Nordic Walking lijkt wel minder populair dan enige jaren geleden. Het aantal cursussen loopt terug en veel minder dan vroeger zie ik mensen met stokken wandelen. Het verbaast mij, want Nordic Walking is een hele effectieve manier om je lijf te trainen en een erg fijne manier van wandelen. Wat zijn nu precies de voordelen? En hoe komt het toch dat zo’n waardevolle manier van lopen aan populariteit inboet?

Zelf heb ik in de voorbereiding op de beklimming van de Kilimanjaro een heel aantal wandelingen met Nordic Walking poles gemaakt. Zo heten de stokken die je gebruikt bij het lopen. Vooraf heb ik extra instructie gehad van een bevoegd trainer, dat is echt handig want het lopen met de poles vergt wel enige techniek.

Drie voordelen

Het bijzondere van het lopen met Nordic Walking poles is dat je sneller loopt maar er minder moe van wordt. Een rare tegenstelling. Het lopen met de stokken vergt ook meer calorieën (zo’n 400 per uur) ten opzichte van sportief wandelen (zo’n 250 per uur). Dat is toch een geweldig argument om met stokken te lopen, zou je denken.

Een ander voordeel is dat je tijdens Nordic Walking behalve je benen ook de arm- en rugspieren traint en de belasting van het hart- en longsysteem neemt toe. Ook is je polsslag tijdens het trainen 10 procent sneller, zodat er sprake is van echte inspanning. Je bent echt aan het trainen. Nordic Walking helpt je daarom ook bij het in conditie blijven en bij het tegengaan of verminderen van chronische aandoeningen, bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, artrose en osteoporose

Het lopen met de poles is ook nog eens minder belastend voor je lijf. De stokken zorgen ervoor dat de knieën veel minder belast worden dan bijvoorbeeld bij het hardlopen. Spieren in de benen, arm en rug worden getraind zonder dat de belasting op gewrichten van rug en benen toeneemt. Als je probleemgebied bij de wervelkolom of bij de gewrichten van heup, knie of enkels ligt, zijn er dus zeker mogelijkheden om de nodige beweging te krijgen.

Drie technieken

Deze wandelsport is geschikt voor iedereen. Je kunt kiezen uit de techniek die bij je past. Voor de sportievelingen is er de hardlooptechniek. Voor mensen die hun conditie willen opvijzelen is er de fitnesstechniek. Als je lichamelijk beperkt bent, kun je de basistechniek gebruiken.

Afname populariteit

Geen berg op zonder mijn stokken
Geen berg op zonder mijn stokken

Dus als je al deze voordelen op een rijtje zet is het voor mij een groot vraagteken waarom de populariteit van het Nordic Walking afneemt. Ikzelf loop nu eigenlijk ook bijna nooit meer met stokken terwijl ik het een hele fijne en waardevolle techniek vind. Waar dat aan ligt? Misschien vind ik het toch een beetje suf staan en als je in een groep loopt ga je te snel en zitten die stokken al snel in de weg. Ik heb wel geleerd dat ik nooit een berg op zal gaan zonder mijn stokken mee te nemen. Weliswaar gebruikt je dan niet de echte Nordic Walking techniek maar de stokken zijn ontzettend handig. Vooral als extra steuntje bij gladde of lastige stukken en helemaal bij het afdalen. Door het gebruiken van de stokken op de juiste manier ontlast je je knieën en ben je minder angstig voor uitglijden of verstappen wat het dalen een stukje gemakkelijker maakt.

Heb jij een idee waarom  #NordicWalking minder beoefend wordt? En of dat terecht is? Laat het hieronder weten. Scroll naar beneden en laat je reactie op deze pagina achter.

flavicon wandelvrouw