Vandaag had ik een hele tippel voor de boeg. Ik wilde namelijk etappe 8 en een deel van etappe 9 wandelen zodat ik bij het Nivon Koos Vorrinkhuis zou kunnen overnachten. Vanaf Naarden Vesting zou dat zo’n 30 kilometer zijn. Ik zou die niet alleen lopen. Spontaan had Wanda (van WandaWandelt) besloten dat ze een stuk mee zou lopen. Dus na het ontbijt stond ik buiten te wachten tot Wanda door haar vriend werd afgezet en konden we op pad gaan.

Trekvogelpad etappe 8

Het zat niet meteen mee. Omdat de brug waarmee je Naarden Vesting verlaat afgesloten bleek, omdat ze bezig waren met onderhoud, moesten we omlopen. Dat werd een leuk stukje over de vestingwallen en toen door woonwijken, drukke straten tot we eindelijk Naarden uitliepen en weer op het Trekvogelpad zaten. Dat had wat extra kilometertjes gekost.

Trekvogelpad etappe 8 Naarden
Wat een leuk wijkje met bijzondere huizen!

Iemand had het al tegen me gezegd; “Na Naarden krijg je nog twee lange rechte wegen, maar daarna wordt het alleen maar mooi.” Diegene had het helemaal bij het rechte eind. Inderdaad nog 2 lange rechte wegen. Niet zo erg, als je gezellig pratend kilometers verslindt. Maar wat voelt het toch goed als je uiteindelijk de natuur in gaat. Eerst door het Spanderswoud en dan de Bussemer heide en de Wester- en Zuiderheide over. Top!

Trekvogelpad etappe 8
Wanda loopt vandaag een stuk mee. Gezellig!
Trekvogelpad etappe 8 Noordhollandpad
Ook het Noord-Hollandpad loopt hier.

Trekvogelpad etappe 8
Dwars door de Westerheide.

Trekvogelpad etappe 8
Die runderen lijken altijd wel graag op het pad te staan.
Trekvogelpad etappe 8 - heide
Over de Zuiderheide.

We maken even een tussenstop bij La Place voor de nodige hydratie en dehydratie en wandelen dan weer door. Na ongeveer 17 km neemt Wanda afscheid en pakt ze bus richting Hilversum. Ik wandel alleen door langs Drakenburgh en door de kasteeltuin van kasteel Groeneveld. Ik ben hier eerder geweest toen in de Groene Wissel Baarn liep. Als ik uiteindelijk de hoge brug over het spoor opklim heb ik al 24 km in de benen en vind ik het eigenlijk wel welletjes.

Deuter rugzak trail Pro 32

De laatste 8 kilometer gaan door bos en een klein stukje heide. Ik ben blij als ik uiteindelijk bij het Koos Vorrinkhuis in Lage Vuursche aankom.

Trekvogelpad etappe 8/9

Trekvogelpad etappe 8/9

Bospad Trekvogelpad etappe 8/9

Nivon natuurvriendenhuis

Ken je de Nivon natuurvrienden huizen? Je kunt er voor een zacht prijsje overnachten. Helemaal als je lid bent van het Nivon. Ik boekte een bed en bestelde er een lakenpakket bij en was voor €28,74 klaar. Dat is de prijs als je lid bent van Nivon. Het was mijn eerste keer in een Nivon huis en was dus heel benieuwd.

Nivon natuurvriendenhuis Lage Vuursche

Nivon natuurvriendenhuis lage vuursche

Koos Vorrinkhuis

Ik werd super vriendelijk ontvangen door de huiswacht. Die liet me mijn kamer zien. Ik had alleen nog maar een vierpersoonskamer kunnen boeken, maar sliep er alleen in. Er waren twee groepen in huis, die alle tweepersoonskamers in gebruik hadden. Ik wandel samen met de huiswacht door het gebouw. Slaapkamers, douches, toiletten, gezamenlijke ontspanningsruimtes en een grote keuken waar je zelf kunt koken.

Het is de bedoeling dat je zelf je eten en drinken meebrengt. Er is een koffie- en thee automaat en in een vitrine zag ik wat producten als crackers, mueslirepen en een diepvriespizza staan, die je kunt kopen als je niets mee hebt.

Op het bed ligt een kussen en een dekbed. Ik moet het bed zelf nog even opmaken. Daarna neem ik en heerlijke douche. Ik huur daarvoor nog wel even een handdoek voor 1 euro. Je kunt die natuurlijk ook zelf meebrengen.

Ik vind het hier heerlijk relaxed en ik zoek een rustig plekje op in de huiskamer op de eerste verdieping. De wifi is super goed en ik vermaak me uitstekend. Als ik uit eten had willen gaan, had ik alleen maar de straat uit hoeven lopen voor verschillende restaurants in Lage Vuursche.

Langs het Trekvogelpad staan 3 Nivon Huizen. In heel Nederland staan er 13 langs de lange wandelroutes. In de achterflap van de wandelgids van het Trekvogelpad kun je ze vinden en natuurlijk ook op de website van Nivon. De Nivon is trouwens de maker van het Trekvogelpad en van vele andere wandelroutes.

Vorige etappe
Volgende etappe

Trekvogelpad Etappe 8/9 in vogelvlucht

  • Route: Naarden – Hilversum – Lage Vuursche

  • Lengte: etappe 8 is 14 km (Wandelnet) en dan een deel van etappe 9 van ongeveer 14 km.

  • Landschap: Stad, recreatieterrein, heide, platteland, kasteeltuin, bos. 

  • Horeca: Na de Westerheide kom je langs een grote La Place. Twee kilometer verderop is weer een horecagelegenheid. Je kunt ook bij kasteel Groeneveld het restaurant bezoeken. 

  • Overnachten: Etappe 8 eindigt nabij Soest. Daar zijn verschillende hotels en B&B’s. Ik liep door en overnachtte bij Nivon Natuurvriendenhuis Koos Vorrink, een hele prettige en goed betaalbare overnachtingsplek.
  • Bijzonderheden: De route is matig aangegeven. Houd gids en/of GPS bij de hand. 

  • Beoordeling: Een hele fijne route door verschillende natuurgebieden. Afwisselend en met leuke horeca op de juiste momenten. 

    Ik geef etappe 8/9 van het Trekvogelpad een 7,5.

flavicon wandelvrouw

Wil je ook het Trekvogelpad lopen? Dan zijn dit nuttige linken:

gids trekvogelpad

De wandelgids bestel je bij Nivon, BOL.com, Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig of bij de plaatselijke boekhandel bij jou in de buurt. Let op dat je de nieuwste gids besteld. Editie mei 2022, die met 1 meisje op de voorzijde.