Isenfluh – Schynige Platte

  • Afstand: 10 km
  • Stijgen: 1.350 m | Dalen: 480 m
  • Moeilijkheidsgraad: middel | Fitheidsniveau: moeilijk
  • Wandeltijd: 5 uur

“Het einde kroont het werk.”

ViaBerna Etappe 14

Laten we bij het einde beginnen, want de wandelroute van vandaag was K. Maar de aankomst, die was geweldig!

Hoewel ik bijna geen oog meer voor de omgeving had, want ik wilde er alleen maar zijn, werd het wel mooier en mooier. Hoge besneeuwde alpentoppen, weiden vol met bloemen en indrukwekkende vergezichten. Ik hoorde heel veel stemmen en zag ook ineens vele wandelaars. Daar ging een treintje. Ik was er! Ik kwam in een toeristenwalhalla. Een groot perron met terras, een souvenirshop en een plek waar ze kaartjes verkochten. Daar moest ik zijn, want die had mijn koffer.

Met mijn koffer achter me aan trekkend volgde ik de bordjes omhoog naar het Berghotel Schynige Platte. Ik ging de bocht om en ik wist niet wat ik zag. Mocht ik daar vannacht slapen? Op deze plek, zo hoog in de Alpen? Geweldig!

Het hotel zelf was ook super. Werkelijk overgedecoreerd met allerlei bergspullen, oude meuk en wol. Twee enorme terrassen die uitkijken over de bergen. Daar weer alles modern. Toch klopt het.

Mijn kamer was ook een verrassing. Helemaal in oude stijl met een hoog eikenhouten dubbel bed, eikenhouten kasten met borduursels en gelukkig ook een bureautje. Ik heb in dit hotel halfpension. Dat heeft iedere gast. We gaan straks met alle logees een 4 gangen maaltijd eten. Ik verheug me er erg op.

Ik was om ongeveer drie uur hier, heb me snel gedoucht en ben toen gaan rondlopen. Er is hier van alles te doen. Ik was vooral geïnteresseerd in de Alpentuin, waar een prachtige verzameling bloemen en planten staan, die in deze bergen voorkomen, met uitleg. Leuk!

Bij het souvenirshopje kocht ik ansichtkaarten. Die ga ik straks schrijven op het terras. Dit wordt een heerlijke avond.

Op weg naar Schynige Platte
Ik zie eindelijk mijn eindbestemming van vandaag: de Schynige Platte.
Treintje Schynige Platte
Oh, een treintje. Dat had ook gekund.
Op weg naar Berghotel Schynige Platte
Ik wandel met mijn rolkoffer, die ik heb opgehaald bij het station, naar het hotel.
Berghotel Schynige Platte
Moet je toch kijken, wat een super hotel.
Berghotel Schynige Platte
Hier word ik wel heel blij van.
Meer van Brienz - Brienzersee
Uitzicht op het meer van Brienz.
Alpengarten Schynige Platte
Wandelen door de “Alpengarten’.
Uitzicht van Schynige Platte
Uitzicht vanaf het terras, waar ik dit verslag zit te typen.

Nog even over de wandelroute.

Ik hou het kort. Ik heb eerst afgedaald in een bos, toen een heet stuk over asfalt langs een plek met heel veel treinen en rails. Ze waren daar aan het werk en ik moest lang wachten voor ik er langs kon. Toen over asfalt door een dorpje. Geen schaduw. Vanaf daar het bos in, waar een klim van ruim drie uur over een stenig bospad begon. En geen vals plat hoor, echt klimmen, elke stap. Er was ook nog eens niets te zien. Geen uitzicht, blik naar beneden, van steen naar steen. Zoals gezegd, het laatste stuk, van bijna nog een uur, ging door weideland en over een weg van kiezelstenen. Nog steeds alleen maar omhoog. Maar wel met mooie plaatjes. Dit zijn een aantal van de foto’s die ik toch nog onderweg maakte:

ViaBerna etappe 14 dalen
Het afdalen begon in Isenfluh.
ViaBerna etappe 14 dalen
Even achterom kijken en een foto maken.
ViaBerna etappe 14 klimmen
Hier is het bijna een uur verder en ga ik omhoog.
ViaBerna etappe 14 klimmen
En omhoog. Hier voor het eerst iets van uitzicht, maar dan mag je weer niet stil gaan staan.
ViaBerna etappe 14
Eindelijk uit het bos.
Pauze op de ViaBerna
Ik dacht een leuk pauzeplekje, maar ik werd aangevallen door steekvliegen.
Schaduw op de ViaBerna
Dan maar even stil houden onder een boom.
Op weg naar Schynige Platte
Weinig schaduw. 27 graden.
Wegwijzer ViaBerna route 38
Ik ben er bijna.

Berghotel Schynige Platte
Berghotel Schynige Platte

Ik slaap vannacht in Berghotel Schynige Platte

Hoe bijzonder is het om hoog op een berg, met fenomenaal uitzicht, de nacht door te brengen. Na zessen zijn alle dagjesmensen weg en blijven we achter met de gasten die hier overnachten. Gezamenlijk doen we de maaltijd, die bij de prijs van de hotelkamer inbegrepen is.

Mijn kamer is in stijl ingericht. De douche en wc zijn gedeeld. Dit is echt een belevenis. Ik hoop op een mooie zonsondergang en heel veel sterren. Op het plafond van mijn slaapkamer zitten ze al. Ik wist niet wat ik zag, toen ik ‘s nachts wakker werd.

Bekijk Berghotel Schynige Platte

Dit is zo uniek, hier kan ik echt geen alternatief voor aanraden. 

Meer van Brienz bij avond
flavicon wandelvrouw

Tijdens mijn wandelreis over de ViaBerna probeer ik elke dag een blog te schrijven. Dit is het veertiende blog. Nog zes te gaan. Super leuk als je mee blijft lezen.

Komt de ViaBerna je nog onbekend voor? Lees dan het artikel: Ken je de ViaBerna, die wandelroute dwars door het kanton Bern in Zwitserland, die ik ga doen?

⇒ 20 dagen lang loop ik de ViaBerna. Dit is mede mogelijk gemaakt door Madeinbern.com en MySwitserland.com.

De juiste wandelschoen