Zadar is prachtige stad boordevol historie. Je kijkt er je ogen uit. Het is een aaneenschakeling van historische gebouwen uit allerlei tijdvakken. Maar wat is nou wat en waar kijk ik eigenlijk naar? Gelukkig hebben we afgesproken met de Belgische gids Philip. Wat een mazzel. Rondgeleid worden door een gecertificeerde gids in je eigen taal, die ook nog eens alles afweet van architectuur en geschiedenis. Een stadswandeling is zoveel interessanter onder leiding van een gids.

Verrassing

Het is onze tweede vakantiedag in Kroatië. Gisteren hebben we een inspannende, maar vooral geweldige wandeling gemaakt naar de rivier Krupa. Vandaag doen we het wat rustiger aan en willen we de stad Zadar bezoeken en daar een stadswandeling maken. We logeren in B&B Kuća Bajlo, wat op zo’n 20 wandelminuten van Zadar af ligt. Onze gastvrouw en –heer hebben een verrassing, ze hebben gids Philip gevraagd ons rond te leiden. Niet alleen ons, we zijn met een groepje. Hun moeke van 84 jaar en vriend Eric met ouders hebben ook interesse. Top! Griet en Anri gaan zelf ook mee.

Zadar is al 3000 jaar een belangrijke stad. Vele heersers uit de omgeving hebben het bezet en hun stempel er op gedrukt. Achtereenvolgens waren het de Romeinen, de Byzantijnen, de Venetianen, de Ottomanen, het Kroatische koninkrijk, het Austro-Hongaarse rijk, het Italiaanse koninkrijk (tot aan het einde van de 2e wereldoorlog) en daarna de Republiek Joegoslavië. In de laatste oorlog is het zwaar beschadigd geraakt door bombardementen. Zadar is in 1993 bevrijd door het Kroatische leger en na de Balkanoorlog weer helemaal gerestaureerd.

Stadswandeling Zadar

We gaan van B&B Kuća Bajlo te voet naar de stad. De route er naar toe loopt langs de zee. Dat alleen al is een mooie wandeling. We komen Zadar binnen via de poort in de stadsmuren. We hebben afgesproken in het centrum van Zadar op het plein bij het stadhuis. Dat is niet moeilijk te vinden. We hebben een kaart en Zadar blijkt een niet zo grote stad te zijn. Op het plein ontmoeten we onze groep en gids Philip en we kunnen meteen van start.

Stadwandeling Zadar - Toegang tot het schiereiland
De historische stad Zadar ligt op een schiereiland omgeven door stadsmuren. 
Stadwandeling Zadar - toegangspoort schiereiland
Door deze antieke poort kom je de oude stad binnen. 

Historische gebouwen

Gids Philip neemt ons mee naar plekjes die we zelf niet gevonden zouden hebben. We beginnen bijvoorbeeld in een café die de doorgang vormt naar een oude christelijke kerk. De stadswandeling door Zadar vormt een aaneenschakeling van historische gebouwen met interessante verhalen.

Stadwandeling Zadar - Christelijke kerk achte cafe op Volksplein
Dit café aan het Volksplein herbergt de doorgang naar een oude christelijke kerk. 
Stadwandeling Zadar - toren op Volksplein
De uitkijktoren op het Volksplein.
Stadwandeling Zadar - toren sint Anastasia kathedraal
De toren van de Sint Anastasia kathedraal, de grootste romaanse kerk van Dalmatië. Een klim op de toren geeft een adembenemend uitzicht op Zadar, de zee en de eilanden.
Stadwandeling Zadar - Sint-Donatuskerk
De sint-Donatuskerk met het Romeinse forum, het symbool van Zadar. Wordt ook wel de ‘kerk op wielen’ genoemd. 
Stadswandeling Zadar, toren Sint Anastasia kathedraal
Stadwandeling Zadar - Sint Anastasia kathedraal
Zadar - Sint-Donatuskerk - kerk op wielen
Detailfoto van de ‘kerk op wielen’.  De Sint-Donatuskerk werd gebouwd van oude brokstukken, onder anderen van Romeinse zuilen. 
Stadwandeling Zadar - gids Philip Dupont
Gids Philip Dupont in actie. 
Stadwandeling Zadar - het Romeinse Forum
Bewaard gebleven op het Romeinse forum.  
Stadwandeling Zadar -
Dit hoort ook bij een stadswandeling. 
Stadwandeling Zadar - kunst met duif
Leuk toch. 

Nieuwe kunst

Aangekomen bij de boulevard krijgen we ook hedendaagse kunst te zien. Hier zijn twee heel bijzondere kunstwerken te vinden van de architect Nikola Basic. Het eerste kunstwerk zie je eigenlijk niet direct, maar hoor je wel. Onder de trappen van de boulevard, waar je op kan zitten en die deel uitmaken van het kunstwerk, bevindt zich een zeeorgel. De natuurlijke golfslag van het water dringt de orgelpijpen binnen en maakt zo de klanken die je hoort.

Zadar - Zeeorgel
Onder de trappen bevindt zich het onderwaterorgel. 
Zadar - Zeeorgel

Het tweede kunstwerk heet ‘Groeten aan de Zon’ (Pozdrav Sunce) en werkt op zonne-energie. Het is een cirkel met een doorsnede van 22 meter. Het bestaat uit 300 glazen tegels die in het donker oplichten en een kleurig schouwspel te zien geven in de maat van het zee-orgel. Wij hebben het helaas niet in werking gezien omdat het gerenoveerd werd. Jammer.

Zadar - groet aan de zon
‘Groet aan de Zon’ is onder constructie. 

Het is heerlijk om de stadswandeling door Zadar even te onderbreken door te zitten op de treden van het onderwaterorgel en te luisteren naar de onnavolgbare klankenbrij die het voortbrengt. Dan is het weer tijd om door te gaan, maar we besluiten hier straks terug te komen om de zon te zien ondergaan. In elke gids lees je dat dit dé plek is.

Zadar - Friet Bajlo en Bregje Schipper

Stadswandeling met gids

Philip, die oorspronkelijk uit België komt woont samen met zijn Kroatische vrouw en hun kinderen in Zadar. Hij heeft zich laten scholen tot gids en is nu de enige gecertificeerde Belgische gids. Dat geeft hem het recht om te gidsen in Kroatië. Dat had nogal wat voeten in de aarde. Hij moest zijn examens afleggen in het Kroatisch en de examinatoren waren niet mals, want elke buitenlandse gids betekent minder werk voor de lokale gidsen. Maar hij heeft het toch maar mooi gehaald.

We wandelen achter Philip aan de stad rond. Het is super interessant. In een halve middag leer je zoveel over de stad Zadar, maar ook over de geschiedenis van Kroatië. De rondwandeling eindigt op een terrasje.

Stadwandeling Zadar - gids Philip Dupont

De mooiste zonsondergang

We besluiten de dag in Zadar met de zonsondergang. Langs de Riva, het wandelpad langs de zee met een mooi uitzicht op de eilanden Ugljan en Pasman, kun je heerlijk zitten op een terras onder de palmbomen en steeneiken. Volgens Hitchcock zie je hier de mooiste zonsondergang ter wereld.  Oordeel zelf:

Zadar - kroatie - zonsondergang

Goed om te weten:

  • Zadar is een mediterrane stad en haven. De oude stad ligt op een schiereiland en heeft rondom stadsmuren en wachttorens. De stad is een aaneenschakeling van oude historische gebouwen.

  • De oude stad Zadar is niet zo heel groot. Je kunt al heel veel zien in een uurtje.

  • Een begeleide stadswandeling door Zadar is de moeite waard. Wil je ook Philip als gids? Je kunt hem bellen +32 494 29 20 94 of mailen: info@saltsandstone.com. Kijk ook eens op zijn website Salt Sand Stone. Zijn travel agency helpt je de leukste Kroatië-vakantie te realiseren.

  • Wij logeerden bij B&B Kuća Bajlo, een fijn vegetarisch B&B van Belgen, op 20 wandelminuten van Zadar.

flavicon wandelvrouw