OKTOBER 2020

Alles is in voorbereiding om een geheel nieuw streekpad het levenslicht te laten zien. De naam van het nieuwe streekpad? Het gaat de ‘Westfriese Omringdijk’ heten. Ik ben er super enthousiast over, want dit pad loopt door mijn directe wandelomgeving. Sterker nog, het loopt letterlijk langs mijn voordeur. Ik was dan ook aangenaam verrast toen fotograaf Ad Snelderwaard mij benaderde om mee te werken aan een fotoshoot voor dit streekpad. Ja natuurlijk wil ik dat! Lijkt me tof: op de cover van de wandelgids Westfriese Omringdijk.

Fotoshoot

Ik was echt super enthousiast en meteen bereid. Omdat de fotograaf graag een koppeltje wilde fotograferen, moest Hans er ook aan geloven. Één keer werd de fotoshoot afgezegd vanwege donker weer, maar zondag 27 oktober was het zover en gingen we op pad langs wat iconische plekken langs de route.
Ik was verguld dat Ad ook vuurtoren de Ven had uitgezocht om foto’s te maken. Ik wandel hier bijna elke week met Sally en als je goed kijkt, kun je zien dat de grote foto op de homepagina van deze website daar ook genomen is. Ik heb wel iets speciaals met deze vuurtoren.
We maakten ook foto’s bij de Vooroever in Medemblik en natuurlijk bij de Drommedaris in Enkhuizen. Ken je een nog meer iconisch beeld, dan deze toren voor de gids? Ad heeft nog een volgende sessie in zijn hoofd. Hij wil ook nog foto’s van de Omringdijk nabij Schagen maken. Maar dat doen we een volgende keer.

Het streekpad Westfriese Omringdijk

De nieuwe wandelroute komt tot stand door een samenwerking tussen het Recreatieschap West-Friesland en Stichting Wandelnet. Het pad wordt 150 km lang en gaat, zoals de naam al doet vermoeden, over de Westfriese Omringdijk. Deze dijk beschermde de regio West-Friesland eeuwenlang tegen het water.  Nu biedt de dijk vooral weidse vergezichten, zowel over het water als naar de lager gelegen polders in het achterland. De Omringdijk verbindt de VOC-steden Enkhuizen en Hoorn en slingert zich door het platteland, via Alkmaar, Medemblik weer naar Enkhuizen.

Het Recreatieschap West-Friesland is druk bezig met het aanbrengen van een wandelnetwerk door heel West-Friesland. Het streekpad wordt daarin meegenomen. Ik heb de eerste geel-rode markeringen al gezien op de knooppuntenpalen. Vrijwilligers van Wandelnet zullen begin volgend jaar de gehele route markeren.

Het streekpad Westfriese Omringdijk zal naar verwachting maart 2020 officieel worden geopend. Ik kan niet wachten tot de gids uitkomt. 😊

Ouwe Gouwsboom langs nieuw streekpad Westfriese Omringdijk

Op de foto staat de waterpoort ‘De Oude Gouwsboom’, die onderdeel uitmaakt van de verdedigingswerken van Enkhuizen. Het nieuwe streekpad Westfriese Omringdijk zal hier langs lopen. Je ziet ook een rood-witte markering van een Lange Afstands Wandelpad (LAW). Er lopen er hier twee: Het Zuiderzeepad en het Groot Frieslandpad. Ik maakte een begin met het Zuiderzeepad en schreef er een blog over.