isoleert beter (is warmer), is lichter en geeft minder volume. Nadeel van dons is dat het droog moet blijven. Nat dons droogt slecht, dan is synthetisch materiaal gemakkelijker. Dons is ook duurder. De prijs van een lichtgewicht donzen slaapzak begint zo’n beetje bij 450 euro.

lichtgewicht hiken
mummie slaapzak

Er zijn verschillende vormen van slaapzakken. Je hebt de quilt; een soort deken die vaak aan de onderkant dicht gemaakt is zodat je voeten warm blijven. Er is ook de topbag; een slaapzak waarvan de onderkant niet met dons gevuld is. Het idee erachter is dat daar waar je op het dons ligt, je het dons samendrukt zodat het je niet isoleert, dus kun je het net zo goed weglaten. En dan is er de ‘gewone’ slaapzak. Die kan verschillende vormen hebben. Je hebt de rechthoekige, die meer bewegingsvrijheid biedt en vaak los geritst kan worden zodat het fungeert als een deken. Deze slaapzak heeft meer oppervlakte en is dus zwaarder dan de mummie slaapzak. De mummie slaapzak zit strakker om het lichaam zodat hij beter isoleert.

Een goede lichtgewicht slaapzak is een dure aankoop maar je kunt er veel gewicht en volume mee besparen zonder dat je aan comfort inlevert.

 

De rugzak

Een traditionele trekkersrugzak weegt over het algemeen minimaal 2 kilo en het gewicht kan wel oplopen tot 5 kilo. Daar kan fors op bespaard worden. Maar de traditionele rugzakken zijn niet voor niets zo zwaar. Er zit vaak een stevig frame in wat je help bij het tillen van het gewicht en je rugzak iets van je rug afhoudt waardoor je zweet- en schuurplekken voorkomt. Alle luxe en gemaksdingen kosten gewicht, denk bijvoorbeeld aan extra ritsen voor dubbele vakken. Het materiaal van de traditionele rugzakken is veel sterker. In de lichtgewicht rugzakken kun je echt niet meer dan 12 á 15 kilo tillen, maar dat waren we toch al niet van plan. Je moet de lichtgewicht rugzakken zorgvuldig behandelen en met beleid inpakken omdat ze toch wat instabieler zijn.

Trekkersrugzakken zijn verkrijgbaar vanaf 400 gram, maar daarvoor moet je wel naar Amerika. Niet elke outdoor winkel in Nederland heeft lichtgewicht rugzakken. Die markt begint nu net te komen en echt extreem gaat het nog niet. Een rugzak kopen via internet is toch wat lastig. Een rugzak moet je echt wel voelen.  Dus dat moet ik nog oplossen.

 

En nu

Ik ben nu op zoek naar deze grote drie als start van mijn lichtgewicht rugzaklopers bestaan. Ik moet de juiste keuze nog maken. Het dilemma tussen prijs en gewicht zal daar toch een grote rol bij gaan spelen. De rest van de lichtgewicht bepakking komt later. Hierover meer in een volgend bericht.

 

Kijk voor meer informatie over (ultra) lichtgewicht hiken:

www.rugzaklopers.nl

www.smarterbackpacking.com

www.hiking.be

 

Of lees de blogs van Marianne van Ginhoven over haar reis naar een lichtgewicht rugzak.