Schynige Platte – First

  • Afstand: 17 km
  • Stijgen: 1.100 m | Dalen: 900 m
  • Moeilijkheidsgraad: middel | Fitheidsniveau: moeilijk
  • Wandeltijd: 5 uur, 40 minuten

Ik kan het iedereen aanraden: een nachtje verblijven in Berghotel Schynige Platte en dan deze geweldige höhenwanderung maken. 

Wat kan ik zeggen over vandaag, behalve dat het een geweldige wandeling was. Een echte topper. Een aanrader. Ik denk de mooiste tot nu toe.

Wat maakte deze wandeling nou zo mooi? Ik kan het bijna niet beschrijven. Daarom laat ik de foto’s voor zich spreken.

ViaBerna etappe 15
Wat een plaatje!
ViaBerna etappe 15 jungfrau region
Geen vroege stop.
ViaBerna etappe 15 route
Een echte rifwandeling

ViaBerna etappe 15 rifwandeling

ViaBerna etappe 15 rifwandeling

ViaBerna etappe 15

ViaBerna etappe 15 trap

ViaBerna etappe 15

Berghaus Männdlenen.
Dan is daar ineens Berghaus Männdlenen. Je kunt er ook overnachten.

ViaBerna Etappe 15

Lange afstand route ViaBerna Etappe 15
De Faulhorn.

De Faulhorn

De Faulhorn is een top die je op tweederde van de etappe tegenkomt. Toen ik hem zag, van de verte, dacht ik: als ik die maar niet op hoef. Dat hoefde ook niet. Het laatste stukje naar het restaurant op de Faulhorn kan je overslaan. Het werd druk op de route vanaf dat moment. Waar kwamen al die mensen vandaan? Dit waren geen wandelaars. Dit waren toeristen op gympies die met een knalrood hoofd bezig waren een berg te beklimmen.

Ik zag er een aantal die er bijna in bleven. Eerste hulp langs deze route is geen overbodige luxe. Veel Amerikanen en Chinezen.

De natuur was hier nog steeds adembenemend, maar het pad was nu een echt wandelpad geworden. Zo eentje waar je ook met een auto op kan rijden.

Later zag ik waar al die mensen vandaan kwamen. Hier was een skilift die ze naar boven bracht. De grote toeristentrekker was de ijzeren stellage waar instagramfoto’s gemaakt kunnen worden.

Faulhorn
Faulhorn, de bestemming voor een dagroute.
ViaBerna Etappe 15
Vanaf nu een breed wandelpad.
ViaBerna Etappe 15
Meditatie bergje?
Zwitserland Jungfrau region
De dagjesmensen aaien de koeien en maken heel veel selfies.
Zwitserland Jungfrau region
Waar kom ik nu terecht?
Bergstation First
Zie ik nu een stellage uitsteken over de berg?
Bergstation First
Aangekomen bij bergstation First.
Bersgstation First
Zo ziet de ideale instagramfoto maken eruit.

First

Ik zag op de skilift staan dat dit First was. First? Waar ken ik dat van? Ik keek in mijn papieren en zag dat mijn hotel in First stond. Het zal toch niet? Jawel, Berggasthaus First stond naast de skilift. Ik slaap vanavond weer in een berghotel!

Ik checkte in en werd naar mijn kamer gebracht. Via een doolhof van skiruimtes, douches en gangen kwam ik in het afgesloten gedeelte dat het hotel was. Mijn kamer bleek een vierpersoonskamer met twee stapelbedden en een zitje met krukjes. Ik was op slag minder enthousiast. 

Voorzichtig vroeg ik of deze kamer wel voor mij alleen was. Gelukkig werd dat bevestigd. Ik ga me wel redden hier. Eerst douchen, dan naar het terras. Daar vind ik wel een plekje om mijn blog te schrijven. Van mijn koffer wisten ze niets. Ik vond hem bij de skilift. 

Berghotel First
Berghotel First

Ik slaap vannacht in Berggasthaus First

Dit berghotel ligt naast de gondellift Grindelwald – First. Het is een geweldig drukke plek met veel toeristen. De kamers zijn eenvoudig. Wc en douchen in een gemeenschappelijke ruimte. ’s Avonds wordt voor de hotelgasten een menu geserveerd in het restaurant.

Check Berggasthaus First

Ik vond het een belevenis in Berggasthaus First, maar je kunt ook met de kabelbaan naar beneden en een hotel in Grindelwald uitzoeken: bekijk de overzichtspagina op Booking.com.

flavicon wandelvrouw

Tijdens mijn wandelreis over de ViaBerna probeer ik elke dag een blog te schrijven. Dit is het vijftiende blog.  Nog vijf te gaan. Ik denk dat het me gaat lukken.  Super leuk als je mee blijft lezen.

naar morgen
Gister gemist?
Bij etappe 1 beginnen

Komt de ViaBerna je nog onbekend voor? Lees dan het artikel: Ken je de ViaBerna, die wandelroute dwars door het kanton Bern in Zwitserland, die ik ga doen?

⇒ 20 dagen lang loop ik de ViaBerna. Dit is mede mogelijk gemaakt door Madeinbern.com en MySwitserland.com.

De juiste wandelschoen