Met heel veel zorg koos ik twee jaar geleden een lichtgewicht tentje uit. Ik zocht een trekkerstentje, in principe voor mij alleen. Het moest een gebruiksvriendelijk tentje zijn, die goed in mijn rugzak paste, niet te zwaar was en waar ik qua financiën niet meteen helemaal op leegliep. Het werd de MSR Hubba Hubba NX. Ik schreef er dit blog over: Eindelijk een lichtgewicht tent gekozen. Regelmatig wordt me gevraagd hoe de tent bevalt. Hier is dan de langverwachte review.

Algemeen

De MSR Hubba Hubba NX is een fijne allround lichtgewicht tent. Hij is klein en licht genoeg om mee te nemen in de rugzak of op de fiets. Hij is redelijk snel en gemakkelijk op te zetten. De ruimte in de tent is heerlijk voor 1 persoon. Naast het slaapmatje is er meer dan voldoende plek voor de rugzak en andere bagage. Slaap je er met twee personen in dan liggen de matjes (ik heb Exped Synmat UL lichtgewicht slaapmatten) strak naast elkaar en is er bij het hoofd of voeteneinde ruimte voor wat bagage, mits je niet te lang bent natuurlijk. Er is meer ruimte buiten de binnentent, onder de luifels aan beide zijkanten, om de rest van de bagage neer te zetten.

De slaapmatten die ik heb zijn niet meer verkrijgbaar. Ik zag laatst een nog veel lichtere slaapmat. De Therm-A-Rest NeoAir UberLite Regular Slaapmat weegt maar 250 gram en de specificaties zien er ook goed uit. Zou ik een nieuw matje moeten kopen, dan zou ik deze kiezen.

Opzetgemak

Het opzetten van deze tent is niet moeilijk. Het wijst zich eigenlijk vanzelf. Er staan plaatjes van hoe het moet op de tent en in de tentzak. Staan te stuntelen op een volle camping is eigenlijk onmogelijk. Binnentent met grondzeil uitspreiden, tentstokken (die met een elastiek aan elkaar verbonden zijn) aan elkaar klikken, in elke hoek van het grondzeil een uiteinde van de stok prikken, klemmetjes van binnentent aan de stok vastklemmen en de binnentent staat.

Review lichtgewicht tent - MSR Hubba Hubba NX - binnentent

Buitentent over de binnentent gooien. Dit is echt het lastigste deel. Let hier goed op! De binnentent kan verkeerd gedraaid zitten. Dan is het moeilijker om de ingang door te komen. De rode lusjes van de binnentent en buitentent moeten bij elkaar en de grijze lusjes moeten bij elkaar. Het heeft mij even gekost om hier achter te komen. En als je de tent in het donker opzet is het lastig om te zien welke kleur de lusjes hebben. Ook valt de buitentent ‘krap’ over het frame. Daardoor is het prikken van de stok in de oogjes soms wat moeilijk. Het past allemaal net.

Review lichtgewicht tent - MSR Hubba Hubba NX

Rode lusjes bij elkaar.

Review lichtgewicht tent - MSR Hubba Hubba NX

En grijze lusjes bij elkaar.

Ik heb zelf nog geen manier gevonden om de tent ‘droog’ op te zetten als het regent. De binnentent moet eerst staan voordat je de buitentent eroverheen kunt gooien. Als het fors regent is je binnentent dan al flink nat. Het schijnt trouwens wel te kunnen heb ik gelezen, maar mij lijkt het ongelofelijk moeilijk. Je zou dan eerst de buitentent moeten opzetten om vervolgens de binnentent eronder op te zetten. Kruip je er dan in? Hoe maak je hem vast? Hoe dat zou moeten zie ik niet zo voor me. Ik heb het dan ook niet geprobeerd.

Review lichtgewicht tent - MSR Hubba Hubba NX - wandelvrouw

Ontwerp

De tent is zo ontworpen dat je comfortabel rechtop kunt zitten. Door de kruisstok ontstaat er een soort koepeltent met veel bewegingsruimte. Aan beide zijden van de tent is een uitgang met bagageopslagplaats. Handig voor als je met z’n tweetjes bent en om je schoenen buiten te zetten….

Afmetingen

Ik ervaar de MSR Hubba Hubba NX als een paleisje voor mij alleen. Wat een ruimte! Ook is het gemakkelijk bewegen in de tent. Aan- en uitkleden, tent opruimen, het gaat allemaal super gemakkelijk. De binnenmaten zijn: 124 x 213 x 100 cm. Met z’n tweeën is het best krap, maar goed te doen.

MSR Hubba Hubba NX - afmetingen
MSR Hubba Hubba NX - afmetingen

Lichtgewicht tent versus stevigheid

De allereerste keer dat ik de Hubba Hubba samen met een vriendin gebruikte, viel er midden in de nacht een dronken man plat op de tent. Consternatie! Wonderlijk genoeg leek de tent er niets van opgelopen te hebben. Die stond nog fier overeind. De volgende dag bij het inpakken bleken de stokken toch verbogen. Een telefoontje naar Kampeerwereld Hendriks leerde mij dat ik de stokken langs kon brengen en dat ze die konden repareren en vervangen. Top. Het duurde 6 jaar voordat ik de stokken ook echt opstuurde. Het elastiek in de stokken begon toen ook wat slap te worden. Ik kreeg de stokken, inclusief nieuw elastiek en met een vervangen deel, met kerende post terug. Dank, Kampeerwereld, voor de service. 

Review lichtgewicht tent - MSR Hubba Hubba NX - kromme stok

Een kromme stok.

Review lichtgewicht tent - MSR Hubba Hubba NX - kromme stok

De stok blijft sterk en de tent is nog steeds goed op te zetten.

Binnentent

De binnentent is van gaas. Dat is echt fijn om allerlei insecten buiten te houden. Het grondzeil zit aan het gaas vast en loopt zo’n 10 cm omhoog. Hoewel het grondzeil er erg dun uitziet is het voldoende stevig. Ik gebruik geen extra grondzeil en tot nu toe is het grondzeil onbeschadigd en dus lekvrij. Vanwege het gaas is de MSR Hubba Hubba NX niet echt geschikt als wintertent. De buitentent valt wel voldoende over de binnentent heen, waardoor het niet waait in je tent, maar het blijft natuurlijk gewoon slapen in de buitenlucht.

Buitentent

De buitentent komt in twee kleuren. Groen en grijs. Ik heb gekozen voor de groene variant, ik slaap graag wat donkerder. Het materiaal is dun maar stevig. De buitentent sluit niet helemaal aan op de grond, maar komt iets omhoog aan de onderkant. Dat heeft verder geen consequenties. Bij storm staat de tent als een huis. Wel even de scheerlijnen vastmaken.

Review lichtgewicht tent - MSR Hubba Hubba NX

Als je op een vlonder kampeert, is het lastig de scheerlijnen aan te spannen. De Hubba Hubba heeft dat niet nodig. Die blijft ook zo wel staan.

Haringen

Bij de tent worden 10 lichtgewicht haringen geleverd. Vier om het grondzeil op de hoeken vast te zetten, twee om de deuren strak te spannen. En 4 haringen om met scheerlijnen de tent aan alle kanten stormvast neer te zetten. Die scheerlijnen aan de voor- en achterkant houden ook de ventilatieluifels open. Vaak gebruik ik de scheerlijnen niet. De haringen zijn lichtgewicht maar zeer stevig. Die hamer je niet zomaar krom, ook omdat ze kort zijn.
Omdat de tent van zichzelf een stevige vorm heeft kun je hem ook gemakkelijk op een vlonder neerzetten. Dan moet je alleen even iets improviseren om de deuren omwijd te spannen, maar verder staat ie gewoon.

Regendicht

Los van alle specificaties: ik heb de tent in weer en wind gebruikt. Geen centje pijn. Stormvast en lekvrij. Heerlijk zo’n coconnetje waar je veilig en droog ligt als het buiten tekeer gaat.

Gewicht

De tent weegt 1720 gram, volgens de fabrikant. Ik heb hem nagewogen, compleet met 10 haringen, en kwam op 1750 gram. In relatie tot de prijs is dat een prima gewicht. Je krijgt er een stevige en degelijke lichtgewicht tent voor.

Pakvolume

De afmetingen van de opbergzak zijn 46 x 15 cm. Dat past prima in een rugzak. Fijn is de manier waarop de tent in de zak past. Je hoeft niet super strak op te rollen om de tent in een net te nauwe zak te moeten steken. Hier zit de opening over de breedte en snoer je de tent in tot een kleiner pakvolume met twee gespen. Dat is natuurlijk vooral handig als je de tent snel wilt inpakken.

Review lichtgewicht tent - MSR Hubba Hubba NX - stokkenzak

Een zak voor de stokken.

Review lichtgewicht tent - MSR Hubba Hubba NX

Alles gaat hier in.

Extra’s

De MSR Hubba Hubba NX kan worden uitgebreid met een Gear Shed en een footprint. Ik heb geen van beiden uitgeprobeerd. Het voordeel van een footprint zou zijn dat je alleen de buitentent kan opzetten, bovenop je footprint. Of je gebruikt je footprint om je grondzeil van je binnentent te beschermen.
De Gear Shed is een vestibule waarmee je de ruimte van de Hubba Hubba NX kunt vergroten. Je bouwt er als het ware een voorportaaltje aan, waardoor je extra ruimte krijgt voor je spullen. De Gear Shed weegt 940 gram.

Conclusie

Ik ben echt tevreden over mijn lichtgewicht tent. Kwalitatief zit hij goed in elkaar. Ik gebruik hem nu zes jaar en hij is nog helemaal goed. Zelfs het op het oog dunne grondzeil is nog helemaal lekvrij, terwijl ik er nooit een tentonderzeil onder doe. Ik zet hem gewoon overal neer.

Ik vind de maat van de tent ook ideaal. Voor mij alleen is het een paleis. Maar gaan we met zijn tweeën kan dat ook. Ik heb er meteen twee Exped matjes bij gekocht omdat die precies naast elkaar op de vloer passen.

Opzetten is niet moeilijk. Beetje lastig vind ik elke keer om de buitentent goed over de binnentent te spannen. Dat kan namelijk verkeerd om. Dat doen ze met kleurtjes maar als het donker is, is het een beetje gokken. Resultaat is dat de flap van de deur de verkeerde kant open gat ten opzichte van de gaasdeur. Niet handig, maar je komt wel gewoon binnen hoor.

Mijn conclusie is dat het een prima 3-seizoenentent is voor deze prijs. Het kan natuurlijk allemaal lichter, kleiner pakvolume, mooiere luifel, maar daar moet je dan ook voor betalen.

flavicon wandelvrouw

De prijs van de MSR Hubba Hubba NX kan nog wel eens per aanbieder verschillen. 

Je kunt deze lichtgewicht tent onder andere kopen bij Bever, Bol.com en Kampeerwereld Hendriks. Het loont de moeite om de prijzen te vergelijken. Soms zijn er kortingen op de tent. Let wel goed op dat je kijkt naar de Hubba Hubba (2x) NX tweepersoonstent.

Wil je meer info over andere keuzes die ik maakte voor mijn eigen basis trekking uitrusting? Kijk dan eens bij dit blog:

♦ Bijgewerkt blog in september 2023. Dit blog bevat affiliate links. Mocht je overwegen om iets aan te schaffen, dan zou het tof zijn om het via de link in dit blog te doen. Ik ontvang dan een klein percentage van je aankoop en het kost jou niets extra's.