Op zoek naar een leuk wandeluitje? Een rondje Marken is een echte aanrader. Je kunt het zo lang, moeilijk, makkelijk maken als je wilt en er zijn vele varianten zijn denkbaar. Met boot, zonder boot, op de toeristische toer of niet. Ik ging met twee vriendinnen op stap en wij deden het zo: Volendam, boot, Marken in de rondte, lunchen, boot terug naar Volendam. Kom, ik vertel je er alles over.

Rondje Marken

Anja, Sally en ik zochten naar een leuke bestemming in Noord-Holland voor een gezellige vriendinnendag waarbij we ook nog flink konden wandelen. We kwamen op het idee om Marken in de rondte te lopen. Marken is een klein eilandje van maar 3,7 km2 voor de kust van Volendam en Monnickendam. Het ziet er geweldig sfeervol en pittoresk uit, heeft een supermooie vuurtoren en leuker nog: er loopt een pad rond het eiland, dus we hoeven niets ingewikkelds te doen met routes.

Rondje Marken

Volendam

We parkeren onze auto kosteloos op een parkeerterrein in Volendam en wandelen naar de Dijk, de drukste straat van Volendam aan het water. Het is zaterdagochtend vroeg, dus het is nog rustig en we hebben goed zicht op alle souvenirwinkels die allemaal hetzelfde verkopen, de wafelkramen (iets typisch Volendams of gewoon lekker voor de toeristen?) en de zaakjes waar je je in Volendams kostuum kunt hijsen voor een foto. Sally probeert ons nog over te halen. Maar nee. Echt niet…

Volendam
Volendam
De Marken Express jan Smit

Boottocht

In de haven aan de dijk ligt de ‘Jan Smit’ al klaar. Deze boot vaart iedere 3 kwartier naar Marken. We kopen een retourtje á €12,50 en zoeken een plaatsje uit in de boot. Tijd voor koffie.

Met de Marken Express
Huisjes aan de haven van Marken.

Marken

De overtocht duurt een half uur. We komen aan in de haven van Marken en besluiten meteen te gaan wandelen. We gaan linksaf en lopen het eiland tegen de klok in. We komen aan het begin van het pad het bord ‘slecht wegdek’ tegen. Ik herinner me in de krant gelezen te hebben dat het pad helemaal opgeknapt gaat worden. Fijn, dan wordt het gemakkelijker om met z’n drieën comfortabel naast elkaar te lopen. Het heeft ook een keerzijde. Nu is het pad absoluut onaantrekkelijk voor fietsers. Die zijn er ook bijna niet, behalve af en toe een mountainbiker op dikke wielen. Straks komen toch niet de grote groepen tourfietsers hier het rondje onveilig maken?

De haven van Marken.
Slecht wegdek bij het Rondje Marken

Eilandgevoel

Maar voor nu is het heerlijk rustig. Het kabbelende water, de snaterde ganzen, stil weer en bijna geen mensen. Alle toeristen blijven rond de haven hangen. Wij genieten. Wat een relaxte wandeling met uitzicht over aan de ene kant het magnifieke IJsselmeer en aan de andere kant het grasland met authentieke eilandkenmerken.

Rondje Marken
Het Eiland Marken

Buurtschap Rozenwerf

Er zijn op Marken verschillende buurtschapen. Langs één ervan komen we vlak voorbij. Het is werkelijk een plaatje, dit buurschap Rozenwerf. De huizen staan hoog en dicht op elkaar om bescherming te bieden tegen wind en water. Karakteristiek zijn de golfbrekers voor de kust.

Wandelvrouw wandelt rondje Marken
Buurtschap Rozenwerf met golfbrekers

Vuurtoren

We komen steeds dichter bij het Paard van Marken. Zo heet de vuurtoren die aan de oostzijde van het eiland ligt. Een fotogeniek plaatje! Deze vuurtoren ontleent zijn naam aan het feit dat het vroeger op een paard leek (?!!?) Maar nu er van alles is aangebouwd is, die gelijkenis weg. De naam is evenwel gebleven. Tijd voor foto’s.

Het paard van Marken
De vuurtoren van Marken
Wandelvrouw bregje bij de vuurtoren van Marken
Het paard van Marken
De vuurtoren van Marken

Het rondje

Op driekwart van het rondje valt onze mond open; wat een lelijke nieuwbouwwijk hebben ze hier onder aan de dijk gebouwd. Dat dit zomaar kan. We zijn hier echt wel van onder de indruk. Zoveel lelijkheid op zo’n mooi eiland.

Bukdijk

Dan komen we bij de Bukdijk. Dit is een lange dijk die als een spriet aan het eiland uitsteekt, richting Volendam. De dijk is 1,7 km lang en leidt tot niets. Het is ooit aangelegd als onderdeel van het plan om het Markermeer verder in te polderen. Zover is het nooit gekomen. Nu is de dijk een paradijsje voor dieren en planten die ongestoord hun gang kunnen gaan. Wij slaan de dijk over, maar het schijnt echt de moeite waard om hem wel heen en weer te lopen.

Rondje Marken

De haven van Marken

Al snel komen we weer aan bij ons beginpunt. Het rondje zit er op. Het was heerlijk! We hebben zin in een stevige lunch en zoeken een leuk restaurantje uit aan de haven. Omdat de boot al bijna weer vertrekt kunnen we nog net heel even het dorpje inlopen. Van een eerder bezoek weet ik dat het echt de moeite waard is om hier wat langer rond te kijken. Hier zie je de karakteristieke huizen op palen, de Kerkbuurt ziet er prachtig uit met kleine houten huisjes en witte bruggen, er is een leuk Marker museum en het kleine kijkhuisje aan de haven is ook de moeite waard. Het is ingericht als een oud origineel huis van Marken vroeger.

De haven van Marken. Begin en eindpunt van Rondje Marken
Huizen op Marken
Huis op Marken

De Volendam – Marken Express

Wij nemen de boot terug naar Volendam. Het is een stuk drukker dan op de heenreis. Toch vinden we gemakkelijk een plekje in de restauratie. Laat de wijn maar doorkomen!

leef nu het kan

Volendam

Terug in Volendam schrikken we van de enorme drukte op de Dijk. Rijen voor de friet- en wafelkramen. Stromen met vooruit schuifelende mensen. Wij nemen de kortste route naar de auto.
Op weg naar huis zijn we het helemaal met elkaar eens: dit was een ontzettend leuk uitje. Kan zo in de herkansing met familie, kinderen of een ander gezelschap.

Wandelvrouw zwaluw

Wandelrecept:

Dit is geen ingewikkeld uitje en valt goed aan te passen aan de wensen van het gezelschap.

Heenreis:

  • Je kunt Volendam bereiken per auto en per bus.
  • Vanaf Amsterdam Centraal gaan bus 110 en 118 naar Volendam. De busreis duurt ongeveer 30 minuten. Je kan het beste uitstappen aan de Zeestraat.
  • Je kunt ook eerder uitstappen bij halte Aansluiting Markerdijk. Vanaf daar kun je over de dijk naar Marken wandelen. Nadeel is wel dat je de dijk moet delen met autoverkeer.
  • Marken is bereikbaar vanaf Volendam met de Marken Express. Deze boot gaat elke 45 minuten van half maart tot begin november tussen 10:30-17:30.
  • Je kunt Marken ook bereiken per auto via de dijk. Bezoekende automobilisten mogen Marken niet binnenrijden. Dat is alleen voorbehouden aan bewoners met vergunning. Wil je dicht bij de dorpskern parkeren, dan kun je terecht op het enige parkeerterrein buiten Marken. Parkeerkosten zijn dan € 4,55 per dag. Je kunt parkeergeld besparen door te parkeren op de toegangsweg N518 naar Marken. Na een kleine wandeling ben je zo in Marken.

Wandelen op Marken: 

Wij liepen het rondje rond het eiland. Dat is ongeveer 9 km. Je kunt deze langer maken door de Bukdijk eraan vast de plakken. Dan kom je uit op ongeveer 13 km.
Wil je korter? Vanuit de haven kun je rechtstreeks over het eiland via het Oosterpad naar de vuurtoren wandelen. Dat is ongeveer 2 km heen en ook weer 2 km terug.
Een andere mooie wandeling van 6 km vind je op Route.nl. Deze Wervenroute geeft een mooi overallbeeld van het eiland.

Meer weten: 

Wil je meer weten over de geschiedenis van Marken en de strijd tegen het water? Lees dan deze hydrobiografie.

Wandelgids: De mooiste eilandwandelingen van Nederland

De mooiste eilandwandelingen van Nederland

Van: Menno Zeeman, Rutger Burgers en Sietske de Vet

Prijs: € 14,95