Wandelreis ZwitserlandWandelreis Zwitserland

Sta je inmiddels te springen om zélf een mooie wandeltocht door Zwitserland te maken? Tijdens deze 16-daagse reis wandel je door indrukwekkende berglandschappen, via hangbruggen met betoverende uitzichten en langs heldere meren naar verschillende regio’s in Zwitserland. Je passeert grotten, natuurreservaten en gletsjers. Hoogtepunten van deze wandelreis zijn de UNESCO Aletschgletsjer en de panoramische brug Sigriswil. Je sluit dit wandelavontuur af in Saas-Fee, de parel van de Alpen.

Bekijk de wandelreis Zwitserland  –  van Better Places

Thun – Aeschi bei Speiz

  • Afstand: 20 km
  • Stijgen: 680 m | Dalen: 380 m
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk | Fitheidsniveau: middel
  • Wandeltijd: 5 uur, 25 minuten

“Wilde je seezicht of bergzicht?”

Wat een superfijn hotel is Hotel Seepark in Thun. Ik had daar graag een dagje langer willen blijven. De kamer is helemaal top en het ontbijtbuffet was werkelijk geweldig. (Dit is geen gesponsord verhaal hoor, alleen maar een goeie tip) Ik maakte voor mijzelf een geweldig lunchpakket met heerlijk vers brood met een uitsmijter met kruiden en een bruin broodje met zalig vlees, dat ik niet herkende. Het is dat ik om de kilo’s aan het denken ben, anders had ik hier helemaal los kunnen gaan. Ze hebben alles waar je mogelijk zin in zou kunnen hebben.

Ook tof dat ze aan het meer liggen en dat je snel een frisse duik kan nemen en dan, net zoals ik gister deed, rustig kunt gaan zitten genieten op de stenen muur bij het water. Binnen een paar busminuten zit je in de bruisende stad Thun, waar gister een groot muziekfestival gaande was in de binnenstad. Je moest er wel kaartjes voor kopen. Ik heb dat uiteindelijk niet gedaan. Geen idee wie er allemaal speelden en in mijn eentje hou ik dat toch minder lang vol.

Hotel Seepark is dus een aanrader. En dan kan je gewoon etappe 11 van de ViaBerna vanuit je hotel doen. Een mooie afwisselende etappe en op het eindpunt neem je zo de bus weer terug naar Thun.

ViaBerna etappe 11 kaart
De beschrijving van de ViaBerna etappe 11.

ViaBerna Etappe 11

Vanuit het hotel stapte ik de ViaBerna op. Zo heb ik het graag. 😊 Door een soort van parkachtige omgeving, afgewisseld met natuurgebiedjes wandelde ik de eerste tijd langs het water van het Meer van Thun. Er is veel te zien en te beleven. Het is zaterdagochtend en dat merk je meteen aan het aantal wandelende mensen. Het was lekker druk.

ViaBerna etappe 11 wandelpad
Langs dit meer wandel ik vandaag.

ViaBerna etappe 11 wandelpad

Hoog boven het Meer van Thun

Bij Gwatt gaat mijn pad omhoog. Ik kom nu hoog boven het Meer van Thun te lopen. Het uitzicht is geweldig. Boerenplaatsen, agrarisch gebied en bos wisselen elkaar af. En passant neem ik ook nog even een prachtige kloof mee.

ViaBerna etappe 11 wandelpad

ViaBerna etappe 11 wandelpad

canyon

Treinbrug

vervallen boerderij

bergschoenen

ViaBerna etappe 11 wandelpad

Spiez

Zo gaat het door tot ik bij de badplaats Spiez aankom. Vanuit de hoogte zie ik het kasteel al liggen. Er worden druiven verbouwd op de hellingen boven Spiez.

View Spiez
Ik zie Spiez en het kasteel.

blik op Spiez

Op elk wandelbankje staat een uitdrukking die met wijn te maken heeft. Ik kan het er alleen maar eens mee zijn. Dit zijn de leukste:

Quote Wein

Quote Wein

Het pad gaat door de wijngaard naar beneden en leidt me direct naar het kasteel, waar de route dwars doorheen gaat. Er is een trouwerij gaande en het lijkt mij een uitmuntend plekje om te lunchen. Ik doe dat niet, ik heb immers mijn lunch bij me. Wel koop ik iets verderop een flesje ijskoude cola uit een automaat. Ik kan wel wat extra vocht gebruiken. Het kwik is namelijk alweer tot 28 graden gestegen.

kasteel Spiez

bei Spiez

Ik ga langs het water onder de bomen zitten om te lunchen. Ik heb in een plaats nog nooit zoveel wandelbankjes gezien, en allemaal hebben ze van die plaatjes met een spreuk. Nu ben ik beland bij de voetbaluitspraken.

Quote fussbal

Van Spiez tot Faulensee is een heerlijke relaxte wandelroute. Op een pad langs het water onder de bomen is het genieten. Ik moet mijzelf inhouden om niet van elke nieuwe hoek een foto te maken.

Bei Spiez

ViaBerna Faulensee

Finishen

Bij Faulensee, waar je overigens ook een prachtig terras aan het water hebt, is het wel over met de pret. Vanaf hier gaat het omhoog, over het asfalt tussen de huizen door. Ook als ik het plaatsje uit ben gaat het nog steeds gestaag omhoog via asfaltwegen. Het laatste stukje gaat door het bos, dus dat valt dan weer mee.

ViaBerna etappe 11 wandelpad

Gästehause Seeblick

Ik kom aan bij Gästehaus Seeblick. Hoewel ik voor mijn gevoel vandaag op heel veel bankjes heb gezeten, ben ik veel te vroeg. Pas om drie uur kan ik inchecken. Het pand lijkt verlaten. Ik ga rustig aan de achterkant op een bankje in de schaduw zitten en om drie uur, als ik nog niemand zie, bel ik aan. Blijkt dat de nieuwe eigenaar binnen aan het verbouwen is. Zijn vrouw is ziek en ligt in bed. Hij heeft geen idee hoe het zit met inchecken. Er ligt niets klaar. Gelukkig heb ik wel mijn koffer al zien staan.

Man gaat met zieke vrouw overleggen en komt even later terug. We regelen het papierwerk en hij vraagt me: Had je seezicht of bergzicht geboekt? Op mijn papieren staat dat ik een kamer met ‘lake view’ heb. Ik meld hem dat. Hij moet lachen: ”Het zijn toch de bergen geworden.” En zo is het; het worden de bergen

Naar de bergen

Elf dagen geleden begon ik in de Berner Jura. Bij die eerste wandeldagen klom ik meestal naar een plateau om daar verder vrij vlak te wandelen. Van het plateau moest ik natuurlijk ook weer af. Dat maakte dat er toch nog behoorlijk geklommen en gedaald moest worden. Daarna kwam ik in het Mittelland van de regio Bern. Ik volgde de rivier de Aare. Relaxte wandelingen met weinig hoogtemeters. Dat was fijn, want tot nu toe had ik maar 1 dag onder de 25 graden gehad. Er zaten dagen van boven de 30 graden bij.

Nu ben ik in het Oberland aangekomen en de laatste gemakkelijke wandeldag was vandaag. Vanaf morgen moet er serieus geklommen en gedaald worden. Daar was de Berner Jura niets bij. Ik zie daar best tegenop. Natuurlijk verheug ik me ook op die prachtige Alpen, maar in deze warmte wordt dat best zwaar. Nu laat het laatste weerbericht ook nog eens erg veel regen zien. Dus hitte en regen. Vanaf donderdag (dus over 4 dagen) keldert de temperatuur naar 18 graden mét regen. Ik zie er niet naar uit.

De soep wordt natuurlijk niet zo heet gegeten als hij opgediend wordt. Ik ga het meemaken.

Gästehaus Seeblick Aeschi
Gästehaus Seeblick Aeschi

Ik slaap vannacht in Gästehaus Seeblick in Aeschi bei Spiez

Gästehaus Seeblick is een traditionele Zwitserse accommodatie.  Ik begrijp dat de eigenaren het pas overgenomen hebben en dat ze bezig zijn om het helemaal naar hun zin te maken. Ik heb een prima eenpersoons kamer. Niet mijn smaak met al die schrootjes, maar het voldoet uitstekend. Er zit een eigen balkonnetje bij, en ik mag gebruik maken van het grote terras op de eerste verdieping. Daar zit het heerlijk in de schaduw en dat ik ook de plek waar ik nu dit blog type. Een fijn plekje.

Bekijk Gästehaus Seeblick

Alternatieven zijn er niet. Wel in Aeschi dat iets verder ligt. Daar is Hotel Aeschipark een goede keuze.

flavicon wandelvrouw

Tijdens mijn wandelreis over de ViaBerna probeer ik elke dag een blog te schrijven. Dit is al weer het elfde blog. Er zullen er nog 9 volgen om de ViaBerna compleet te maken. Super leuk als je mee blijft lezen.

Komt de ViaBerna je nog onbekend voor? Lees dan het artikel: Ken je de ViaBerna, die wandelroute dwars door het kanton Bern in Zwitserland, die ik ga doen?

⇒ 20 dagen lang loop ik de ViaBerna. Dit is mede mogelijk gemaakt door Madeinbern.com en MySwitserland.com.

De juiste wandelschoen