First – Rosenlaui

  • Afstand: 12 km
  • Stijgen: 160 m | Dalen: 1.000 m
  • Moeilijkheidsgraad: middel | Fitheidsniveau: moeilijk
  • Wandeltijd: 3 uur, 20 minuten

Wat een korte route. Waarom niet doorlopen tot het hotel?

Deze etappe is een ‘walk in the park’. Maar dan wel eentje over bergpaden, met uitzicht op machtige gletsjers, majestueuze bergen en watervallen. De wolken vervloeien tussen de bergen en maken het bijzonder. Ik hoor de bergmarmotten fluiten en zie ze snel wegduiken. Later gaat het pad langs ijskoud snelstromend water en door het bos.

Viaberna etappe 16

Ik noem het een ‘walk in the park’ omdat het heerlijk gemakkelijk loopt. Het pad gaat bijna alleen maar naar beneden. Het stapt zo lekker weg. Hoe kan de officiële beschrijving nu zeggen dat dit een moeilijkheidsgraad middel heeft en een moeilijk fitheidsniveau? Daar begrijp ik niets van. Dit is een pad voor iedereen. Hij duurt ook maar 3 uur en 20 minuten. Een makkie.

Voor mensen met hoogtevrees

Ik krijg elke dag vragen of de route ook te doen is voor mensen met hoogtevrees. Ik kan daar nooit zo goed antwoord op geven. Ik heb zelf geen last van hoogtevrees, dus ik voel het niet. Ik ken wel veel mensen met hoogtevrees en het verbaast mij steeds weer waar ze dan precies bang voor zijn en ook dat het zo verschillend is. De één gaat bijvoorbeeld vast niet over een ijzeren trap of brug waar je doorheen kunt kijken, de ander kruipt al tegen de bergwand aan als hij een afgrond ziet, hoe breed het pad ook is.

Zelf vind ik dat je, als je hoogtevrees het, reëel moet zijn: wandelen in de bergen is dus niets voor jou. In de bergen heb je namelijk heel veel hoogtes. Maar wil je toch, dan is de etappe van vandaag er eentje voor jou. Ik heb er extra op gelet en in deze route zit niets wat jou kan doen vrezen.

Tot Rosenlaui

De route van vandaag ging tot Rosenlaui. Daar is een gletsjerkloof die je kunt bezoeken. Kaartje kopen en met een wandelroute van één tot twee uur loop je langs wilde watervallen, romantische grotten en bizarre uitgeslepen rotsen.

Gek genoeg had ik daar geen zin in. Ik had onderweg bedacht dat ik wel door zou kunnen lopen naar mijn hotel in Meiringen. Hoe, wat en waarom, dat lees je verderop. Eerst maar eens wat foto’s van de ViaBerna etappe 16.

Viaberna etappe 16 wandelpad

Bergmarmotten
De bergmarmotten vereeuwigd.

ViaBerna etappe 16 route

Wandelbankje

Quote wandelen in de bergen

Viaberna etappe 16 weg

markering wit-rood-wit

Viaberna etappe 16 brug

bospad

langs het water ViaBerna etappe 16

ViaBerna etappe 16

Gletscherschlucht Rosenlaui
De Gletscherschlucht in Rosenlaui is het einde van etappe 16 van de ViaBerna.
Hotel Rosenlaui
Dit hotel in Rosenlaui ziet er anders ook prachtig uit.

Doorlopen naar het hotel

Oké, ik zou je uitleggen waar mijn idee vandaan kwam om door te lopen naar mijn hotel in Meiringen. De wandeling van vandaag was echt superkort. Ik stond om kwart voor één al op het eindpunt en dan had ik speciaal rustig aan gedaan omdat ik pas om vier uur kan inchecken in het hotel in Meiringen.

Volgens de routebeschrijving zou ik nu de bus moeten nemen naar Meiringen. Het buskaartje was echt bizar duur: CHF 24,60. Dat is dus ongeveer 25 euro. Ik zag ook op de wandelborden staan dat het ruim twee uur lopen was naar Meiringen. Ik voelde me fit en had veel zin om door te lopen. En toen ik ook nog zag dat de eerstvolgende bus pas over anderhalf uur zou komen, was de beslissing snel genomen. Ik liet de gletsjerkloof voor wat het was en ik liep door.

Wat ik niet had verwacht, maar toch gebeurde, was dat de route naar Meiringen gelijk opliep met de ViaBerna. Ik liep dus al een stuk van de etappe van morgen. Ik pakte de kaart en apps er maar eens bij en zag dat ik inderdaad bijna de helft van de route van morgen zou lopen. Dat was nou ook weer niet de bedoeling. Morgen had ik ook een korte wandeling en ook een hotel met een late incheck. Ik was het probleem naar morgen aan het verleggen.

Zwirgi

Toen ik in Zwirgi aankwam (gasthaus en bushalte) begon het te spatten. Een goed moment om te stoppen en hier morgen verder te gaan. De bus kwam over een kwartiertje. Ik kocht een kaartje via de SBB.CH-app. Die kostte nu nog CHF 9,60. Dat scheelde toch mooi. Ook voor morgen.

Meiringen

Kwam ik toch nog een uur te vroeg in Meiringen aan. Ik zag mijn hotel en kon een brede lach niet onderdrukken. Jee, wat een prachtig gebouw. Dat is andere koek na het stapelbed in het berghotel van afgelopen nacht. Ik liep naar binnen naar de receptie. Een en al pracht en praal, maar ook een bord dat de incheck echt vanaf 4 uur begon.

Ik liep daarom de stad Meiringen in. Het was overal Sherlock Holmes wat de klok sloeg. Zelfs een Sherlock museum. Blijkt dat de schrijver Conan Doyle hier graag verbleef (in hetzelfde hotel als waar ik vannacht ook slaap) en Sherlock liet sterven in de Reichenbach-waterval, die hier dicht bij ligt.

Ik dook een café in en dronk een koffie om de tijd te doden. Ik kon niet wachten tot het vier uur zou zijn.

Parkhotel du Sauvage in Meiringen
Parkhotel du Sauvage

Ik slaap vannacht in Parkhotel du Sauvage in Meiringen

Ik was zwaar onder de indruk toen ik de gevel van dit hotel zag. Binnen werd ik niet teleurgesteld. Wat een grandeur! Het Parkhotel du Sauvage is een 4-sterren Art Nouveau hotel dat al sinds 1880 in business is. Het ziet er echt geweldig uit. Mijn kamer is helemaal perfect. Ik heb een tweepersoonskamer met zitje, bureau en fijne badkamer met bad. Het voelt als een suite. Bij het hotel is een Engelse bar en een restaurant.

Check Parkhotel du Sauvage

Zoek niet verder, zou ik zeggen. Maar zoals je weet logeer ik het liefst op of  nabij de route (wandelend te bereiken). Er is een hotel in Rosenlaui dat er super uitzag: Hotel Rosenlaui.

flavicon wandelvrouw

Tijdens mijn wandelreis over de ViaBerna probeer ik elke dag een blog te schrijven. Dit is het zestiende blog. We zijn er bijna. Super leuk als je mee blijft lezen.

Komt de ViaBerna je nog onbekend voor? Lees dan het artikel: Ken je de ViaBerna, die wandelroute dwars door het kanton Bern in Zwitserland, die ik ga doen?

⇒ 20 dagen lang loop ik de ViaBerna. Dit is mede mogelijk gemaakt door Madeinbern.com en MySwitserland.com.

De juiste wandelschoen