De film The Way is mijn inspiratietip voor iedereen die van plan is om ooit nog eens de Camino de Santiago te lopen. Ik vond de DVD in mijn brievenbus nadat ik verteld had over mijn teleurstelling over de film en het boek A walk in the woods. (Dank je, Riet.) De film The Way is prachtig, ook als je helemaal geen wandelaspiraties hebt maar gewoon mooi drama wilt zien, prachtig gefilmd in een schitterende omgeving. De film stamt uit 2010. In de herkansing dus, voor diegenen die hem, net zoals ik, gemist hebben.

Waar gaat het over? Tom Avery, een al wat oudere oogarts uit Californië, krijgt op een dag het bericht dat zijn zoon Daniel is overleden tijdens een storm in de Pyreneeën. Tom heeft geen idee wat Daniel daar moest. Hun relatie was niet al te best. Tom kon nooit veel begrip opbrengen voor de keuze van Daniel om de wereld rond te reizen in plaats van te studeren en zich te settelen. Tom besluit om naar Frankrijk af te reizen om zijn enige zoon op te halen. Daar ontdekt hij dat Daniel was begonnen om de Camino de Santiago te lopen. Deze route, die ook wel het Jacopspad wordt genoemd, is een pelgrimstocht die door Frankrijk en Spanje leidt naar het graf van de apostel Jacobus in Santiago de Compostela in Spanje. Tom besluit om de pelgrimstocht waaraan zijn zoon was begonnen af te maken.

Onderweg ontmoet hij een aantal mensen die hun eigen redenen hebben om het pad te lopen. Op een prachtige integere manier wordt hier vorm aan gegeven. Niet groots en meeslepend en tranen trekkend maar klein en reëel. Een zoektocht van mensen om de kracht te vinden om te verwerken en een beter mens te worden. Af en toe kreeg ik echt een brok in mijn keel. De film is grappig en ontroerend en neemt uitgebreid de tijd voor de personages. Het blijft boeiend tot het einde en is een mooi monument van onthaasting.

theway

Het acteerwerk in deze film is geweldig. Martin Sheen speelt de rol van Tom. Zijn zoon Daniel wordt vertolkt door Emilio Estevez, die ook in het echt de zoon van Sheen is. De familiegelijkenis spat er vanaf. De Nederlander Yorick van Wageningen speelt een prachtige rol als Joost uit Amsterdam. Ook Deborah Kara Unger en John Nesbitt spelen mooie geloofwaardige personages.

De film geeft een leuke doorkijk in wat het lopen van het Jacopspad kan inhouden. Het gaat niet uitgebreid in op de fysieke inspanning en de lichamelijke ongemakken die kunnen optreden maar laat wel zien hoe de dagen van een wandelaar eruit zien. De lange dagen lopen met een volle bepakking en sfeer tijdens de stops en overnachtingen. Hoewel er heel veel in gelopen wordt, blijft de film boeiend. Dat is mede te danken aan het prachtige camerawerk. Tientallen wandelscenes met de lopers op weg en allemaal zijn ze verschillend. Niet alleen in variatie in de cameravoering en mooie landschappen maar ook de sfeer, de stemming en de onderlinge verstandhouding zijn uitstekend in beeld gebracht en houden het fris en boeiend. Voeg daarbij de prachtige muziek en de overtuigende acteerprestaties en ik kan zeggen dat The way een zeer geslaagde film is.

Een echte aanrader dus! Hoewel de Camino de Santiago niet mijn eerste keuze is als het gaat om een lange wandeltocht (te druk en over-geregeld) kreeg ik er toch zin in. Ik kwam door The way helemaal in de goede sfeer. Ik ben benieuwd wat jij er van vindt.

  • Je kunt de DVD van The Way nog steeds voor een klein bedrag kopen via Bol.com.
flavicon wandelvrouw