Hasliberg/Reuti – Engstlenalp

  • Afstand: 19 km
  • Stijgen: 1.500 m | Dalen: 740 m
  • Moeilijkheidsgraad: middel | Fitheidsniveau: moeilijk
  • Wandeltijd: 6 uur, 50 minuten

Bij wat op papier de zwaarste etappe van de ViaBerna lijkt te zijn, werkt het weer ook nog eens niet mee.

Gister riep ik uit emotie dat ik vandaag écht niet ging lopen. Ik was nat en koud en klimmen in een regenpak is echt niet leuk. Het wordt in je pak nog natter dan het daarbuiten is. Er werd voor vandaag weer een hele dag vol regen voorspeld; ik ging het niet doen. Maar naarmate de avond vorderde kwamen de twijfels. Ik wilde toch wel heel graag de ViaBerna helemaal lopen. Hoe erg kon het zijn? Soms is afzien gewoon wel een optie.

Ik sprak met mensen in het hotel en zij waren het er over eens: ik zou wel gek zijn als ik ging lopen. Het was een uitputtende route en met dit weer lagen ongelukken op de loer. Niet doen.

Tja, hoe eigenwijs kon ik zijn? Ik liep ook nog eens alleen. Ik kon het risico gewoon niet nemen. Ook zei een stemmetje me dat ik mijzelf altijd voorhield dat ik voor mijn plezier wandel en dat ik daarom keuzes maak in wat ik wel en niet doe. Dit ging niet leuk worden in de regen.

Mijn gedachten gingen van wel, naar niet en weer terug. Uiteindelijk nam ik de beslissing. Ik ging NIET lopen. Klaar.

Viaberna Etappe 18

Ik kan je dus niet vertellen hoe etappe 18 eruit ziet, hoe zwaar hij is en wat je onderweg allemaal tegenkomt. Ik denk dat hij prachtig is. Na een flinke klim van de Hasliberg tot de Panplatten, kom je op een höhenweg die super mooi moet zijn. Uiteindelijk kom je uit bij de Engstlensee, ook een plaatje.

Mijn route

Min route verliep heel anders. Ik pakte de bus naar het gondelstation in Hasliberg/Reuti. Daar nam ik de gondel naar beneden naar Meiringen. Daar moest ik door de regen zo’n 10 minuten lopen naar het station. Ik nam een speciaal treintje naar Innerkirchen Grimseltor. Ik voelde me net in een Harry Potter-film. Het treintje vertrok van spoor 13, terwijl er ogenschijnlijk maar 3 sporen waren.

ViaBerna etappe 18
Met de gondel naar Meiringen.
Meiringen
Wandelen door Meiringen naar de trein.

Engstlenalp-bus

In Innerkirchen Grimseltor nam ik de speciale Engstlenalp-bus naar Engstlenalp. Die bus rijdt maar 4 keer per dag, dus dat was nog even plannen. Ik kon geen kaartje via de CBB.CH-App kopen. Dus toen ik CHF 24 (ongeveer 24 euro) bij de chauffeur moest afrekenen, schrok ik wel even. Wat een geld voor een busrit van 38 minuten. Later snapte ik het wel. Dit was een speciaal lijntje dat helemaal naar boven ging. De chauffeur was een talent, dat hij die grote bus over zo’n smal weggetje kon sturen. We misten de bergwand soms op enkele centimeters. Daarbij vertelde hij ook nog wat we links en rechts konden zien. Niet dat ik veel verstond van het Zwitsers Duits. Maar toch.

Engstlenalp-bus
Een speciaal buslijntje.

Engstlenalp

Zo kon het zijn dat ik om 11.38 uur al bovenop de Engstlenalp stond. Het allerergste was. Ik zag stukjes blauwe lucht en de regen was gestopt. Had ik dan toch niet…???!!

Het gaf mij wel de gelegenheid om naar de Engstlensee te wandelen en daar nog een paar mooie foto’s te maken. Ik probeerde om het meer heen te wandelen, maar dat lukte niet.

ViaBerna etappe 18 Engstlensee

ViaBerna etappe 18 Engstlensee

ViaBerna etappe 18 Engstlensee

ViaBerna etappe 18 Engstlenalp

Waterval

Toen ik terug liep, zag ik in de verte een waterval. Ook daar maar even naar toe lopen. Ik zag leuke vakantiehuisjes en best nog wel wat wandelaars. Zij wel. Gelukkig begon het gewoon weer te regenen. Anders was ik helemaal gek geworden van mijn eigen gedachten.

ViaBerna etappe 18 Engstlenalp

 Engstlenalp

Ik liep naar het hotel. Helaas was mijn kamer nog niet klaar. Twee frisse uurtjes volgden op het terras. Ik had gelukkig mijn e-reader meegenomen en kon me goed vermaken. Want dat is toch wel een dingetje: wat doe je de hele dag als het regent en je wandelt niet?

Hotel Engstlenalp
Hotel Engstlenalp

Ik slaap vannacht in Hotel Engstlenalp

Het hotel zit in een karakteristiek roze gebouw bovenop de alp. Het is er de hele dag druk met dagjesmensen. Ik heb een grote tweepersoons kamer gekregen. Alles keurig en dik voor elkaar, maar weinig sfeervol. Ik heb vanavond halfpension met vlees. Zo heet dat hier. Er is in dit hotel geen Wifi. Tenminste, ik zie wel dat het er is, maar ze zeggen van niet. Dat is toch best lastig als je dit blog online wilt zetten.

Check Hotel Engstlenalp

flavicon wandelvrouw

Tijdens mijn wandelreis over de ViaBerna probeer ik elke dag een blog te schrijven. Dit is het achttiende blog. Nog twee te gaan. Hopen dat het morgen beter weer is (dat ziet er wel naar uit) dan komt er weer gewoon een routeverslag. Blijf je meelezen? 

Komt de ViaBerna je nog onbekend voor? Lees dan het artikel: Ken je de ViaBerna, die wandelroute dwars door het kanton Bern in Zwitserland, die ik ga doen?

⇒ 20 dagen lang loop ik de ViaBerna. Dit is mede mogelijk gemaakt door Madeinbern.com en MySwitserland.com.

De juiste wandelschoen